Tempóztak a táncosok: 120 előadással és 28 ezer nézővel zárják az évadot!

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2023.07.06. 14:30

Csütörtökön tartotta évadzáró társulati ülését a Győri Balett. A találkozón dr. Dézsi Csaba András köszöntötte az együttes táncművészeit és dolgozóit, elismerve munkájukat és töretlen tehetségüket. Nagyszerű időszakon van túl a csapat, az évadban 120 előadást tartottak és 5 új bemutatóval örvendeztették meg a táncszerető közönséget.

Visszaemlékezéssel indult az évadzáró, Velekei László ugyanis felidézte, hogyan is indult igazgatói megbízatása. „2020 augusztusában, egy szarvasi fellépésünkkor voltam jelen elsőként igazgatóként. Őrlődtem az úton, hogy vajon miben lesz más ez a pozíció, hiszen 22 éve vagyok a társulat tagja. Mindent a szokásos rendben kezdtünk, de egy hölgy odalépett hozzám, hogy igazgató úr, covid van, ugye tudja, hogy nem lesznek sokan. Mondtam, hogy nem probléma, hiszen nekünk a kis közönség is közönség. Jött az újabb fordulat a vihar, a műszaki kollégáink lapáttal merték az esővizet, mely 40 percig ömlött. Közös döntést hoztunk és megcsináltuk! A nézők megvárták a vihart, telt ház előtt játszottunk és elhoztuk a fesztivál legjobb előadása díjat! Akkor azt kérdeztem magamtól: ez mindig ilyen nehéz lesz? Igen!” – fogalmazott a direktor, aki azt is elárulta, hogy nagyon erős, összetartó csapat van mögötte, így könnyű leküzdeni a nehézségeket.

„A Győri Balett mostani sikere abban rejlik, hogy egy nagyon összetartó családról van szó, hogy elfogadjuk a változást, felelősséget vállalunk a 44 évért, és új utakat keresünk. Nap mint nap megkérdőjelezzük a munkásságunkat, szem előtt tartjuk a közönség igényeit. Egyúttal hozzájárulunk a magyar táncművészet sikeréhez” – sorolta sikereik alappilléreit Velekei László. Az igazgató egyúttal megköszönte segítőik patronálását, így kiemelten az önkormányzat, az Audi Hungaria és a Kardirex töretlen támogatását.

A társulat tagjait csütörtökön dr. Dézsi Csaba András is köszöntötte. A polgármester elmondta, hogy mikor vidéken jár mindig felteszi a kérdést, hogy kinek, mi jut eszébe Győrről, és általában az Audi után a Győri Balettot említik.

„A Győri Balett ma már egy márkanév. Köszönöm a társulat munkáját, hiszen több mint 3 év óta, mióta polgármester vagyok, rengeteg nehézséggel kellett szembenéznünk, de abban mindig biztosak voltunk, hogy az intézményeink közül a Győri Balett az egyik olyan, amelyet nem csak meg kell tartanunk, de biztosítanunk is kell a fejlődését. Hogy mennyire sikeres döntés volt az, hogy Velekei László igazgató lett, bizonyítja, hogy nemrégiben a Magyar Táncművészek Szövetsége az elnökévé választotta. Átvettük a táncművészet vezetését itt Győrben! Jó Győrben polgármesternek lenni, remélem jó Győrben táncművésznek is lenni!” – beszélt elismerően az együttes sikereiről a polgármester, majd kellemes pihenést kívánt a társulat tagjainak a nyári szünetben.

A tavalyi a rekordok éve volt, de ebben az évadban sincs ok a panaszra, hiszen 120 előadást játszott az együttes, ebből 16 minibalettet, 5 új bemutatóval örvendeztették meg a táncszerető közönséget és 16 darabot tartottak pluszban a repertoáron.

„28 ezer nézőnk volt az évadban, de a tavalyi éves, 34 ezres adatból kiindulva, jóval magasabb nézőszám várható 2023 végére” -mutatott rá a direktor. A gyerekelőadásokat külön kiemelte az együttes vezetője, a Max és Móric valamint a Maszkabál 2. is hatalmas sikereket könyvelt el a legkisebbek körében. Természetesen a Peer Gynt és a Négy évszak is sikert sikerre halmozott. Több mint tíz alkalommal mutatkozott be a MÜPA színpadán a Movements to Stravinsky és Mimi, valamint a One Way to Heaven, a GisL-t pedig nyolc alkalommal láthatta a budapesti nagyérdemű. A győri művészek a másik nagy partnerintézményben, a Magyar Táncszínházban is maradandót alkottak, itt az Antigonét mutatta be a társulat.

Számos külföldi fellépésen is egymást érték a vastapsok, óriási visszajelzés, hogy a kolumbiai kaland folytatódik, az már biztos ugyanis, hogy 2024 januárjában az Anna Kareninával visszatérnek Bogotába.

Velekei László értékelte az 5 napon keresztül, 6 helyszínen zajló Magyar Táncfesztivál idei eredményeit is. Mint mondta 4800 nézőt vonzott a 18 előadás és a további 9 program.

Az igazgató meghatottan búcsúzott elköszönő kollégáitól, így a 44 év után nyugdíja vonult Hécz Péter fővilágosítótól, valamint Heizer Anita, gazdasági ügyintézőtől, továbbá Lukács András rezidens koreográfustól. Téglás Bánk 5 év után távozik a Győri Balettól, 18 év után Alexey Dolbilov is elhagyja a társulatot.

Fontosak a visszajelzések a társulat életében, és bizony díjakból az elmúlt időszakban is akadt bőven. Csepi Alexandra és Krokker András Magyar Bronz Érdemkeresztben részesült az évad során, az Audi Hungari által alapított Minőségi Táncművészetért Díjat a Peer Gynt-öt alakító Luka Dimic kapta, Herkovics Eszter Adria a Tánc Világnapján vehette át az Évad Legjobb Női Táncművészének járó kitüntetést, Tüű Barbara a Carmen-díjasok táborát erősíti, míg az idei Kardirex-díjas Tatiana Shipilova lett. Krokker Katalin öltöztető a kultúra napján kapott az önkormányzattól kitüntetést, továbbá dr. Vasas Norbert forprofit mecénás kategóriában, Art is Business-díjban részesült 2022-ben.

Az elismerések átadása az évadzárón is folytatódott, a társulat egyik alapítójától, Bombicz Barbarától Ezüst Babér-díjat vehetett át Kovács Eszter, tánckari tag.

A jubiláló kollégákat is köszöntötte az igazgató, 10 éve a társulat tagja Tatiana Shipilova, Marjai Lili Anna, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Kutasi Éva, Vargha Tamás és 20 éve oszlopos tagja a csapatnak Keszeiné Tóth Bernadett is.

Örökös Tagokat is választott a vezetőség, szorgalmuk, művészeti alázatuk elismeréseként Szalay Judit, Horváth Krisztián és Sebestyén Bálint részesült a kitüntetésben.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid