Szvitacs Alexa világbajnok!

Győr+
2022.11.20. 12:52

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét ünnepelhette a spanyolországi para-asztalitenisz vb-n Szvitacs Alexa. A GYAC Aréna versenyzője a korábbi Európa-bajnoki arany- és paralimpiai bronzérme után világbajnoki címet szerzett. Alexa kiemeltként a negyeddöntőben kezdte meg a vb-szereplést, majd brazil és lengyel ellenfelét is legyőzte. A finálé egyben paralimpiai visszavágó is volt, ugyanis a győri sportoló a tokiói játékokon az elődöntőben kapott ki a kínai származású, ausztrál színekben induló, hatszoros paralimpiai bajnoki Lina Lei-től, akit ezúttal 3:1-re vert a döntőben.

Szvitacs Alexa a győzelme után, a doppingellenőrzésre várva, mesélt a fináléban átélt izgalmakról: „Még mindig nem tudom feldolgozni, ami történt, és csak emlékképeim vannak, hogy mi történt a meccs első felében. Azt tudom, hogy az elején rettenetesen izgultam, így el is vesztettem az első szettet. Utána is rengeteg szettlabdám volt, amit csak nehezen tudtam értékesíteni. Szerencsére mindenki biztatott, hogy mosolyogjak és élvezzem a játékot. Ez átlendített a holtponton, és a végére sikerült megcsinálnom. Ez a vb-győzelem pályafutásom eddigi legértékesebb sikere. Ezt a lányt nagyon régóta nem győzte le senki, úgyhogy most egy kiadós ünneplés következik” – mondta a Győr+ Médiának az újdonsült világbajnok. A GYAC Aréna játékosai közül Szvitacs Alexa szerepelt a legjobban a vb-n, de a többiek is eredményesek voltak, hiszen Arlóy Zsófia, Bereczki Dezső és Csonka András is a negyeddöntőig jutott saját kategóriájában.

„Felemás érzésekkel gondolok vissza a vb-re, mert úgy érzem, egy-két érem benne maradt a magyar csapatban. Az kifejezetten pozitív és biztató, hogy hét játékosunk is ott volt a mezőnyben, és egyéni valamint páros számokban több negyeddöntőt is játszottunk. Alexa győzelmét nem kell magyarázni, hiszen következetes munkával, nagyon rövid idő alatt olyan eredményeket ért el, amelyek önmagukért beszélnek. A mostani világbajnoki aranyérme egy meghatározó mérföldkő a párizsi paralimpiára vezető úton. Munkáját sokan segítik, a válogatottnál Vitsek Ivánnal együtt igyekszünk minden szakmai és egyéb segítséget megadni neki” – mondta Vigh Zsolt, a paraválogatott győri szövetségi kapitánya, aki hozzátette, a paraválogatott jó úton jár, az elmúlt időszakban minden prémium versenyről éremmel, érmekkel tért haza. A csapat tagjai januártól már párizsi kvótákért indulnak harcba, és a felkészülés nagy részét Győrben, a Club Arénában végzik.

Kapcsolódó témák: #asztaltenisz | #parasport |