Tüű Barbara: A legszebb karácsonyi ajándék a Carmen-díj!

P. Csapucha Adrienn
2022.12.16. 19:45

Dr. Solymosi Péter és felesége, dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona megalakulása óta figyelemmel kísérik a Győri Balettet, csodálói és hűséges nézői a társulatnak.

A SOLYDENT Fogászati Rendelő alapítói éppen ezért 28 éve, egy általuk kedvelt előadás nyomán létrehozták a Carmen-díjat, amelyet minden évben az arra legméltóbb győri táncosnak ítélnek oda. Eöry Emil „Táncosnő” szobrát 2022-ben a GisL című darab idei utolsó bemutatóján Tüű Barbara vehette át.

“Mikor kimondták a nevem, szinte sokkot kaptam, hiszen soha semmit nem nyertem, ilyen szinten még nem ismerték el a munkámat, fantasztikus érzés volt, leírhatatlan” – fogalmazott kérdésünkre a díjazott táncművész. “A többiek osztoztak az örömömben, és ez a felém irányuló szeretet legalább akkora visszaigazolás volt számomra, mint maga a díj. Nagyon hálás vagyok a vezetőségnek, a műszaknak, a társulat összes tagjának, hogy ilyen csapatban dolgozhatom, és, hogy ilyen barátaim lehetnek. És óriási köszönet a SOLYDENT-nek is természetesen, ezentúl a szerencseszámom biztosan a 28-as lesz” – mesélte meghatottan Barbara.

Barbara 2011. júniusában diplomázott a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett művész szakán. Évfolyamvezető balettmesterei Dózsa Imre és Barna Mónika voltak. Tanulmányai befejezése után a Győri Balett társulatához szerződött, így már több mint 11 éve erősíti az együttest.

Barbinak a tánc az élete, s bár minden pályának megvannak a maga nehézségei, soha nem adta fel. “Néha elbizonytalanodtam ugyan, hogy biztosan ez a hivatás lesz-e az én végleges utam, de örülök, hogy kitartottam, hisz az elmúlt 12 évad minden percét imádtam. A balett az életem része, ha a színpadra lépek az teljesen elvarázsol, szinte extázisba ejt” – árulta el élményeit a művész. Első szólószerepét a Forgószélben kapta, de a Romance című előadás is közel áll a szívéhez, ahogy a népszerű gyerekdarab, a Maszkabál is, s bár saját bevallása szerint a GisL előadása előtt mindig borzasztóan izgatott, az egyik kedvence a Velekei László koreografálta mű.

A Carmen-díjas tehetség úgy szereti társulatát, akár a családját, így soha egy pillanatra sem gondolt arra, hogy máshol folytassa pályáját. “Remélem még jó néhány sikeres évad előttem áll, nem lehet tudni mi vár ránk, az biztos, hogy most borzasztő elégedett vagyok. Ez a díj pedig a legnagyobb karácsonyi ajándék, köszönöm még egyszer mindenkinek” – zárta beszélgetésünket Barbi.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Carmen-díj | #Győri Balett | #Solydent |