Vastapssal búcsúztatták a profi pályafutását befejező Kammerer Zoltánt

Szigeti Sándor Mekliz Fotó
2022.12.14. 20:21

Barátai, pályatársai, klubja és Győr városa is ünnepélyes keretek között búcsúztatta szerdán este a Richter teremben Kammerer Zoltánt, aki befejezi profi sportolói karrierjét. A Graboplast Győri VSE kajak-kenu szakosztályának évzáróján vastaps szólt a 44 éves legendának.

A hírt a szakosztály év végi díjátadóján jelentették be. Felvezetésként óriáskivetítőn elevenítették fel a háromszoros olimpiai bajnok egyedülálló pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait. Elhangzott, hogy Kammerer Zoltán huszonöt évvel ezelőtt csiszolatlan gyémántként érkezett Győrbe, ahol több mint két évtizeden át a magyar kajak-kenu sport meghatározó alakja lett.

Baráth Etele felidézte, milyen volt, amikor az 1996-os atlantai olimpiai játékokon először látta az akkor 18 éves Kammerert a magyar csapat beugró tagjaként: „Folyamatosan mosolygott és nem csak a csapattársaira, és a kajak-kenusokra, hanem mindenkire. Már akkor is rendkívül sok pozitív energia áradt belőle” – emlékezett vissza a szövetség közgyűlésének elnöke.

Baráth Etele

A klub meglepetés vendégekkel is készült a bajnoknak: váratlanul a színpadra szólították a legendás négyesből Storcz Botondot és Horváth Gábort (Vereckei Ákos igazolt hiányzó volt ezen az estén). Horváth Gábor köszönetet mondott, amiért Kammererrel versenyezhetett, Storcz Botond pedig tréfásan megjegyezte, hogy már legalább tíz éve várnak erre a pillanatra, hiszen ők már jóval korábban szögre akasztották a lapátot, mint a sportággal Gödön megismerkedő győri ikon.

A nagy négyesből a nagy hármas: Horváth – Kammerer – Storcz

Kammerer a színpad közepén állva meghatottan mondott köszönetet az elmúlt huszonöt évért Győrnek, a pályatársaknak, az edzőknek és a családjának:

„Fél éve készülök erre a beszédre, és most alig tudok megszólalni. Szöveget inkább nem is írtam, nehogy közben meggondoljam magam” – mondta aztán már nevetve. „Furcsa érzés lesz nem az edzőtáborban aludni, hanem holnap reggel otthon, az ágyban felkelni.”

„Tudtam, hogy egyszer eljön ez a nap is, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar” – fogalmazott.

Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője azt kívánta, hogy a városnak minél több olyan sportolója legyen, mint Kammerer, aki példaképként állítható a fiatalok elé.

Simon Róbert Balázs

Rózsavölgyi László, dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármesterének üdvözlő szavaival érkezett, majd az önkormányzat sportbizottságának elnöke kiemelkedő és példaértékű sportolói pályafutásának elismeréseként Győr város ezüst emlékérmét adományozta a kiváló sportolónak.

Rózsavölgyi László ezüst emlékérmet adott át Győr nevében

Ábrahám Csaba és Weisz Róbert, a Győri Vízisport Egyesület elnöke és társelnöke pedig egy gyönyörű, huszonhárom karátos aranyból készült evezőlapáttal mondott köszönetet a klubnál eltöltött évekért, miközben vastaps zúgott a teremben.

Bár profi versenyzői karrierjét befejezi, Kammerer Zoltán nem szeretne elszakadni a sportágtól és Győrtől. Jövőre, a levezető évében még kisebb versenyeken és az országos bajnokságon elindul.

„Ez így volt kerek és így volt teljes” – mondta aztán már zárásként a színpadon. De persze nem is Kammererről lenne szó, ha a legvégén Storcz Botond és Horváth Gábor vállát megveregetve azért nem tette még volna hozzá nevetve: „Lehet, hogy itt fogunk állni jövőre is!”

Galéria: MekliZ Fotó