Győr750

Bemutatkozott a város pénze

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2021.06.14. 18:19

Rézötvözetből készült, 29,5 milliméter átmérőjű, majdnem 10 grammot nyom és 750 forintot ér. Hétfőn délután hivatalosan is bemutatták a sajtónak Győr Város hivatalos pénzérméjét a valódi fizetőeszközként is használható Győri Forintot. Felhasználni azonban nem érdemes, hisz az érme többet ér a névértékénél…

Hirdetés

„Az ötlet tőlem származik, eredetileg három címletben, 10 ezer, 2 ezer és 750 forintos érméket szerettünk volna nyomatni a Magyar Nemzeti Bankkal, ám ők csak egyetlen címlet kiadását vállalták, így úgy döntöttünk, hogy legyen az a 750 forintos.”– vallotta a város polgármestere, dr. Dézsi Csaba András.

A jubileumi érmét 40 ezer példányban hozta forgalomba a bank, és ez a tény önmagában is példátlan, hisz fizetőegységként használható emlékérmekből általánosan 3 ezer darabot szoktak kiadni. A polgármester elmondta, hogy ebből a kontingensből a város megvásárolt egy jelentős tételt, amit arra fognak felhasználni, hogy minden győri lakcímmel rendelkező húsz év alatti fiatalnak személyesen a polgármester vagy az alpolgármesterek ajándékoznak egyet-egyet.

Az emlékérmet Lebó Ferenc szobrászművész tervezte, előlapján Győr városának kakasa, hátlapján pedig a 750-es emlékév sarokbástyás logója látható. A város az ajándékérmek értékének emelésére dísztasakot is készíttetett, ennek belső oldalain a polgármester ajánlása és az érme technikai adatai mellett, Győr történelmének legfontosabb évszámai is megtalálhatók.

A város pénze természetesen alkalmas üzleti fizetésre is, ám a polgármester ezt nem ajánlja senkinek, hisz az értéke sokkal magasabb 750 forintnál, mint fogalmazott, az érme szimbolizálja azt, hogy különlegesek vagyunk mi győriek, nem egyénileg, hanem együtt az egész városban élő közösség.

Képgalériánk a pénzérme bemutatásáról:

Fotó: Marcali Gábor

A bemutatón ott volt a Győr+ TV stábja is:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka