Hirdetés
ÉVÉRTÉKELŐ

Színes, történelmi esztendő: ilyen volt 2021 júniusa Győrben! – 3. rész

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2021.12.28. 17:56

Az év utolsó napjain egy kis múltidézésre csábítjuk olvasóinkat. Visszatekintünk arra, milyen esztendőt hagy maga mögött Győr, mely 2021-ben ünnepelte királyi várossá válásának 750. évfordulóját. Egy történelmi város, mely a nehéz járványidőszakban is igyekezett fejlődni, gyarapodni, és mellette színes programokat biztosítani lakóinak és vendégeinek. Lássuk, hogy telt a június Győrben...

Hirdetés

Nehéz, de érdekes éven van túl Győr. Egyszerre ünnepeltük a várossá válás 750 éves jubileumát, miközben a világban tovább tombolt a koronavírus-járvány. Az évre visszaemlékező cikksorozatunkkal idézzük fel a születésnapi év legfontosabb eseményeit.

Június

Különleges évadzáróval indította a nyarat a győri színház. Az eseményen, melyen többek között a járványhelyzet miatti nehézségekről is szó esett, búcsúztatták el Forgács Péter igazgatót.

Ugyancsak júniusban került helyére a Győr-kereszt a Városház téren. A szobor a győri vár visszafoglalásának állít emléket.

Megrendezésre kerültek továbbá a Győri Édes Napok. A három napon át tartó rendezvény megannyi káprázatos csemegével csábította az édesszájúakat a Széchenyi téren. 

Volt Magyar Táncfesztivál is, amelyet a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjeként tartanak számon. Magyarország professzionális társulatai és az alternatív, kísérletező előadások egyaránt bemutatkozhattak itt.

Győr 750 programsorozata is tovább dübörgött, amelybe nyár elejétől a város egyik legrégebbi üzeme, a 137 éves győri szeszgyár is bekapcsolódott.

Szintén júniusban a Magyar Nemzeti Bank, Győr királyi városi rangra emelésének 750. évfordulója alkalmából különleges, az évfordulóra utaló 750 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki.

Győr 750” jubileumi érmékkel gazdagította a város a Velencei-tavi Operafesztivál kincses ládáját. Az esemény kapcsán a Kossuth Rádió Országjáró műsora pedig élőben jelentkezett be a Széchenyi térről.

Győr születésnapi fotókiállítását is megcsodálhattak azok, akik az Árkádba látogattak ebben a hónapban. Jellegzetes győri épületeket és meghatározó események különleges pillanatait örökítették meg a győri fotóművészek.

Az Esterházy-palotában a Múzeumok Éjszakáján történeti kiállítás nyílt, amely a győri polgárok közösségének állított emléket.

Cikksorozatunk további részei:

Kapcsolódó témák: #évértékelő | #Győr750 |
Hirdetés