Hirdetés
A Habos-édesek és kávé tarolt

Megvan Győr szülinapi tortája!

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.05.04. 15:45

Ma eldőlt, hogy melyik édes költemény lett az önkormányzat által meghirdetett, „Győr 750 Születésnapi tortája”. A döntőben a CsoKISfröccs, a lá:gom és a Győri Speciál, a mentes torták közül pedig Győri virgonc és a Nekünk Győr versenyzett.

Hirdetés

A legjobb tortának a „lá:gom” fantázia nevűt, a mentes sütik közül a „Győri virgoncot” a Habos-édesek és kávé családi vállalkozás torta költeményeit választotta a 9 tagú zsűri a városházán rendezett keddi eseményen.

Második helyezett lett a Bécsi Kávéház és Cukrászda Kft. „CsoKISfröccs” elnevezésű sütije, harmadik pedig Pálffy Cukrászat “Győri Speciálja”.

Hirdetés
A zsűrizésen részt vett dr. Dézsi Csaba András polgármester, dr. Pergel Elza alpolgármester dr. Lipovits Szilárd jegyző, Marsovszky Adrien a belváros fejlődéséért felelős tanácsadó, Csay Renáta hússzoros világbajnok maratoni kajakos, Jankó Ernő, a Rábakész Kft. ügyvezetője, Sztaracsek Ádám cukrász, a Magyarország Tortája verseny nyertese, Bognár Éva, a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum oktatásvezetője, valamint Tifinger Tibor, az ötletgazda.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta: „műkedvelőként zsűriztem, de élmény volt, mert mindegyik torta nagyon finom, a saját ízlelőbimbóimra és esztétikai érzékemre hagyatkoztam a pontozásnál, ami úgy tűnik, nagyjából egyezik a szakmai zsűri véleményével.”

A Habos-édesek és kávé egy fiatal vállalkozás Győr belvárosában, elsősorban a francia süteményekre specializálódtak.

A hagyományos kategória győztese: l:ágom (Fotó: O. Jakócs Péter)

A nyertes tortájuk fantázia neve mégis egy svéd szó: „lá:gom“, azaz se nem kevés, se nem túl sok, összhangban vannak az ízek, meg kell találni az egyensúlyt az élet minden területén – erről a torta megálmodója Barabás Katalin beszélt portálunknak. Ebben a torában meg van az ízek harmóniája, a pisztáciáé, a málnáé, a lichié és a vaníliáé. A várost a vaskakasos csokoládé bélyeg jelképezi a tortán.

A „lá:gom” receptje ide kattintva érhető el!

A Győri virgonc kitalálója Brassó Imre, a sütemény könnyű csokimoussal, málnakrémmel és ropogós elemekkel készült.

A Győri virgonc (Fotó: O. Jakócs Péter)

A Győri Virgonc receptje ide kattintva érhető el!

A második helyezett CsoKISfröccs-ről érdemes tudni, hogy a Bécsi Kávéház cukrászait a Jedlik Ányos által Győrben feltalált fröccs inspirálta. A fehércsoki mousse krém a Pannonhalmi Csibész cuvée-vel készült, az étcsokoládés ropogós rétegei a győri speciál ízét idézik, amelyben robbanós cukorkát rejtettek el, a szénsav buborékokat szimbolizálva. A torta lila színe, a városra, mint püspöki székhelyre utal.

A harmadik helyezett Győri Speciál Pállfy Krisztián munkája. „Olyan terméket próbáltam készíteni, amely tükrözi Győr városát, a történelmi múltját, szerintem ez sikerült, mind külalakban, mind ízében elérni.” Az egykori Győri Keksz és Ostyagyár népszerű termékeinek felhasználásával született meg a torta, érezhetünk benne pilótakekszet, nápolyit, töltött ostyát, piskótatallért, az egészet vaníliás mouss krém fogja össze, a torta tetejét pedig vaníliás karikák díszítik.

A tortákat, tortaszeleteket a cukrászdák kínálatukba felveszik, így bárki megkóstolhatja a Győr városi rangra emelésének 750. évfordulója alkalmából készített nyertes édességeket.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr tortája | #Győr+ TV | #Győr750 |
likeold
a fb oldalunkat