Hirdetés
ÉVÉRTÉKELŐ

Színes, történelmi esztendő: ilyen volt 2021 Győrben! – 2. rész

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.12.28. 12:20

Az év utolsó napjain egy kis múltidézésre csábítjuk olvasóinkat. Visszatekintünk arra, milyen esztendőt hagy maga mögött Győr, mely 2021-ben ünnepelte királyi várossá válásának 750. évfordulóját. Egy történelmi város, mely a nehéz járványidőszakban is igyekezett fejlődni, gyarapodni, és mellette színes programokat biztosítani lakóinak és vendégeinek. Lássuk, hogy telt az április és a május Győrben...

Hirdetés

Nehéz, de érdekes éven van túl Győr. Egyszerre ünnepeltük a várossá válás 750 éves jubileumát, miközben a világban tovább tombolt a koronavírus-járvány. Az évre visszaemlékező cikksorozatunkkal idézzük fel a születésnapi év legfontosabb eseményeit.

Április

Hirdetés

Húsvéti készülődéssel indult a hónap, amikor is Királyi várossá válásunk 750-ik évfordulója alkalmából 750 tojást festett meg a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület.

Húsvétvasárnap pedig ünnepi püspöki szentmisét tartottak, amelyen megszentelték a Győr 750 kenyeret is.

Április 22-én ugyancsak ünnepeltünk, ezúttal a Föld napját. Ez alkalomból város szerte közel ötven helyszínen, több mint 250 önkéntes lépett akcióba, hogy kicsit szebbé tegye a győri szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékét. 

Természetesen a győri művészek is lehetőséget kaptak arra, hogy részesei legyenek a város ünnepének. Április végére készültek el Malasits Zsolt óriásfestményének vázlatai. Az alkotás több idősíkon keresztül mutatja be Győr jelképeit, és meghatározó történelmi pillanatait.

Ugyancsak a hónap végén, a Városi Diák Fórum kezdeményezésére állítottak „Remény fát” a Honvéd ligetben. A kezdeményezéshez az önkormányzat is csatlakozott.

Május

A hónap egy izgalmas pályázati felhívással indult: a 750 Ifjúsági fotópályázatra Győrrel kapcsolatos képeket vártak a szervezők.

A 750 éves jubileumi év tiszteletére pedig az épületek homlokzataira vetítették a város szakrális kincseit, történetének pillanatait és az itt élő művészek alkotásait.

A teljes megújuláson áteső győri strandfürdő ünnepélyes alapkő-letételre is e hónapban került sor.

Fájó szívvel, de a biztonságot szem előtt tartva hozta meg a döntést a Vaskakas Bábszínház: idén sem került megrendezésre a Győrkőcfesztivál.

Izgalmas játékra hívta ugyanakkor a város győri diákokat „Győr a hálón: 750 – Rajta lógunk” mottóval. A program a járványhelyzet ellenére is nagy sikert aratott, mintegy 30 osztály rengeteg pályaművet küldött be.

E tavaszi hónapban tovább szépült Gyárváros, ugyanis 750 virágot, cserjét kaptak a városrészben működő önkormányzati intézmények, és a városrészben élők.

Megalakult továbbá a Győri Értéktár, melynek célja a helyi értékek bemutatása, és széles körű megismertetése. A polgármester a Győr keresztek történetét jelölte elsőként az értékek közé.

Ebben a hónapban dőlt el az is, melyik édes költemény lesz az önkormányzat által meghirdetett, „Győr 750 Születésnapi tortája”. A svéd elnevezésű „LÁ:GOM”, mentes kategóriában pedig a „Győri” Virgonc zsebelték be az első díjakat, melyeket sokan szerettek volna megkóstolni.

Május végén mutatták be a Győr 750 című könyvet. Dr. Dézsi Csaba András javaslatára Tóth Tibor, a könyv tervezője összegyűjtötte a városban tevékenykedő művészeket, s tőlük egy-egy jelentősebb, Győrről szóló, vagy a városhoz kapcsolódó alkotást, valamint néhány gondolatot.

Cikksorozatunk hamarosan – az ugyancsak mozgalmas júniussal – folytatódik.

További cikkeink a sorozatból:

Kapcsolódó témák: #évértékelő | #Győr750 |
likeold
a fb oldalunkat