Shotokan karate vb: több mint ezren lépnek a tatamikra

Pulai Sarolta Fotó: Mekliz Fotó
2023.08.26. 19:13

Péntektől vasárnapig az Audi Aréna Győr ad otthont a shotokan karate világbajnokságnak. A megmérettetésre ötven országból több mint ezer versenyző érkezett.

Szombat délután tartották a 14. Shotokan Karate Világbajnokság megnyitó ceremóniáját. A világ minden tájáról érkező sportolók egyénileg és csapatban is összemérik tudásukat ebben a három napban Győrben. A versenyek péntektől vasárnapig tartanak, viszont a kísérő programok már kedden elkezdődtek. 

A megnyitón dr. Beneda Attila, család és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, nagy büszkeség Magyarországnak, hogy nívós sporteseményeket rendezhet. “Az országnak mindig nagy megtiszteltetés, ha világbajnokságot rendezhet, az pedig külön öröm, hogy most egy időben két világbajnokság is zajlik Magyarországon. Itt Győrben a shotokan karate világbajnokság, Budapesten pedig az atlétikai világbajnokság. Fontos azért is, hogy az ide érkező sportolók, bírák és szurkolók megismerjék hazánkat, és fontos azért is, hogy a magyarok lássák a sportolói mintákat és elkötelezettséget amit hoznak magukkal.” -tette hozzá a helyettes államtitkár. 

Dr. Beneda Attila köszönti a résztvevőket

Győr város nevében dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte a sportolókat, bírókat és minden érdeklődőt. 

Győrben meg sosem rendeztek shotokan karate világbajnokságot, mindenképpen úttörőnek számít a rendezvény. Célunk, hogy a klasszikus és hagyományos sportok mellett kinyissunk olyan kapukat is, melyek talán kevésbé vannak a köztudatban. Azért is fontos egy világszintű esemény a városban, hogy a gyerekek és fiatalok is lássák és kedvet kapjanak a különböző sportok kipróbálásához, hiszen testközelből láthatják, hogy világbajnokok születnek.”- mondta a polgármester, majd hozzátette, Győrben több nagy múltra visszatekintő karate egyesület működik. “Ifjú koromban is elkezdődött már a városban a karate, így a sportágnak van hagyománya városunkban. Komoly klubok működnek, akik világbajnokokat és Európa-bajnokokat tudhatnak sportolóik között.” – zárta gondolatait dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Dr. Dézsi Csaba András

Érdekesség, hogy a legfiatalabb versenyző 8 éves és Kazahsztánból érkezett, míg a legidősebb sportoló 80 éves és Ukrajna színeiben küzd a VB-n.

A világbajnokság programjában az első napon, pénteken a master és az utánpótlás korosztályok küzdelmeit rendezték meg, szombaton az U18, és az U21-es korcsoportok mellett a felnőttek versenyein szurkolhattak a kilátogatók. Míg vasárnap a csapat mérkőzések következnek.

A rendezvényre ingyenes a belépés, de ez regisztrációhoz kötött, ez a felület az skif2023.hu honlapon elérhető.

Galéria: MekliZ Fotó

Tv-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr | #sport | #világbajnokság |