2022-ben is remekeltek a győri sportolók

Pécskai István
2023.01.15. 18:31

Kiemelkedő győri sportsikereknek örülhettünk 2022-ben. A város büszke lehet a versenyzőire, akik több sportágban is fényes diadalokat arattak, s szereztek rengeteg érmet. Mindemellett sajnos tragédiák is történtek az elmúlt évben és legendás sportolók jelentették be visszavonulásukat. Összegyűjtöttük 2022-ből a legfontosabb, győri érdekeltségű történéseket a sport világában.

Január

Hosszan tartó, súlyos betegségben meghalt a Rába ETO egykori klasszis labdarúgója, Szepessy László. A 72 évesen elhunyt legenda pályafutását követően edzőként és sportvezetőként tevékenykedett.

Csollány Szilveszter

Ötvenegy esztendős korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászklasszis. Koronavírus-fertőzéssel került kórházba, az orvosok sajnos nem tudták megmenti az életét.

Február

A szlovák élvonalbeli DAC focicsapatának tulajdonosa, Világi Oszkár megvásárolta a honi másodosztályban szereplő ETO FC klubját.

Világi Oszkár (Fotó: Ács Tamás)

Janicsek Zsenett győri teqballos először versenyzett az Egyesült Államokban. Blázsovics-Petri Zsófiával megnyerte a US Teqball Tour San Diegó-i női számát.

Március

Bejelentette visszavonulását Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpiai, nyolcszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok kajakozó, aki 2012 és 2019 között a győri Graboplast VSE versenyzője volt.

A győri Sipőcz Richárdot (SZESE) választották a legjobb magyar cselgáncsosnak a +100 kilogrammosok mezőnyében. A felnőttek között második alkalommal lett első.

Április

– Az Ipartechnika Győr SE tekecsapata megnyerte a Magyar Kupát.

– A klublegenda, játékosként ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Görbicz Anita lett a Győri ETO KC női kézilabdacsapatának elnöke.

Görbicz Anita (Fotó: O. Jakócs Péter)

– A Győri Úszó SE az összesített pontversenyben legjobb vidékiként a második helyen végzett a Debrecenben rendezett országos bajnokságon.

– Története során először nyerte meg a Magyar Kupát az ETO FC Győr női labdarúgócsapata. A zöld-fehérek a budapesti döntőben a Haladás-Viktória együttesét győzték le 1–0-ra.

– A Győri AC versenyzője, Ungvári Attila bronzérmet nyert 81 kilogrammos kategóriában a szófiai cselgáncs-Európa-bajnokságon. A győri Széchenyi ESE dzsúdósa, Sipőcz Richárd +100 kg-ban az ötödik helyen zárt.

Május

– Megnyerte a magyar bajnokságot a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata. A zöld-fehérek a Debrecenben aratott 28–25-ös győzelmükkel biztosították be az elsőségüket.

Kiemelkedően szerepeltek a győri Graboplast VSE versenyzői a Kadler Gusztáv kajak-kenu maraton magyar bajnokságon. Czéllai-Vörös Zsófia két aranyérmet gyűjtött, az egyiket Csay Renátával párosban. Őry Zsombor és Boros Adrián duója is diadalmaskodott, utóbbi ráadásul egy bronzérmet is szerzett.

A Csay-Czéllai kettős (Fotó: Ács Tamás)

– Az UNI Győr-SZESE női kosárlabdacsapata megnyerte az egyetemi bajnokságot.

Ezüstérmes lett a Magyar Kupában a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata.

– Második helyen végzett a női labdarúgó-bajnokságban az ETO FC Győr csapata.

Június

– Ezüstérmes lett a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata a Bajnokok Ligájában.

– Sass Edit, az Ipartechnika Győr SE tekézője az Észtországban rendezett egyéni világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

Stine Oftedal (Fotó: gyorietokc.hu)

– Európa-bajnok lett Czeglédi Diána győri testépítő, aki ezúttal figure kategóriában állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

Július

– Palecián Judit, a Győr Cutler SE versenyzője aranyérmes lett Miss Fitness kategóriában dél-olaszországi Sapriban rendezett testépítő- és fitnesz-világbajnokságon.

– Veretlenül nyert aranyérmet a magyar női kézilabda-válogatott a Besztercebányán rendezett XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. A Győri Audi ETO KC-t két játékos (Rédecsi Polett és Varga Dalma), Kun Attila másodedző és Borbély Tamara masszőr képviselte.

Augusztus

– A győri Graboplast VSE kajakosa, Kopasz Bálint világbajnok lett K1 1000 méteren a kanadai Halifaxben. Az olimpiai aranyérmes klasszis Nádas Bencével alkotott duója K2 500 méteren is aranyérmet szerzett.

– A győri Torma Lucával felálló magyar női vízilabda-válogatott bronzérmes lett az U18-as világbajnokságon.

– Harmadikként zárt a magyar női kézilabda-válogatott az észak-macedóniai U18-as világbajnokságon. A csapatban szerepelt az Audi ETO két játékosa, Farkas Júlia és Kövér Luca.

– A GYAC evezőse, Szabó Bence és a szolnoki Furkó Kálmán alkotta egység címvédőként aranyérmet szerzett könnyűsúlyú kettesben a müncheni multisport-Európa-bajnokság evezősversenyén.

– Két győri ezüstérem született a római úszó-Európa-bajnokságon. Jakabos Zsuzsanna 400 méter vegyesen, Szabó Szebasztián pedig a 4×100 méteres férfi gyorsváltó tagjaként állhatott fel a dobogó második fokára. Jakabos korábban bronzérmet szerzett a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként.

Kopasz Bálint (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Két aranyat gyűjtött a müncheni kajak-kenu Európa-bajnokságon Kopasz Bálint. A győriek közül Erdőssy Csaba és Erdélyi Tamás a Mizsér Márkkal, valamint Béke Kornéllal kiegészült kajak négyessel 1000 méteren bronzérmes lett.

– A Győri AC tornásza, Mészáros Krisztofer ezüstérmes lett talajon a müncheni Európa-bajnokságon. A szintén győri Molnár Botond a juniorok között talajon egyéni összetett Európa-bajnok, míg ugrásban bronzérmes lett.

– A magyar női U16-os vízilabda-válogatott világbajnoki címet szerzett a görögországi Larisszában. Az UNI-GYVSE Győrt erősítő Torma Lucát a torna legjobb kapusának választották.

Szeptember

– Hat érmet szereztek a győri Széchenyi István Egyetem színeiben versenyző evezősök az isztambuli egyetemi Európa-bajnokságon.

– A Győri Búvár SE uszonyosúszóját, a nyáron két világbajnoki címet szerző Bukor Ádámot és edzőjét, Jakoda Tibort köszöntötték a városházán.

– A Győri AC sportolója, Szabó Bence a szolnoki Furkó Kálmánnal könnyűsúlyú kettesben ezüstérmet nyert az evezősök racicei világbajnokságán.

Október

– Gyógyíthatatlan betegségben, 75 évesen elhunyt Horváth József legendás kézilabdakapus, aki pályafutásának legszebb éveit klubszinten a Rába ETO-ban töltötte.

Fantasztikusan szerepeltek a győri Graboplast VSE versenyzői a portugáliai maraton kajak-kenu világbajnokságon. Kolozsvári Brúnó – Csay Renáta fia – korosztályában egyéniben és párosban is a dobogó tetejére állhatott, utóbbiban a szintén győri Varga Olivérrel. Csay Renáta pedig Czéllai-Vörös Zsófiával párosban lett második.

Mészáros Krisztofer (Fotó: MATSZ)

– Az Európa-bajnoki ezüstérmes Mészáros Krisztofer (GYAC) talajon, ugrásban és lólengésben sem talált legyőzőre a férfi felnőtt tornászok országos bajnokságán.

November

Elhunyt Pajor Tamás. A Győri Atlétikai Club teniszszakosztályának legendás edzője 76 éves volt.

Szvitacs Alexa, a Club Aréna Győr versenyzője aranyérmet nyert a para-asztaliteniszezők spanyolországi világbajnokságán.

Szvitacs Alexa

A győri Ihász Veronika második alkalommal kvalifikálta magát a World Darts Federation angliai világbajnokságára.

– A Győri AC versenyzője, Mészáros Krisztofer nyerte a férfi tornászok Mesterfokú Bajnokságának egyéni összetett versenyét, ezzel pedig a győztesnek járó Dr. Sánta Lajos-trófeát.

December

– A Győri Atlétikai Club (GYAC) evezősei kilencedszer lettek az ország legjobbjai.

Az Ipartechnika Győr SE tekecsapata a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutott, ami csúcs a gárda történetében.

Szabó Szebasztián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Szabó Szebasztián, a Győri Úszó SE úszója bronzérmet nyert 50 méter pillangón a melbourne-i rövid pályás világbajnokságon.

– Befejezte profi pályafutását Kammerer Zoltán, a Graboplast Győr háromszoros olimpiai bajnok legendája. A kajakos Rózsavölgyi László önkormányzati képviselőtől ezüst emlékérmet, klubjától pedig egy aranylapátot kapott negyedszázados sikeres pályafutása elismeréseként.

Kapcsolódó témák: #2022 | #évértékelő | #Győr | #sport |