Iparváros

Győr iparának története a kezdetektől napjainkig

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.08. 17:37

Újabb hiánypótló kötet született Győr királyi várossá nyilvánításnak 750. évfordulója alkalmából. Az Iparváros című könyv 300 oldalon át, 300 fotóval illusztrálva mutatja be a város fejlődését a kézművesipartól napjaink autógyártásáig.

A kötetet hétfőn a városházán mutatták be, ahol Honvári János szerkesztő elmondta:  a város 800 éves ipartörténetét foglalták a szerzők kötetbe, a könyv gerincét pedig azok az emblematikus győri gyárak adják, amelyek ma már nem léteznek.

Honvári János

”Arra törekedtünk, hogy felelevenítsünk néhány olyan dolgot, amire a győriek már nem, vagy nem jól emlékeznek. Ilyen például, hogy az emberek úgy tudják, a Vagongyárat győriek alapították. Az igazság az, hogy  az alapításkor, 1896-ban, 9 részvényes közül hat ugyan győri volt, de a külföldi Lederer testvérek,  Richárd és Emil birtokolták a részvények 88 százalékát.  Tudomásul kell venni, hogy minden fordulatnál, a győri gyáralapításoknál, ott voltak a külföldiek.” – hangsúlyozta az egyetemi tanár.„

A kötetből megtudhatjuk, Győr gazdaságára jellemző, hogy mindig rugalmasan tudott alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így volt ez 1945 után és 1990 után is, ezért él ma is a gyáripar a városban. Kiderült, a régi, több mint száz éves cégek közül ma már csak a Szeszgyár, a Graboplast, a Cardo és a Lakkgyár van meg, működik eredeti helyén. . „Nem kell sajnálkozni, hogy a régi emblematikus gyáraink már nincsenek meg, vannak helyettük újak, de a jó emlékeket meg kell őrizni. Ezt teszi ez a könyv is és ezen munkálkodik a Győr Ipartörténeti Alapítvány is.” – emelte ki   Honvári János, aki az alapítvány egyik kurátora is.

Dr. Dézsi Csaba András, Andorka Zsolt és Honvári János

Dr. Dézsi Csaba András polgármester örömmel forgatta a frissen megjelent kötetet és arról beszélt, hogy ez a könyv is Győr erejét mutatja. Felidézte: a város 750 évvel ezelőtt kapta meg azt a jogot, hogy adót szedhessen be, és az iparból komoly bevétele is származott.  Beszélt arról is, hogy elődeink ipartelepítési koncepciói megalapozottak voltak, hagyománnyá vált és a mai napig nem szakadt meg. „Nekem, mint polgármesternek is feladatom, hogy további ipart telepítsünk  a városba, ezen is dolgozunk a háttérben.”– hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A könyvet a győri önkormányzat megbízásából a Győri Ipartörténeti Alapítvány közreműködésével a Győr+ Média Zrt. adta ki.  

Az Ipartörténet című könyv bemutatója a Könyvszalonon november 19-én péntek  15 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében lesz.

A kötet megvásárolható a Lokálpatrióta Könyvesboltban, a Baross úti Látogatóközpontban és a Győr+ Média székházában a Kodály Zoltán u. 32/a szám alatt.  Ára: 2021 Ft.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka
Kapcsolódó témák: #Győr 750 | #ipar | #könyv | #könyvbemutató | #Kultúra |