Hirdetés
Elköszönt Forgács Péter igazgató

Különleges évadzáró a győri színházban

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.06.03. 17:21

A járvány miatt egy furcsa évadot zárt a Győri Nemzeti Színház és 12 év után távozik Forgács Péter – a különleges évadzáró társulati ülést csütörtökön tartotta a leköszönő igazgató.

Hirdetés

Remélhetőleg a következő évadban minden egyes előadást meg lehet tartani, a színészek fent lehetnek a színpadon, a nézők pedig lentről csodálhatják a darabot – fejezte ki reményét dr. Dézsi Csaba András.  „Az igazgató úrnak köszönjük azt a munkát, amit végzett a színházban, amit Győr kultúrájáért tett, azt a munkát, amit annak idején a színház működéséért, becsületéért tett, amikor átvette annak vezetését. Forgács Péter szép alkotópályát futott be Győr városában ezért hálásak vagyunk, köszönjük, és sok sikert kívánunk neki a következőkben.” – hangsúlyozta a polgármester.

Egyperces néma felállással emlékeztek a jelenlévők az évadban elhunyt Baranyai Ibolya színésznőre, Horváth András főmérnökre, Vass Gábor színészre, és Orbán István műszerészre.

A leköszönő igazgató a most záródó évadról elmondta: a pandémia a megváltoztatta a színház helyzetét, ennek ellenére, több bemutatót is meg tudtak tartani.  A Margitszigetre elvitték az Elisabeth-et,  a Váratlan vendéggel a Városmajori színpadon léptek fel, ahol közel ezer ,maszkos néző előtt játszottak. Bemutatták A hőstenort, ami csak 8 előadást érhetett meg,  aztán a Menyasszonytáncot, amelyben már a színészek is maszkot viseltek,  végül egyetlen alkalommal előadhatták a Leánder és Lenszirom mesejátékot is.

Hirdetés

A csökkentett nézőszámmal futó előadások ráfizetésesek voltak és életszerűtlennek tűnt, hogy a családok nem ülhettek egymás mellett.  „Próbáltunk, darabokat gyártottunk, jelmezeket, díszleteket készítettünk, –  magunknak bemutattuk, majd feltettük a polcra.  Szörnyű érzés ez egy színházi ember számára.” –  foglalta össze az igazgató a pandémia okozta nehézségeket.

Forgács Péter (Fotó: Ács Tamás)

A győri színház is készített streaming  vetítéseket, 60 előadásra közel 3500-en váltottak jegyet. A legnépszerűbb darab a Primadonnák volt, még Madagaszkáron is megnézték.

Forgács Péter arról is beszélt, hogy egy pályázat kapcsán a Kék, kék, kék színdarabból film készült, melynek jelenleg az utómunkálatai zajlanak és látható lesz benne a 750 éves Győr, a színház és  győri színészek is. A következő évadban láthatja a közönség a Szerelmes Shakespeare-t, a mit még idén terveztek.

A leköszönő igazgató elbúcsúztatta a nyugdíjasokat: Bóka Tibor gépészt és Domán Lászlóné Gyöngyi öltöztetőt, köszöntötte az Örökös tagokat: Sziliné Orlovits Magdolna zenekari tagot és  Szakács Szabolcs színpadgépészt. Tiszteletbeli Örökös Tag lett dr. Tamás László fül-orr-gégész. Friss hírként közölte Forgács Péter, hogy Bede-Fazekas Csaba bekerült a Halhatatlanok Társulatába.

Az Örökös tagok (Fotó: Ács Tamás)

  „Szép 12 év volt ez az életemben, hiszen 12 évig igazgatónak lenni nem kis dolog, főleg olyan sikerek mellett, amelyeket elértünk. Persze szomorú is vagyok, mert olyan helyzetben kell elhagynom a hajót, aminek nem látom az értelmet, de az élet nem áll meg, dolgozok tovább, úgy néz ki, átnyergelek a filmszakmára.”  – köszönt el az igazgató.  Végül felállva, vastapssal búcsúztatta a színház társulata Forgács Pétert.      

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Farkas Mónika

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Nemzeti Színház | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat