Tánc a képzelet határán

A monumentalitás misztikuma

P. Csapucha Adrienn
2022.10.20. 15:11

Október 28-án mutatja be legújabb darabját a Győri Balett. A Peer Gynt szédítő monumentalitása, misztikus hangulata messzire repíti a táncszerető közönséget, egy olyan világba, ahol ezidáig csak álmunkban járhattunk.

Hirdetés

„Nagyszabású, alap értékrendeket közvetítő, érzelmes, cselekményes balett, mely megszólítja a közönséget” – fogalmazott korábban Velekei László, amikor azt kértük tőle, hogy jellemezze legújabb előadásukat. A Peer Gynt monumentális lesz, az egész társulat szerepet kap a darabban, ráadásul maximálisan kihasználják a teátrum adta technikai lehetőségeket. „Kivesszük a kulisszákat, kinyitjuk egy nagy térré a színpadot, be fogjuk járni mind a 28 méter mélységet” – vallott a táncjáték részleteiről a Győri Balett direktora. Saját, a tőle megszokott egyedi stílusú Peer Gynt-öt álmodott meg koreográfiájában Velekei László. A művészi kísérletezés nem maradhat el, de ez már a közönség részéről is egyfajta elvárás, hisz a társulat új bemutatói kapcsán megszokták az egyediséget.

„Nagyon elrugaszkodott ez a világ is, sok mindent beleláthatunk, van egy elképzelésünk, egy lenyomat bennünk, egy görbe tükör, ahogy Peer Gynt az álmodozó, az idézőjeles virtuális világba menekül. Szürreális a történet, de fantáziánk határtalan lehetőségeivel izgalmas estét tartogat mindenki számára a balett” – mondta a Győr+ Médiának Velekei László.

Ismét magasra tette a mércét az együttes, s bár hatalmas munkabírással rendelkeznek a táncosok, mégis nagy kihívás elé állítja őket a produkció. „Nagyon várjuk már a premiert, izgalmas darab született, félelmetes, veszélyes elemekkel is szembe kell néznünk, de minden pillanatát élvezzük, ez számunkra is egy új mérföldkő, természetesen most is a tökéletességre törekszünk” – ezt már Matuza Adrienn mondta portálunknak. A Győri Balett magántáncosa beszélgetésünk közben öltötte magára a különleges, mélyzöld ruháját, a darab előkészületei ugyanis csütörtökön újabb szakaszához értek, a társulat stúdiójában ekkor próbáltak először jelmezben a szereplők.

A titokzatos világhoz igazodva, letisztult szín- és szabásvilágú ruhák készültek, a kiegészítők hangsúlyosak, vonzzák a tekintetet. A jelmez Velich Rita munkáját dicséri, a tervező elismerően beszélt a társulatról és a közös műhelymunkáról. „Nagy szabadságot kaptam, amit ezúton is köszönök. Ez a harmadik közös munkák, nagyon nagy boldogság az együttessel dolgozni. Erős víziók lengik körül a darabot, Ibsen műve egészen különleges. A természet, a modernség, a pszichés lélekfejlődés csodálatos téma, jelmeztervezőként is megtisztelő feladat a részesének lenni” – avatott be a háttérmunkákba a szakember.

Velich Rita hozzátette, olyan komoly mozgáskoordinációt igényel a mű a táncosoktól, amit egy dresszben is nagy feladat lenne teljesíteni, ám az erős látványvilág megtartása miatt igyekeztek kompromisszumot kötni.

Beszélgetésünk után folytatódtak a próbák, teendő akad még bőven, hiszen jövő héten premier, izgatottan várjuk a végkifejletet…

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #előadás | #Győri Balett | #híradó | #Kultúra | #Peer Gynt |