Ünnepélyes letétel

Helyére került a vízi élménypark alapköve

Fotó: Marcali Gábor
Papp Zsolt
2021.05.06. 14:35

A győri strandfürdő területén már javában zajlik a munka, csütörtökön pedig az ünnepélyes alapkő-letételre is sor került. Az eseményen részt vett Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is.

A győri strand életpályája 1931-ben kezdődött, és sokáig nagy népszerűségnek örvendett, ám az évek során állapota leromlott, a létesítmények és a gépészet felett is eljárt az idő.

A Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés során egy modern, a győriek és az ide látogatók számára is vonzó élményfürdőt alakítanak ki a területen, amelyhez Magyarország Kormánya 21,3 milliárd forintot biztosít. A strand területén már javában zajlik a munka, és csütörtökön az ünnepélyes alapkőletétel is megtörtént.

Az időkapszulát és a létesítmény alapkövét Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Dézsi Csaba András polgármester, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos Győr országgyűlési képviselői, valamint Szeles Szabolcs alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője helyezte el.

Az eseményen Gulyás Gergely Győr meghatározó regionális szerepéről, valamint a városban zajló, és tervezett fejlesztések támogatásáról is beszélt.

„Valóban ünnep a mai nap, mert ezzel a beruházással két éven belül olyan strandfürdő nyílhat Győrben, amelynek a térségben nincs párja, és az országban is nagyon kevés.” – fogalmazott a miniszter az avatáson, aki kiemelte, ez a beruházás csak egy a folyamatban lévő fejlesztések közül, az országgyűlési képviselők, és a város polgármestere is több olyan tervet ismertetett, amelyek a jövőt szolgálják, gondoljunk akár a kulturális negyedre, vagy az infrastrukturális fejlesztési tervekre. Ezek a fejlesztések tovább erősíthetik Győrt, és a térségi, regionális központi szerepét. „Ennek az országnak a jövője éppúgy van vidéken, mint a fővárosban, éppúgy a megyei jogú városokban, mint a falvakban.” Hozzátette, a járvány magunk mögött hagyása után a cél, hogy ahhoz a gazdasági növekedéshez térjünk vissza, ami az elmúlt években jellemezte Magyarországot. A miniszter végezetül elmondta, a kormány ezután is támogatja a jövőbe mutató fejlesztéseket. Gulyás Gergely az időkapszulába a Győr+ hetilapot helyezte el.

Dr. Dézsi Csaba András köszönetet mondott a miniszternek, és rajta keresztül Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormányzat támogatásáért, valamint a város országgyűlési képviselőinek, és mindazoknak, akik megteremtették a fejlesztés lehetőségét. A polgármester a munkaterületen látható „fallal” kapcsolatban elmondta, nem csak egy vízi élménypark épül, hanem egy olyan gátrendszer, ami megvédi a fürdőt. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi strandot az árvíz időről időre elöntötte, ami jelentősen hozzájárult az állapota leromlásához, ezért ez felelős gondolkodást jelez. Kiemelte, fontos, hogy az új fürdőt is magukénak érezzék a győriek és, hogy meg is tehessék, hogy látogatják majd az élményparkot. A polgármester sok sikert kívánt a beruházáshoz, az időkapszulába pedig a városháza ezüst emlékérmét, valamint a 750-es évforduló városi emlékérmét helyezte.

Simon Róbert Balázs a terület országgyűlési képviselője visszatekintett a strand 1931-es megnyitására, és elmondta, a győri fürdő különlegessége, hogy a város talán legszebb panorámáját is kínálja többek között a folyók, a belváros és a Káptalandomb látványával. Ebben a látványban 2023 nyarán újra gyönyörködhetünk majd a strandról, ami a tervek szerint 2023 tavaszán készül el. Kiemelte, amikor tavaly év elején találkozott a miniszterelnökkel, és arról beszéltek, hogy melyek lennének a legfontosabb fejlesztések az általa képviselt területen, a fürdő rekonstrukciót az elsők között említette. Köszönetet mondott azért, hogy ma pedig már megvalósulni láthatjuk a fontos fejlesztést. A képviselő a beruházásra forrást biztosító kormányhatározatot helyezte el a kapszulában.

Kara Ákos, Győr másik országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a strandhoz minden győrinek van személyes kötődése, éppen ezért ő az időkapszulába három fényképet helyez el az egykori fürdőről. A képviselő a fürdő mellett megemlítette a Győrt Pápával összekötő 2-szer 2 sávos út kivitelezését. A köszönet szavai mellett kérte a Kormány további támogatását a fejlesztési tervekhez, köztük például a belső elkerülő, a 82-es út új bevezető szakasza, vagy éppen az adyvárosi parkoló megvalósításához.

„Nem csak mint alpolgármester és nem csak mint a terület önkormányzati képviselője szólhatok, hanem mint egy olyan győri, akli itt nőtt fel, néhány száz méterre a fürdőtől.” – mondta Szeles Szabolcs az ünnepségen. Hozzátette, ez a terület évtizedekig elhanyagolt városrésze volt Győrnek, de az elmúlt évtizedben rég nem látott fejlődésnek indult. Kiemelte, a cél, hogy Sziget és Újváros visszakapja régi fényét. Az alpolgármester több, már megvalósult fejlesztést is felidézett, köztük a Jedlik hidat, az útépítéseket, az épületek rehabilitációját, vagy éppen az EYOF-ra megvalósult sportlétesítményeket. Szeles Szabolcs az itt élők nevében mondott köszönetet, a kapszulába pedig az épülő fürdő látványtervét helyezte.

Az ünnepség szónokai az alapkövet a kivitelezők részéről Khaut András a FÉSZ Zrt. igazgatóságának elnöke, Varga Zsolt az Euro Generál Zrt. igazgatósági tagja, a fürdő részéről pedig Kovacsics Imre igazgató jelenlétében helyezték el.

Az ország egyik legszebb helyén elhelyezkedő, a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál fekvő fürdője teljes megújuláson esik át. A folyók közelsége miatt kiépül a megfelelő árvízvédelem, számos medence, csúszda és egyéb élményelem. A leglátványosabbnak a győri Jedlik Ányos találmányára utaló óriás szódásszifon alakú torony ígérkezik, amely a feljutást biztosítja a különböző szintekről induló csúszdákhoz. A torony mellett egy komplex csúszda-paradicsom is épül. A kisebbeknek ajánlott ”gyermek zónát”, a meglévő fürdőépülethez közel hozzák létre a négy évszakos fedett, zárt gyerek részleg bővítés közelében.

A fejlesztés során kihasználják a páratlan panorámát, hiszen az árvízvédelmi töltést és több medencét is úgy alakítanak ki, hogy a strandolók pihenés közben gyönyörködhessenek a belvárosban egyesülő folyók látványában, vagy éppen a Káptalandombon magasodó Püspökvárban. A fürdő épület átalakítása során többek között új gyógyvizes ülőmedence is készül, az úszást pedig egy 21-szer 25 méteres úszómedence, valamint egy 13,5-ször 8 méteres tanmedence szolgálja majd. A parkolási lehetőségeket parkolólemez kialakításával bővítik.

Galéria: Marcali Gábor

Galéria: O. Jakócs Péter

A Győr+ Televízió stábja is ott volt a helyszínen:

Szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr | #Modern Városok Program |