Színház

Győri Balett: vastaps és ováció a Müpában

Fotó: Csapó Balázs
Ficsór Dávid
2021.10.07. 12:07

Szerdán este élőben is bemutatta a Movements to Stravinsky és a Mimi című darabját a Győri Balett a Müpában, Budapesten. A kétrészes est még a tavalyi évadra készült, ám a koronavírus helyzet miatt csak videós formában rögzítették az előadásokat. Szerdán végre a közönség is megtekinthette Lukács András és Velekei László produkcióit a fővárosban.

Folyamatosan érkeztek a vendégek a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházába. Este hétre szinte teljesen megtelt a közel 500 fő befogadására alkalmas terem. A Győri Baletté volt a szerda este a Müpában, ahol kétrészes estjét mutatta be a társulat.

A premier előtt Káel Csaba, a Müpa Budapest vezérigazgatója a Győri Balett igazgatójának átadta a 2020/2021-es Müpa Évad Együttese-díjat. Az elismerést már tavaly odaítélték a Győri Balettnek, a koronavírus járvány miatt azonban nem volt lehetőségük átadni. Így volt ez a két különböző világot magában foglaló esttel is, melyet már az elmúlt évadra elkészítettek, sőt, videós formában rögzítették is, de a társulatnak csak most nyílt lehetősége bemutatni a nagyközönségnek.

Elsőként Lukács András koreográfiáját tekinthették meg a nézők. A Stravinsky-zenéje ihlette darabot 2017-ben a Bécsi Operaház balett együttesével már bemutatta a Győri Balett művészeti vezetője, aki elmondta nagyon kevés ideje volt a társulatának felkészülni a szerdai fellépésre. „Egy hetünk maradt csupán a felkészülésre, hiszen múlt héten a Nemzeti Táncszínházban volt két premierünk. Ennek a felvétele tavaly decemberben már megtörtént, de azóta nem volt elővéve, próbálva. Elmondhatom azonban, hogy nagyon szépen dolgoztak a táncosok, a munkabírásuk emberfeletti” – mondta az előadás után Lukács András.

Movements to Stravinsky. Fotó: Csapó Balázs 

Az est második részét Velekei László, a Győri Balett igazgatója készítette. A Mimi című darabot Lengyel Menyhért klasszikussá vált története inspirálta. Ennek legismertebb feldolgozása Bartók Béla Csodálatos mandarinja. A Seregi- és Harangozó-díjas koreográfus meghökkentő módon, egy piszkos metróaluljáróban meséli el újra a történetet.

A valósághű díszlet, a fény- és hangeffektek, valamint a táncművészek zsenialitása egy olyan élménnyel gazdagította a nézőket, melyet vélhetően még sokáig emlegetni fognak. Vastapssal és ovációval köszönték meg a művészek munkáját. Nagy tapsot kaptak az alkotók és a háttérben dolgozók is.

Velekei László az előadás után elmondta, úgy érzi, megérte várni majdnem egy évet a bemutatóval. „Azt látom a közönségen, hogy hatalmas nagy sikerünk van és vártak minket, szeretik a magyar táncművészetet és ezen belül nagyon-nagyon szeretik a Győri Balettet. Igen, vártunk erre a darabra. A Covid miatt kétszer éltük meg, de alkotói oldalról nem baj az, ha az ember újra tudja fogalmazni, amit egyszer már megalkotott. A Mimi szempontjából azt hiszem jót tett ez az idő, a járvány miatti elszigetelődés, mert egy olyan atmoszférát teremt ez a darab, ami 50 percen keresztül üt” –hangsúlyozta a koreográfus.

Mimi. Fotó: Bánkuti András

A premiert követően egy koccintásra gyűlt össze a backstage-ben a társulat, ahol az igazgató meghatódva köszönte meg a táncosok teljesítményét: „Aki ismer, az tudja, amikor alkotóként elkészítem a koreográfiát, utána én nem szeretem nézni, menekülök az egész elől, de általatok, számomra minden előadás egy katarzis, ami annak köszönhető, hogy ti igazi művészek vagytok és le a kalappal előttetek!”

A Győri Balett igazgatója stábunknak elmondta, októberben már Győrben is dübörögnek az előadásaik. Bérletpótlásokra, estekre, vadonatúj darabokra számíthatnak a kultúrakedvelő győriek. „A mi szívünk ’79 óta otthon dobog!” – emelte ki Velekei László.

A Müpában szerda után csütörtökön még egyszer bemutatja kétrészes estjét a társulat, novemberben a GisL-t, decemberben pedig a One way to Heavent-t láthatja a fővárosi közönség.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #híradó | #Kultúra | #MÜPA | #színház |