Győr750

Hamarosan kiderül, melyik lesz Győr szülinapi tortája

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.04.21. 18:43

Három hagyományos, a CsoKISfröccs, a lá:gom és a Győri Speciál, valamint két „mentes”, a Győri virgonc és a Nekünk Győr cukrászkülönlegesség vannak még versenyben az önkormányzat által meghirdetett, „Győr 750 Születésnapi torta” elnevezésű pályázaton. A felhívásra nyolcan jelentkeztek, tíz „édes költeménnyel”

A pályázatra győri székhelyű cukrászműhelyek, cukrászdák és egyéb vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások és egyéni vállalkozók jelentkezhettek.

Bécsi Kávéház: CsoKISfröccs (Fotó: O. Jakócs Péter)

Legfeljebb 2 darab – 1 hagyományos és 1 mentes alapanyagokból készülő –, lehetőleg magyaros ízvilággal, a jubileummal vagy Győrrel összefüggésbe hozható tortával lehetett nevezni.

Habos édesek és kávé: lá:gom torta (Fotó: O. Jakócs Péter)

További feltétel volt, hogy a sütemény saját recept alapján készüljön, mellyel más pályázaton mostanáig nem vettek részt, valamint amelyet korábban még nem kóstolhattak a győriek.

Pálffy Cukrászat: Győri Speciál (Fotó: O. Jakócs Péter)

A járványügyi korlátozások miatt a szerdai előzsűrizésen csak a zsűri tagjai vehettek részt: Csay Renáta hússzoros világbajnok maratoni kajakos, Jankó Ernő, a Rábakész Kft. ügyvezetője, Sztaracsek Ádám cukrász, a Magyarország Tortája verseny nyertese, Bognár Éva, a Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum oktatásvezetője, valamint Tifinger Tibor, az ötletgazda.

Habos édesek és kávé: Győri virgonc (Fotó: O. Jakócs Péter)

Az anonim értékelésnél a legtöbb pontot a torta ízvilága érte, de nézték a küllemét, a technológiát, amivel készült, a praktikumot, az ár–érték arányát, az állagát, a textúráját, a kreativitását és a Győrhöz való kötődését.

Erika Pékség és Cukrászat: Nekünk Győr (Fotó: O. Jakócs Péter)

Ezen kritériumok mentén jutott a döntőbe a Bécsi Kávéház és Cukrászda Kft., a Habos-édesek és kávé, valamint a Pálffy Cukrászat tortakölteménye. A mentes torták közül a Habos-édesek és kávé és az Erika Pékség süteménye van versenyben.

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek (Fotó: O. Jakócs Péter)

A végső megmérettetésre május 4-én 12 órakor a győri városházán, sajtótájékoztatóval egybekötve kerül sor.

Fotógaléria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr+ TV | #Győr750 | #pályázat |