Győri Értéktár: várják a javaslatokat

Fotó: Marcali Gábor
Papp Zsolt
2021.05.10. 16:27

A Győri Értéktár célja a helyi értékek bemutatása, és széles körű megismertetése. Létrehozásában bárki részt vehet, a hétfőn megalakult Győri Értéktár Bizottság várja a javaslatokat…

„Azért hozzuk létre a Győri Értéktárat, mert a helyi értékeket nem csak megbecsülnünk kell, de lényeges, hogy minél szélesebb körben meg is ismerhessék őket” – fogalmazott Dr. Dézsi Csaba András polgármester. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy a győri értékek külön is megjelenjenek, de emellett szükséges a megyei értéktárral való aktív kapcsolat is.

A polgármester a Győr keresztek történetét jelölte elsőként az értékek közé, hiszen egy olyan kincsről van szó, amelyre minden győri büszke lehet. Városunk a keresztény Európa védőbástyája volt, és a vár töröktől való visszafoglalása után hálából állították a környező országokban e kereszteket. Kiemelte, királyi várossá válásunk 750. évfordulóján a városban is felállítanak majd egy Győr keresztet.

Dr. Pető Péter a megyei Értéktár Bizottság elnöke kifejtette, üdvözlik a létrejöttét, és szívesen nyújtják szakmai segítségüket a Győri Értéktár működéséhez, hiszen annak megtöltése közös érdekünk. Hangsúlyozta, a Fröccs révén győri kötődésű Hungarikumot is ismerünk, de ezen kívül is számos meghatározó értéket rejt a város, amit érdemes megismerni és bemutatni.

A Győri Értéktár Bizottság hétfőn tartotta alakuló ülését, amelynek elnöke Szeles Szabolcs alpolgármester, aki a győri értékekről, mint az identitásunk meghatározóiról szólt. Mint mondta, már az első ülésen három helyi értékről döntöttek, a polgármester által említett „Győr-keresztek története” mellett a „győri vaskakas és legendája”, valamint „a Dr. Petz-féle gyomorvarrógép” is a testület elé került. Az elnök arra kérte a győrieket, hogy vegyenek részt az értéktár megtöltésében. Hozzáfűzte, a 750-es évforduló tiszteletére azt szeretnék, ha az idén 75 meghatározó értékkel gazdagodna az értéktár. Hozzátette, persze nem a szám a fontos, hanem, hogy valódi értékeket sorakoztassunk fel a győriek részvételével.

Fotó: Marcali Gábor

Virág-Adorján Andrea, polgármesteri főbiztos a bizottság tagjaként ismertette a megalakult Győri Értéktár Bizottság összetételét.

Elnöke tehát Szeles Szabolcs, tagjai pedig Albert Zsolt, a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesületének elnökségi tagja, Bana József, a városi Levéltár igazgatója, dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, Tóth Ildikó, kékfestő népi iparművész és Virág-Adorján Andrea, polgármesteri főbiztos.

Hozzátette, a testület a küldetésével szeretné a fiatalokat is megcélozni, ezért tervezik, hogy hamarosan játékos formában is megszólítják őket.

A felvételre javasolt érték Győri Értéktárba történő felvételét bárki kezdeményezheti a Hungarikum Bizottság hivatalos honlapján, és a gyor.hu honlap Győri Értéktár menüpontjából letölthető nyomtatvány elektronikus vagy postai úton történő benyújtásával.

A javaslatokat a [email protected] e-mail címre, vagy postai úton a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztályára (9021 Győr, Városház tér 1.) kell eljuttatni. 

A beérkezett – formai és tartalmi szempontból hiánytalan – javaslatokat a Győri Értéktár Bizottság bírálja el. Az eljárásról és az értéktár működéséről bővebb információ a gyor.hu honlapon a Győri Értéktár rovatban található.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+TV | #Győri önkormányzat | #Kultúra |