Hirdetés
Élő rádiós műsorfolyamban méltatták Győrt

Országjáró Kincsesláda a Széchenyi téren

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.06.12. 14:26

A Kossuth Rádió Országjáró magazinja ma élőben, a győri Széchenyi térről jelentkezett. Az öt órás műsorfolyamban bemutatták városunk kincseit, a sokszínű kulturális, turisztikai, sport és gasztronómiai értékeit.

Hirdetés

A műsor kezdetére Tóth Szilárd, a Győri Lovas Színház vezetője érkezett beöltözve lovával, Shakirával a térre, nem kis feltűnést keltve a belvárosban. A temperamentumos spanyol kanca négy évesen került Szilárdhoz, aki hat éve neveli, többek között tüzes-, robbantásos és üldözős jelenetekben is szerepeltek már együtt. Tóth Szilárd beszámolt a június 26-i, 27-i a Szent László Napok programjairól is, kiderült mintegy 80 állattal érkezik az Aranypartra, a programsorozat helyszínére. A lovak mellett láthatunk majd tevét, lámát, szamarat, malacot, birkát is. Igazi középkori hangulatot kívánnak teremteni. A rendezvényen ott lesz Kassai Lajos lovasíjász világbajnok – neki köszönhető hogy hungarikum lett a lovasíjászat -, valamint a Pusztai Rókák Nomád Hagyományőrző Egyesület, és érkeznek lovagok Lengyelországból is. A lovagkirály június végi ünnepén, a kort idéző hangulattal, lovas felvonulással, harci tornákkal, lovas színházi show műsorral és lakomával is készülnek a szervezők.

Természetesen meghívták egy kis beszélgetésre dr. Dézsi Csaba András polgármestert is, akinek először átadták az Országjáró Kincsesládáját. A ládika Kőszegről érkezett, az ottani polgármester a város történetéről szóló könyvekkel és egy üveg vörösborral ajándékozta meg politikustársát, a várost. A staféta folytatódik, újabb ajándék került a Kincsesládába. „Győrnek rengeteg kincse van, nem férne bele ebbe a ládába. Mi egész évben ünnepeljük várossá válásunk 750. évfordulóját” – hangsúlyozta a polgármester. Ennek kapcsán a politikus három emlékérmet tett a ládikába.

Hirdetés

Az egyik a Győri Városháza Ezüst Emlékérme, a másik a 750 éves Győr Emlékérme, a harmadik pedig a Mária Terézia Emlékérme, amely arra emlékeztet, hogy Mária Terézia 1743-ban szabad királyi városi kiváltságokat adományozott Győrnek. Az ajándékot a Velencei-tavi Operafesztivál főszervezői kapják. A polgármester beszélt Győr történelméről, többek között a győri keresztekről. „Szégyellem, de született győriként még én sem tudtam arról, hogy miután a várost visszafoglaltuk a törököktől 1598-ban, II. Rudolf császár rendelete alapján Győr-kereszteket állítottak Magyarországon és Felső- Ausztriában. Ezekkel egész Európa fejezte ki háláját Győrnek azért, mert megállította az oszmán birodalom terjeszkedését. 31 ilyen keresztet kerestünk fel és dokumentáltunk is Ausztriában. ” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

Az élő rádióműsorban számos ismert győrit szólaltattak meg, többek között Herkely Ákost, aki a Győr városi rangjának 750. évfordulójára tervezett programsorozat szervezője, a nagyszabású eseményekről szólt. Dr. Horváth Sándor Domonkos, a napokban megjelent Győri Képeskönyv felelős kiadója, szakmai gondozója, a dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója a hiánypótló kötetről számolt be, amely a város emlékműveit, köztéri képzőművészeti alkotásait, saját épített és természetes környezetét mutatja be, ezernél több fotóval és szakszerű leírásokkal.

Hajszán Gyulával, a Rába ETO egykori válogatottjával, önkormányzati képviselővel többek között a foci eb lehetséges kimeneteléről váltottak szót a rádiósok, Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója a Zichy-palota megújult nyári programjairól számolt be. Sárai Szabó Kelemen atya, templomigazgató többek mellett a győri bencések legújabb projektjéről, tervezett sörfőzde nyitásáról árult el titkokat.

Képgalériánk a helyszínről:

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #belváros | #Győr+ TV | #Győr750 | #széchenyi tér |
likeold
a fb oldalunkat