Cselgáncs

A felnőttmezőnyben is a legjobbak között

Fotó: ijf.org
Nagy Roland
2022.02.06. 09:45

A +100 kilogrammos súlycsoportban Sipőcz Richárd bronzérmet nyert a cselgáncsozók World Tour-sorozatának portugáliai versenyén. A Széchenyi Egyetem SE 20 éves sportolója brazil és szenegáli riválist legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol három intéssel kikapott a japán Nakamura Jutától. A bronzmeccsen az U21-es pánamerikai bajnokságon harmadik amerikai Christian Konoval várt rá, akit 1 perc 11 másodperc után ipponnal győzött le.

A két versenyző a tavalyi junior-világbajnokságon már találkozott, akkor Sipőcz jutott tovább. Az amerikai nem tudott visszavágni, így Sipőcz Richárd a 2019-es budapesti harmadik hely után megszerezte pályafutása második felnőtt Grand Prix-bronzérmét, amely a magyarok száztizenegyedik medálja a GP-versenyek 2009 óta íródó történetében.

„Ez volt az év első nagy nemzetközi megmérettetése, amelyen eléggé kiszámíthatatlan mezőny jött össze, hiszen többen pozitív Covid-tesztjük miatt nem indulhattak. Ez nem jelenti azt, hogy gyengébb versenyzők kerültek be a helyükre a válogatottakba, a japánok például továbbra is keresik a legjobb +100 kg-os judósukat, és igyekeznek több klasszisuknak is lehetőséget adni. Egyiküktől kapott ki most Ricsi is. Egy judo-nagydíj mindig kemény küzdelem, hiszen olimpiai kvalifikációs pontokat lehet szerezni” – mondta a Győr+ Médiának Gyimes Nikolett, Sipőcz Richárd edzője, aki hozzátette, a résztvevők a szabályváltoztatásokkal is most találkoztak először versenyen.

Az olimpiai ciklusok végén történnek meg ezek a módosítások, és ezekhez hozzá kell szokniuk a versenyzőknek. Most betiltottak, és büntetnek bizonyos technikákat, amelyek nagyon sérülésveszélyesek. Ricsi szerencsére ezek közül keveset használt, így neki nem nagyon kell alkalmazkodni az új dolgokhoz. Jó eredmény a bronzérem, amellyel fontos ranglista pontokat gyűjtöttünk” – értékelt Gyimes Nikolett.

A SZESE edzője úgy látja, hogy hatszoros Európa-bajnok, vb-ezüst- és bronzérmes tanítványának jót tett, hogy a válogatott szakmai vezetésben változások történtek, és érkezett egy japán szakmai igazgató, Murakami Kijosi.
Más morális és szakmai alapok vannak most a csapatnál, a fegyelem lényegesen fontosabb szerepet kapott. Ricsi korábban is ehhez szokott a klubjánál, nálam, és most a válogatottnál is ilyen közegben készülhet, ami úgy gondolom, hogy a jó út” – mondta Sipőcz edzője.

Az IJF World Judo Tour a hétvégén folytatódik, méghozzá a kontinens legnagyobb múltú és legrangosabb viadalával, a párizsi Grand Slam-tornával. A magyar válogatott a koronavírus-helyzet miatt nem indul a versenyen.

Kapcsolódó témák: #cselgáncs | #Győr | #sport |