Győr750 - Húsvét

750 hímes tojás Győr tiszteletére

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.04.01. 08:31

Királyi várossá válásunk 750-ik évfordulója alkalmából 750 tojást festett meg a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület Húsvétra. Az akcióban Dr. Dézsi Csaba András polgármester és a város alpolgármesterei is részt vettek.

Hirdetés

A kezdeményezés hátteréről Klauz Balázst, a 2020-ban „Ménfőcsanak Szolgálatáért” díjjal kitüntetett egyesület elnökét kérdeztük, aki elmondta, a nagyhét folyamán 750 tojást festettek meg a résztvevők. Mint mondja, a hagyományőrzés olyan formáját keresték, amelyet a járványhelyzetben is biztonságosan megvalósíthatnak, hiszen a tojások festését mindenki otthon is végezheti.

„A célunk az volt, hogy bevonjuk a fiatalokat, aktivitásra sarkaljuk őket, és közben méltó módon emlékezzünk a város történelmére is.”

„Kezdeményezésünkhöz a Börcsi Faluszépítő és Kulturális Egyesület is csatlakozott, így összefogásban hoztuk létre a művészi alkotásokat, amelyek között nem csak piros tojás, de különböző technikával, például festéssel, batikolással készülő tojások is szerepelnek, és megjelennek többek között rábaközi, kalocsai és a Kárpát-medencére jellemző egyéb motívumok.” – számolt be lapunknak az egyesület elnöke, aki azt is elárulta, hogy több tojás Győr királyi várossá válásának 750. évfordulója tiszteletére készült, látható rajtuk például a vaskakas, vagy éppen az ünnepi év logója is.

A hét közepén a tojásfestők sorába csatlakozott Dr. Dézsi Csaba András polgármester és a város alpolgármesterei, Dr. Pergel Elza, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos is, akik szintén különleges motívumokat készítettek.

„Örömmel vettem részt a kezdeményezésben, amely egyrészt az ünnepre való készület, másrészt pedig kreatív megemlékezés a hagyományőrző egyesület részéről a város 750-es évfordulójára. – fogalmazott Dr. Dézsi Csaba András, aki vaskakasos motívumot festett az utolsó, 750. tojásra.

Dr. Dézsi Csaba András

Dr. Pergel Elza is szívesen csatlakozott a tojásfestőkhöz, hiszen – mint mondja, ez egy nagyon szép módja a húsvéti készülődésnek, egyben minden győrinek áldott ünnepet kívánt. Radnóti Ákos elmondta, hogy bár maga is fest, a tojáshímzés egy egészen más műfaj. Hozzátette, geometrikus ábrákat szokott festeni, és az általa készített húsvéti tojásra is ilyen alakzatok kerültek.”

Szeles Szabolcs is kivette részét a tojásfestésből

Szeles Szabolcs az ünnepi év logóját készítette el, bár elmondása szerint a festés nem az ő asztala. A labdarúgás iránti szeretetét sem tudta leplezni, ezért készítette a Szalai 9. feliratú tojást.

A 750 tojás megfestése sokaknak jelentett méltó készülődést az ünnepekre, a kezdeményezésben mintegy 35 család vett részt.

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr750 | #húsvét |
likeold
a fb oldalunkat