Győr+ Mancsok

Egy alomnyi kölyökkutya keresi új otthonát

Bodrogi Sára Ács Tamás
2022.12.12. 12:56

Öt pici csoda, Pipacs, Page, Porgi, Popcorn és Pablo szaladgált önfeledten kameránk előtt, remélve, hogy hamarosan saját otthonuk udvarán róhatják boldogan a köröket, s játszhatnak kedvükre.

Ismét a Győri Állatmenhelyen járt a Győr+ Mancsok csapata, ahol rengeteg árva állat várja még, hogy bemutassuk, így igyekszünk minél többnek esélyt adni, hogy reflektorfénybe kerülhessenek, s talán könnyebben eljussanak a megfelelő emberekhez, akik végül örökbe is fogadják őket.

Ezúttal öt fekete kis gombolyag került sorra, akik augusztusban születtek, s november közepén kerültek a menhely gondozásába. A picikéket egy Győr közeli településen találták, kidobva hevertek egy dobozban, s állatbarátok segítettek rajtuk. Nem sok esélye volt a három kislánynak és a két kisfiúnak a túlélésre, kezdetben nagyon rossz állapotban voltak, de mostanra felerősödtek, s egészségesen várják a gazdit.

A csöppségek szemén keresztül nézve, mintha nekünk is sokkal izgalmasabb hely lett volna a világ, tele felfedeznivalóval. A gondozójuk, Dömötör Klaudia hozta ki őket szépen sorban a kennelből, amelyet most az otthonuknak gondolnak. Fürkésző tekintetek – nézték az apróságok, hova is mennek, mi is történik most velük, ők ugyanis korukból adódóan sétálni még soha nem voltak, és az udvaron szaladgálás, kergetőzés, birkózás is mind-mind idegen számukra.

Olyan szomorú belegondolni, hogy mi mindenről maradnak le ezáltal, de ezúttal esélyük volt picit megtapasztalni mindezt, ugyanis a menhely egy elkerített területén szabadon játszadozhattak együtt, mind az öten. Nagy volt az öröm, nem győztek betelni a sok újdonsággal: szimatoltak, ugrándoztak, ismerkedtek a környezetükkel, a többi állattal, de a botokat is szívesen rágcsálták, vagy a kabátokból lógó madzagot – bármit, amit épp elértek. Gyermeki kíváncsiság hajtotta őket, és ez a mi szívünket is megmelengette.

Az már csak ráadás volt, hogy láthattuk, mennyire imádják az embereket is, s mennyire igénylik a közelséget, a gondoskodást. Ahogy az ölembe vettem őket, a kezdeti félénkség után hamar kaptam is a puszikat. Olyan kutyusnak tűntek, akik könnyen be tudnának illeszkedni egy szerető családba, akik nagyokat játszanának a gyerkőcökkel is, akiket együtt lehetne felnevelni. Sok tanítást igényelnek még, de épp ezért tudnának alkalmazkodni a gazdik életéhez, csak türelem, szeretet és szoktatás kérdése az egész.

Galéria: Ács Tamás

Az egyik kant, Pablo kutyust egyszer már hazavitték, de pár nappal örökbefogadása után kaptuk a hírt, hogy sajnos visszakerült a menhelyre, így ő is várja, hogy megtalálja végleges otthonát. Dömötör Klaudia elmondta, pici termetük miatt mindenképp azt szeretnék, hogy kinti-benti kutyaként fogadják örökbe a testvéreket, hiszen vélhetően nem nőnek már sokkal nagyobbra, mint amekkorák most. A tökmagok szeretnének új családjuk közelében lenni, ugyanakkor igénylik a sok mozgást, az udvar nyújtotta szabadságot. Reméljük, hogy hamarosan mindegyik csemetébe beleszeret valaki, és hamarosan elindulhatnak otthonukba, a boldogság felé.

A pici kutyusokat videónkból picit jobban is megismerhetik:

Videó: Czika László Balázs

A Győri Állatmenhelyen december 17-én és 18-án rendezik meg az Állatok Karácsonyát, ezzel egyidőben az örökbefogadás is leáll. Örülnénk, ha még az ünnepek előtt minél több menhelylakó otthonra lelne, de idén is fontos felhívni a figyelmet arra, hogy karácsonyra ne ajándékozzanak állatot, hiszen a kiskedvencek valódi elköteleződést, s egész életükön át tartó gondoskodást igényelnek. Ha valaki saját elhatározásából dönt úgy, hogy négylábúval bővítené családját, az a menhelyen még idén elkezdhet barátkozni az általa választott védenccel, de december 18. után már csak csak januárban lesz lehetősége a befogadásra.

A Győr+ Mancsok rovatunkban korábban bemutatott kutyusaink közül többen is várják még a gazdit: BiankaFélixMarcoHoneyMylo és Aladdin. Cicusainkat is hazavihetik:   Irina és  Niki még nem leltek otthonra. Ha tehetik, vigyék a hírüket, talán pont ismernek valakit, aki tökéletes gazdájuk lehetne!