Kolumbiában ünneplik a húsvétot a balettosok

Bogotában is szavak nélkül hódítanak

P. Csapucha Adrienn Fotó: Győri Balett
2023.04.04. 09:14

Győri táncosok, francia téma, a dél-amerikai éjszakákban – így lehetne összefoglalni a Győri Balett újabb egy hetes kalandját, melyet ezúttal Kolumbiában tölt a társulat. Az együttes vasárnap indult Bogotába, érkezésükkor pedig Velekei László exkluzív interjút adott a Győr+ Médiának. Az igazgató az első élményekről, de a már megtapasztalt kulturális különbségekről is szívesen beszélt.

„Minden rendben, szerencsésen megérkeztünk!” – szólt a telefonba a vonal másik végén Velekei László, igaz, az időeltolódás miatt a tényleges landolás után jó néhány órával később egyeztettünk csak. Addigra már az együttes jócskán magába szívta a másik földrész színes, ízes levegőjét, mondhatnánk úgy is, hogy a kolumbiai kultúrsokk gyorsan hatalmába kerítette a Győri Balett tagjait. Nem tagadom hosszú és fárasztó volt az út, de mindannyian egészségesek vagyunk, vigyáztunk magunkra, a táncosok ilyenkor különös gonddal, a lábukon szorító harisnyában utaznak. Izgalmas az egész, egy teljesen más kultúrába csöppentünk, iszonyatosan jó a hangulat. Az óvárosban van a szállásunk ami külön öröm, hiszen árad a történelem az épületekből. Ma már meglátogattuk a színházat is, ahol fel fogunk lépni, a teátrum a hatalmas nézőterével tényleg csodaszép” – kezdte az éppen csak pár órás emlékek felidézését a direktor.

Velekei László úgy fogalmazott, bízik benne, hogy a társulat precizitásához, a maximalizmusra való törekvéséhez idomulnak majd a dél-amerikai kollégák is, hiszen odakint sokszor az sem jelent problémát, ha egy vagy két órás csúszással kezdődik el egy előadás. „A kávétól elkezdve, a saját szokásokon át, egészen a táncművészetig, itt tényleg mindenhez másként állnak hozzá. Nem jobban, nem rosszabbul, csak másként, és ezt nekünk is el kell fogadni. De nagyon várjuk, hogy találkozzunk az itteni közönséggel, három, az előrejelzések szerint teltházas előadásunk lesz, ami azért is különleges, mert egy-egy ilyen fesztiválon külföldi együttes általában egyszer lép fel, mi azonban három alkalommal is bemutathatjuk produkciónkat a bogotai nagyérdeműnek. Kíváncsiak vagyunk, hogy reagálnak majd arra a művészeti artikulációra, amely Győrben és Európában is sikeres” – tette hozzá az igazgató. Közben azt is elárulta, hogy szigorú szabályok vannak érvényben a városban, így a társulatot is rendőrök kísérik, de közben nagyon nyitottak a kolumbiaiak. „A táncművészet ereje megkérdőjelezhetetlen, hiszen szavak nélkül artikulál bármilyen környezetben! – hangsúlyozta Velekei László.

A Bogotai Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválon egy három darabból álló esten mutatkoznak be a táncosok. A Lukács András koreografálta művek, azaz Ravel Bolerója és a Movements to Stravinsky című produkció, egy Velekei László által színpadra álmodott G. Fauré művel egészül ki.

Kapcsolódó témák: #előadás | #Győri Balett | #Kolumbia | #táncművészet |