Hirdetés
Visszatekintés

Színes, történelmi esztendő: ilyen volt 2021 augusztusa és szeptembere Győrben! – 5. rész

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.12.29. 14:30

Az év utolsó napjain egy kis múltidézésre csábítjuk olvasóinkat. Visszatekintünk arra, milyen esztendőt hagy maga mögött Győr, mely 2021-ben ünnepelte királyi várossá válásának 750. évfordulóját. Egy történelmi város, mely a nehéz járványidőszakban is igyekezett fejlődni, gyarapodni, és mellette színes programokat biztosítani lakóinak és vendégeinek. Lássuk, hogy telt az augusztus és a szeptember Győrben...

Hirdetés

Nehéz, de érdekes éven van túl Győr. Egyszerre ünnepeltük a várossá válás 750 éves jubileumát, miközben a világban tovább tombolt a koronavírus-járvány. Az évre visszaemlékező cikksorozatunkkal idézzük fel a születésnapi év legfontosabb eseményeit.

Augusztus

Hirdetés

Megérkezett Győrbe a tiroli Innsbruckban öntött 37 bronzharang, amit be is emeltek a Városháza egyik tornyába. A harangok össztömege 620 kilogramm. A győri harangjáték az ország egyik legnívósabbjának tekinthető.

Már 28. alkalommal rendezték meg a barokk esküvőt Győrben. Tavaly a Covid-helyzet nem tette lehetővé a lebonyolítását, azonban idén, a járványügyi előírások betartásával, megtarthatták a rendezvényt. Egy igazi pár, Benke Annamária és Imre Lajos fogadtak egymásnak örök hűséget, több ezer ember előtt.

A világ legismertebb énekese, a spanyol Plácido Domingo és vendégei a Győri Filharmonikus Zenekarral több ezer ember előtt adtak nagy sikerű hálakoncertet Győrben, a Dunakapu téren.

A királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrt köszöntötte a Győri Vízisport Egyesület, méghozzá igen különleges formában. Egy 19 mérkőzésből álló vízilabdagálát rendeztek, ami pont 750 percig tartott. Stílszerűen az első meccs 7.50-kor kezdődött, az utolsó pedig 21.50-kor ért véget.

A káptalandombi fejlesztések kapcsán megújult Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár kiállítótereiben az Egyházmegye alapításának 1020. és Győr várossá válásának 750. évfordulója alkalmából rendezett közös tárlatot a Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár.

Izgalmas, a város alatti létesítmények felfedezésére szervezett túrákat a megyei Polgári Védelmi Szövetség.
A jelentkezők betekinthettek többek között a várkazamatába, a régi városháza börtönébe, az egykori légópincékbe, valamint a vasút alatti alagutakba.

Elkezdődött a 750 forintos emlékérmék átadása a győri fiataloknak. Az ajándékozásra dr. Dézsi Csaba András polgármester tett ígéretet még a nyár elején.

Új néven, különleges borokkal, és elsősorban akusztikus koncertekkel fűszerezve, rendezték meg a bornapokat augusztus utolsó hétvégéjén, a Dunakapu és a Széchenyi téren. Félszáz borászat nedűiből válogathattunk, tucatnyi koncerten vehettünk részt, megismerhettük a borlovagrendeket.

A Tankcsapda-nagykoncert a Városháza előtti téren zárta a nyarat.

Gojko Miticet, a legendás, szerb származású színészt, a 70-es, 80-as évek évek NDK-s gyártású indián filmjeinek sztárját Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András fogadta a városban.

Szeptember:

Megrendezték a 92. Ünnepi Könyvhetet és 20. Gyermekkönyvnapokat Győrben. Könyvbemutatókkal, író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal és koncertekkel a könyvbarátokat.

Megtartották a XIX. Euroregionális Kenyérfesztivált és Kézműves Találkozót, amelyet a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari tagozata rendezett.

A Slade az elmúlt 50 év egyik legizgalmasabb brit zenekara, amely igazán ütős koncertet adott a Dunakapu téren. Előtte Rock Milady tüzelte fel a közönséget. Több ezren szórakoztak az igazán rockos szombat estén a belvárosban.

A budapesti pápalátogatást követően kedden a Győri Egyházmegye a Triangulum Galériában rendezett kiállítással emlékezett Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtti győri látogatására.

Cikksorozatunk további részei:

Kapcsolódó témák: #évértékelő | #Győr750 |
likeold
a fb oldalunkat