Hirdetés
Könyvbemutató

„Legyünk büszkék magunkra!”

Fotó: Ács Tamás
Ficsór Dávid
2021.05.28. 15:14

Bemutatták a Győr 750 című könyvet pénteken. Dr. Dézsi Csaba András javaslatára Tóth Tibor, a könyv tervezője összegyűjtötte a városban tevékenykedő művészeket – festőket, szobrászokat, grafikusokat, fotósokat – s tőlük egy-egy jelentősebb, Győrről szóló, vagy a városhoz kapcsolódó alkotást, valamint néhány gondolatot. Ezeket összefűzve egy hiánypótló kötet született Győr királyi várossá válásának 750. évfordulójára.

Hirdetés

A város polgármestere a dedikálással és tárlatvezetéssel egybekötött bemutatón úgy fogalmazott, a győriek legyenek büszkék magukra, hiszen van mire büszkének lenniük.

Nagyon sok olyan része van a városnak, amiből összeáll egy egész: legyen szó Győr iparáról, kereskedelméről, oktatásáról, kultúrájáról, egészségügyéről, sportjáról, akármelyiket említem, azt gondolom, mindegyikre büszkék lehetünk! Ennek egy szeletét foglaltuk össze ebben a könyvben, helyi művészek „szemüvegén” keresztül” – mondta a Győr Plusznak dr. Dézsi Csaba András.

Hirdetés

A kötet utolsó lapjain egy talán sokak által nem ismert oldaláról is bemutatkozik a polgármester, hiszen szabadidejében szívesen fest, vagy készít domborműveket: „Az egyéniségem egy része, hogy, ha időm engedi, szoktam festegetni, vagy a művészetek különböző ágával próbálkozni, nyilván jól esik az embernek, ha alkothat.”

Fotó: Ács Tamás

A könyvben Radnóti Ákos is helyet kapott. Az alpolgármesterről köztudott, hogy rendszeresen fest és érdeklődik a művészetek iránt. „Fontos, hogy a győri művészeket támogassuk, együttműködjünk egymással és megismerjük a másikat, emellett pedig méltó módon ünnepeljük a 750 éves évfordulót. Épp ezért örülök ennek a könyvnek és a mai rendezvénynek is” – mondta Radnóti Ákos.

Tóth Tibor a Győr Plusznak elmondta, 50 éve nem adtak ki hasonló léptékű könyvet. A kötet tervezője szerint nagy munka volt a kezdetektől a kész alkotásig eljutni.

Fotó: Ács Tamás

„Tavaly augusztusban kezdtük el a munkát, január közepéig folyt a művészek és műveik összegyűjtése, majd a szerződések megkötése után másfél-két hónapig tartott a szerkesztési folyamat. Mivel az írások angol és német nyelven is megtalálhatók a könyvben, ezért kijelenthetem, valóban egy komoly, nagy munkán vagyunk túl” – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Az értékes kiadvány nem a haszonszerzés céljából készült, épp ezért jelképes áron kapható, mondta Herkely Ákos, a Győr 750-es programsorozat projektkoordinátora: „2021 forintért értékesítjük a kötetet, ami három helyszínen – Lokálpatrióta – Belvárosi Könyves Polc, Látogatóközpont, Győr+Média Székház – kapható. 3000 darabot adtunk ki belőle, ajánlom mindenkinek!”

A pénteki rendezvényen nem csupán bemutatták a könyvet, 100 példányt dedikáltak is a kötetben szereplő alkotók, akiknek az abban szereplő jó néhány alkotását ki is állították az Esterházy-palota termeiben. A tárlat pedig június elejéig látogatható.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győr750 | #Kultúra |
likeold
a fb oldalunkat