Ingatlanozással foglalkozik visszavonulása után Fazekas-Zur Krisztina

Fotó: MKKSZ
Pécskai István
2022.03.18. 20:03

Harminckét év után véget ért Fazekas-Zur Krisztina pályafutása. A kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, aki 2012 és 2019 között erősítette a Győri Graboplast klubját, rendkívül sikeres karriert tudhat maga mögött: a két ötkarikás aranyérme mellett nyolcszor állhatott a világbajnoki dobogó legtetejére, hét alkalommal pedig az Európa-bajnokságon is diadalmaskodott.

Az elmúlt időszakban sérülés gyötörte, s a 2021-es esztendő sem úgy alakult számára, ahogy eltervezte.

Évek óta tudtam, hogy közeleg a visszavonulásom. A búcsú miatt persze van hiányérzetem, nem így szerettem volna abbahagyni a kajakozást. Az volt a A tervem, hogy a tokiói olimpián rajthoz álljak, ez a célom azonban sajnos nem valósult meg. Ahogy a B tervem sem, hiszen ezt követően a világbajnoki kvalifikáció sem jött össze. Ebben közrejátszott persze, hogy nem voltam száz százalékos állapotban, nyaki porckorongsérülés gyötört. Már nem tudtam beletenni a sportba azt az energiát, ami nélkülözhetetlen” – magyarázta a 41 esztendős sportoló a Győr+ Médiának, miért döntött a visszavonulás mellett.

Fazekas-Zur Krisztina a férjével és a gyermekeivel az Egyesült Államokban él, mindannyian remekül érzik magukat a tengerentúlon.

„Élvezem az amerikai életet. Most kezdtem el dolgozni, ingatlanozással foglalkozom. Szabadúszó vagyok, jutalékos munkát végzek. Emellett személyi edzőként is elkezdtem tevékenykedni. Bízom benne, a két olimpiai címem elég hívószó lesz az embereknek, hogy jöjjenek hozzám – fejtette ki a sportoló, aki a szabadidejét is hasznosan tölti. – Sok mindenre van most időm, amire a pályafutásom során nem jutott. Folyamatosan rendbe tudom tenni a házat, gyakran találkozhatok a barátaimmal. Anyukámékkal és a tesómékkal, akik Magyarországon élnek, rendszeresen beszélgetek videócseten. Korábban évente négy-öt hónapot odahaza töltöttünk a férjemmel és a gyerekekkel. Most azonban ez sajnos változik, nagy szívfájdalmamra kevesebbet fogunk találkozni az otthoniakkal.”

Fazekas-Zur számára rengeteget adott a sport. Nincs hiányérzete, nem gondolja úgy, hogy bármi is kimaradt volna a pályafutásából.

Harminckét évig kajakoztam. Annyi minden történt velem ez idő alatt, hogy lehetetlen kiemelni egy-egy pillanatot, emléket. Nagyon sok minden kavarog bennem, ha vissza kell emlékeznek a pályafutásomra – mondta a sportoló. – Rengeteg barátot szereztem, több generációval versenyezhettem. A személyiségemet a kajak-kenu alakította ki. Megtanított az alázatra, a tiszteletre, motivációt adott a mindennapokra. Ma is minden reggel úgy kelek fel, hogy vannak kisebb céljaim, amelyeket aznap szeretnék elérni. Ez ad erőt.”

Kapcsolódó témák: #kajakkenu | #visszavonulás |