Antonio Muñoz: Hatalmas kihívás az egyik legnagyobb magyar klubot irányítani

Pécskai István Fotó: Mekliz Fotó
2023.12.12. 18:10

Idén márciusban nevezték ki Antonio Muñozt a labdarúgó NB II-ben szereplő ETO vezetőedzőjének. A spanyol szakember a nyártól megerősített kerettel és új célokért dolgozhat: a klub feltett szándéka, hogy visszaverekedje magát az élvonalba. A 2023–24-es szezon felén már túl van a csapat, amely a második, feljutó helyet foglalja el a táblázaton.

Kilenc hónapja irányítja az ETO első csapatát. Milyen tapasztalatokat gyűjtött a zöld-fehér klub vezetőedzőjeként?

A legfontosabb, hogy az ETO egy nagy klub, amelynek a tradíciói alapján is egyértelműen a legjobbak között kell szerepelnie. Minden nap keményen dolgozunk azért, hogy a csapat sikeres legyen. Hatalmas kihívás az egyik legnagyobb magyar klubot irányítani.

A nyáron tapasztalt futballistákat igazoltak, a keret alaposan megerősödött. Mennyire volt nehéz csapatot gyúrnia a játékosokból?

Hathetes felkészülési időszak állt rendelkezésünkre. A cél az volt, hogy fizikálisan, mentálisan és taktikailag is a lehető legjobb állapotba kerüljenek a játékosok. Tapasztalt, sokat megélt futballistákat igazoltunk, akik a fiatal tehetségekkel kiegészülve ideális elegyet alkotnak. Az éreztem a játékosokon, hogy mindannyian rögtön beálltak a sorba, s az első edzésüktől kezdve a csapat sikerességéért küzdenek.

A kiemelkedő küzdőszellem rögtön, a Gyirmót elleni első bajnokijukon látható volt a csapaton, amely 3-2-re győzött. Hogyan emlékszik vissza erre a találkozóra?

Különleges mérkőzés volt. Gyirmóton játszottuk a városi rangadót, de úgy éreztük, mintha hazai pályán szerepeltünk volna. Elképesztő buzdítást kaptunk az ETO-szurkolóktól. Rengeteget jelentett a támogatásuk, amiért nagyon hálásak vagyunk. Fontos volt, hogy önbizalomnövelő győzelemmel kezdtük a bajnokságot.

Négy alkalommal is négy gólt szerzett a csapat, amely összesen 17 meccs alatt 37 találatot jegyzett. Elégedett ezekkel a számokkal?

Az eredményesség mellett arra is törekszünk, hogy a csapat látványosan futballozzon. Spanyol edzőként különösen fontos számomra, hogy kombinatív és attraktív legyen a játékunk. Úgy érzem, a mosonmagyaróváriak ellen játszott a legjobban az együttes. Támadásban és védekezésben is kiemelkedően teljesített. Hozzáteszem, a legfontosabb mindig a három pont begyűjtése. Volt olyan találkozónk, ahol nem a legjobban futballozott a csapat, mégis nyert, ami ugyanolyan értékes.

A legutóbbi öt bajnokin négyszer nem kapott gólt az ETO. A kivételt a Vasas elleni 6-0-ás vereség jelenti, amikor eltiltás miatt nem ülhetett a kispadon.

A védekezésünk sokat javult az őszi idény végére, a négy kapott gól nélküli mérkőzés mindezt alá is támasztja. A Vasas elleni vereség volt az év legnehezebb pillanata. Sajnálom, hogy nem ülhettem a kispadon. A legfontosabb egy ilyen meccs után, hogy a csapat minél gyorsabban visszataláljon a helyes útra. A játékosaim rendkívül jól reagáltak, hiszen a vereséget követően, az Ajka ellen sikerült begyűjteni a három pontot.

A téli szünetben a második helyen áll az ETO a táblázaton. Elégedett?

Nem lehetünk elégedetlenek, ugyanakkor lényegesnek tartom kiemelni, hogy sohasem a helyezésünkre fókuszálunk. Az a legfontosabb, hogy a soron következő mérkőzésünket megnyerjük.

Milyen egyéni feladatokat kaptak a játékosok az ünnepi időszakra?

Elsősorban fizikálisan kell magukat formában tartaniuk, hogy a felkészülést a lehető legjobb erőnléti állapotban kezdhessék majd meg. Fontos, hogy jól sikerüljön a felkészülésünk a tavaszi folytatásra.

Hogy érzi magát Győrben?

Nagyon jól. Szeretem a várost és a szurkolókat, a klubnál jó emberekkel, profikkal dolgozhatok együtt.

Sikerült már felfedeznie a várost?

Az időm nagy részét a klubnál töltöm, így nem igazán tudtam megnézni a nevezetességeket. A munkámra fókuszálok, az a legfontosabb, hogy az ETO sikeres legyen.

Milyen céljai vannak győri edzőként?

Az, hogy az ETO visszakerüljön az őt megillető helyre, a legjobbak közé. A célunk, hogy a csapat feljusson az élvonalba, s ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk.

Spanyolországban tölti az ünnepi időszakot. Elképzelhető, hogy idővel a szerettei is Győrbe költöznek?

Én lennék a legboldogabb, ha egész évben itt lennének velem. Ugyanakkor mivel a munkámra koncentrálok, sokat lennének egyedül. Ezért úgy döntöttünk, hogy továbbra is Spanyolországban maradnak.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás | #NBII |