Hirdetés
Széchenyi Open Art Night

Győri szabadtéri tárlat péntektől

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.05.05. 12:56

Szabadtéri tárlatok nyílnak Győrben két helyszínen, pénteken este 20.30-kor. Aki kíváncsi a város szakrális kincseit bemutató, két órán át nyitva tartó kiállításra, az sétáljon el a Széchenyi-egyetem Menedzsment Campus épületéhez vagy a Bécsi kapu térre.

Hirdetés

Városunk idén ünnepli királyi várossá nyilvánításának 750. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Széchenyi István Egyetem, a Győri Egyházmegye és a megyei kereskedelmi és iparkamra az esti órákban nyitva tartó szabadtéri kiállítást rendez a győrieknek és az ide látogató turistáknak.

A homlokzatokra kivetítve, monumentális méretekben mutatják be a város kincseit, többek között azokat, amelyek megbújnak a templomokban, a múzeumokban, az intézményekben.

Hirdetés

Az első tárlat a város szakrális épületeit, művészeti alkotásait, templomait, kegytárgyait, Boldog Apor Vilmos emlékhelyét, az Egyházmegyei Kincstár ritkán látott ereklyéit mutatja be.

A mai sajtótájékoztató (Fotó: Ács Tamás)

Május közepétől a vízügyi palota épületén is látható lesz az esti kiállítás. A különleges tárlat négyhetente megújuló tematikával jelentkezik. Júniusban a Magyar Táncfesztivál tiszteletére a tánccal kapcsolatos téma köré szerveződik az esemény. A tervek szerint 750 alkotást mutatnak be 7 hónap alatt, 7 tematikával.

Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a 750. évforduló kapcsán emelkedett hangulatot élhetnek meg a győriek, ehhez járulhat hozzá a tárlat is.

Nemcsak a város, de Győri Egyházmegye is kerek évfordulót ünnepel, 1020 esztendeje alapították – hívta fel a figyelmet dr. Veres András megyés püspök. Örömét fejezte ki, hogy a győriek e kiállítás által is megismerhetik többek között a Káptalandomb értékeit.

Az egyik első helyszín az egyetemnél (Fotó: Ács Tamás)

A kamara elnöke, Pintér-Péntek Imre az összefogás jelentőségéről beszélt, valamint arról, hogy a kiállítás tematikája még változhat, de várhatóan bemutatják az ipartörténeti emlékeket, a győri művészeket, az egyházi, oktatási és gazdasági élet szereplőit is.

Dr. Dézsi Csaba András a kezdeményezés kapcsán azt tartja fontosnak, hogy ne csak az idősebb generáció, de a fiatalok is megismerjék városunk történetét, tisztában legyenek gazdasági, kulturális és oktatási értékeivel.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat