Hirdetés
VISSZATEKINTÉS

Színes, történelmi esztendő: ilyen volt 2021 Győrben! – 6. rész

Fotó: Ács Tamás
Győr+
2021.12.30. 14:01

Az év utolsó napjain egy kis múltidézésre csábítjuk olvasóinkat. Visszatekintünk arra, milyen esztendőt hagy maga mögött Győr, mely 2021-ben ünnepelte királyi várossá válásának 750. évfordulóját. Egy történelmi város, mely a nehéz járványidőszakban is igyekezett fejlődni, gyarapodni, és mellette színes programokat biztosítani lakóinak és vendégeinek. Lássuk, hogy telt az október és a november Győrben...

Hirdetés

Nehéz, de érdekes éven van túl Győr. Egyszerre ünnepeltük a várossá válás 750 éves jubileumát, miközben a világban tovább tombolt a koronavírus-járvány. Az évre visszaemlékező cikksorozatunkkal idézzük fel a születésnapi év legfontosabb eseményeit.

Október

Hirdetés

Ebben a hónapban nyílt meg az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Munkácsy-kiállítás.

Ügyességi versenyt is rendeztek ebben a hónapban az Arrabona EGTC (magyarul: európai területi együttműködési csoportosulás) keretein belül.

Tovább folytatódott a 750-es érme osztása is, októberben az első hétvégi átadásokra is sor került.

Bemutatták továbbá a “Találd meg Győrt!” és “Építsd meg Győrt!” címmel készült két mobilalkalmazást, melyek a 10-18 éves korosztály számára, játékos formában dolgozzák fel a város helytörténetét.

Születésnapot is ünnepeltünk, méghozzá az Árkádét. A kedvelt bevásárlóközpont fotókiállítással emlékezett megnyitásának 15. évfordulójára.

Az egyedülálló harangjátékot biztosító kisharangok után pedig októberben végre helyére került a Városháza Tűzharangja is.

Mindezek mellett Dr. Dézsi Csaba András polgármester vezetésével Győr eddig ,,rejtett titkait” is megismerhették az érdeklődők.

November

Az idei novembert akár a kultúra hónapjának is nevezhetnénk.

A hónap elején például a 70. születésnapját ünneplő Bögi Tamás fotóiból és Bán Tímea mandaláiból nyílt kiállítás a Marcal étteremben. 

Győr város 750 éves évfordulója alkalmából a Széchenyi Open Art Night szervezői a Győr+ Médiával összefogva rajz- és festménypályázatot hirdetett. A pályázatra olyan alkotásokat, szabadkézi rajzokat, digitális képeket, vagy akár festményeket vártak, amelyek “azt mutatják meg, milyen lesz a karácsonyi ünnep idén Győrben, illetve, hogy vajon milyen lesz a jövőben, 750 év múlva.”

Ajándékot is kapott a 750 éves Győr. Udvary Pál (1900-1987) a Templomba menve című festményét ajándékozta a városnak a Magyar Örökség Hazatérése Alapítvány vezetője Dubitskiy Dimitry.

Fotó: Vig Norbert

Újabb hiánypótló kötet született továbbá Győr királyi várossá nyilvánításnak 750. évfordulója alkalmából. Az Iparváros című könyv 300 oldalon át, 300 fotóval illusztrálva mutatja be a város fejlődését a kézművesipartól napjaink autógyártásáig.

Zajlott mindeközben a Győr 750 vetélkedő is. Az utolsó, mindent eldöntő forduló előtt a verseny igazán kiegyenlítetté vált, ötből három csapat fej-fej mellett, azonos pontszámmal indul neki a döntőnek.

Ugyancsak ebben a hónapban jelent meg a Győr vára című gyönyörű kötet, amely a győri vár történetét a középkortól a 17. századig. 

November végén pedig egy izgalmas rekordkísérlet kezdődött, melyen a főszerepet a vállalkozó kedvű jelentkezők és egy különleges sporteszköz, az ergométer kapta.

Cikksorozatunk további részei:

Kapcsolódó témák: #évértékelő | #Győr750 |
likeold
a fb oldalunkat