A sportban is sikeres volt 2023

Pécskai István
2024.01.14. 18:32

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2023-ban is szép eredményeket értek el a győri színeket képviselő élsportolók. A város emellett számos rangos versenynek adott otthont. Összefoglaltuk a tavalyi esztendő legfontosabb sportos történéseit.

Január

A Nemzetközi Nyílt Vízi Úszó Szövetség (WOWSA) a világ tíz legjobb paraversenyzője közé választotta a győri Patkás Tamást, akinek sikerült átúsznia a San Franciscó-i öblöt az egykori börtönszigetről, az Alcatrazról indulva.

Március

A tornászok országos bajnokságán a férfiaknál Mészáros Krisztofer (GYAC) hatból négy szeren győzött.

Minden idők ötödik legjobb női játékvezetőjének választották a győri származású Kulcsár Katalint.

Április

A Sopron Basket mellett a SERCO UNI Győr jutott be a női kosárlabda NB I. döntőjébe. A győriek 2016 után játszhattak ismét nagydöntőt. A párharcot 3–0-ás összesítéssel a soproniak nyerték.

Mészáros Krisztofer ötödik lett nyújtón az antalyai torna Európa-bajnokságon.

A női kézilabda Magyar Kupa-döntőben a Ferencváros 28–27-re nyert a Győri Audi ETO ellen.

Ismét bajnok lett az Ipartechnika SE Győr tekecsapata a női Szuperligában. Az első helyet a BKV Előre elleni, idegenbeli 6:2-es sikerrel biztosította be az együttes.

Az ETO FC Győr nyerte a női labdarúgó Magyar Kupát, miután a fináléban 4–1-es győzelmet aratott a Puskás Akadémia FC felett, ezzel megvédte címét a sorozatban.

Május

Befejezte profi karrierjét Priskin Tamás, az ETO csatára, aki a magyar fociválogatott színeiben szerepelt a 2016-os Európa-bajnokságon.

A Győri Audi ETO története során 17. alkalommal lett bajnok a női kézilabda NB I.-ben. A zöld-fehérek az MTK elleni 39–28-as sikerrel biztosították be az első helyüket.

Június

Ezüstérmet szerzett az ETO FC Győr női labdarúgócsapata a Simple Női Ligában. Az együttes a bajnoki fináléban 1–0-ra és 3–0-ra kapott ki az FTC-től.

Bronzérmes lett a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Győri Audi ETO KC. A harmadik helyért rendezett meccsen a dán Esbjerget múlta felül 28–27-re Ambros Martín csapata.

Az Ipartechnika Győr SE női tekegárdája másodikként zárt a Magyar Kupa négyes döntőjében.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a Hírességek Csarnokába iktatta Görbicz Anitát, az ETO ötszörös BL-győztes legendáját.

Július

Jakabos Zsuzsanna, az UNI-Győri Úszó SE versenyzője Fukuokában már a 9. világbajnokságán szerepelt, ezzel új magyar csúcsot állított fel.

Augusztus

Megalakult a Rába ETO SE Győrben. Az egyesületben asztalitenisz, birkózás, cselgáncs, e-sport, futsal-futball, kyoukushinkai és shotokan karate, ökölvívás, sportlövészet, szabadidő- és futósport, teke, tenisz, tömegsport, valamint úszás kapott helyett.

Győr adott otthont a shotokan karate-világbajnokságnak.

A győri színekben versenyző Kopasz Bálint és Nádas Bence duója ezüstérmes lett K2 500 méteren a duisburgi vébén, így a páros olimpiai kvótát szerzett.

Szeptember

Több évtizedes kihagyás után rendeztek ismét raliversenyt Győrben és környékén. Hatalmas érdeklődés övezte a WHB Győr Rallyt, amelyet a Csomós Miklós, Bán Viktor kettős nyert meg. A bajnokság abszolút győztese a Vincze Ferenc, Percze Nándor páros lett.

Október

Mészáros Krisztofer és Bácskay Csenge, a Győri AC két tornásza az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően kvótát szerzett az idei párizsi ötkarikás játékokra.

December

Az ETO FC a második helyen zárta a labdarúgó-NB II. őszi szezonját. A feljutásért küzdő zöld-fehérek számára február 4-én, a BVSC elleni idegenbeli találkozóval folytatódik a bajnokság. A Gyirmót a nyolcadik helyen áll a táblázaton.

Szabó Szebasztián címvédőként ezüstérmet nyert 50 méter gyorson az Otopeniben rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon. Az UNI-Győri Úszó SE klasszisa 50 pillangón ugyancsak második lett.

A szintén a zöld-fehéreket erősítő Sebestyén Dalma teljesítette az olimpiai szintet 200 vegyesen a Győr Openen, ezzel megváltotta repülőjegyét az idei párizsi ötkarikás játékokra.

Megrendezték a Fehér Miklós Emlékgálát, amelyen az elmúlt két évtized legjobb magyar játékosai léptek pályára, s adóztak a tragikus sorsú győri focista emlékének.