Elismerések éjszakái

Tapsvihar a tánctehetségeknek a teátrumban

P. Csapucha Adrienn O. Jakócs Péter
2022.10.30. 09:00

Pénteken tartotta legújabb darabjának premierjét a Győri Balett. Az előadás a szombatival együtt nem csak a bemutató miatt volt különleges, hiszen mind a két esten tehetséges táncosokat köszöntöttek. Előbb az Audi-, majd a Kardirex-díj talált gazdára, a minden szempontból elsöprő hétvégén.

Nem érheti meglepetés a közönséget akkor, ha Velekei László új darabot mutat be, persze csak olyan szempontból, hogy a táncszerető publikum tudja, ha a Harangozó-díjas alkotó valamihez hozzáfog, ott majd egymást érik a meglepetések. Ambivalens, de kétségtelenül igaz. Henrik Ibsen drámai költeményéhez is a maga egyediségével nyúlt a Győri Balett igazgatója. A Peer Gynt pénteken debütált városunkban, látványával, a teátrum adta lehetőségek maximális kiaknázásával, magas művészi teljesítményével azonnal elvarázsolta a szakmát, és a közönséget.

A premier megkoronázásaként pénteken gazdára talált az Audi-díj, melyet a névadó szponzor immáron kilencedik alkalommal nyújtott át egy tehetséges táncművésznek.

2022-ben a Minőségi Táncművészetért Díjat a Peer Gynt-öt alakító Luka Dimic kapta. „Nagyon jól érzem magam, túl vagyunk a premieren, és várnak ránk a további előadások, nagyon izgalmas, minden pillanatát élvezem. Bátor dolog volt színpadra vinni ezt a művet, rengeteg munkánk van benne, de a visszaigazolásokból már most érezzük, hogy megérte. Nagyon sokat jelent ez a díj számomra, megtisztelő, hogy rám gondoltak” – árulta el a Győr+ Médiának a tehetséges, fiatal művész.

A mozgalmas hétvége következő állomása a szombati előadás volt, ahol Velekei László is szólt a társulathoz. „Az elmúlt három évben minden társulati ülést azzal kezdtem, hogy nehéz évad előtt állunk, de közben pedig nyugodt vagyok, hiszek a művészet erejében, a szónak és a mozdulatnak az erejében. Ezt igazolja a történetünk, a jelenünk. Köszönjük a hitet, a Győri Balettba vetett hitet, ez ad nekünk erőt, amíg ezt a támogatást érezzük, addig szárnyalni tudunk. Nem csak a művészetünkkel szeretnénk hatni, hanem azzal is, akik vagyunk, vagyis amivé válunk a művészetünk által– fogalmazott az igazgató, megköszönve a szponzorok támogatását.

A szombati nap sem múlhatott el tapsvihar nélkül, az előadás után az idei Kardirex-díjas táncművészt köszöntötték, az elismerést a gyönyörű Tatiana Shipilova kapta.

Galéria: O. Jakócs Péter

„Óriási meglepetésként ért amikor kimondták a nevem. A Kardirex tulajdonosai csodálatos emberek, mindig vállvetve ott vannak a társulat mögött. A díj nagyon motiváló, egyébként is imádom a munkámat és a társulatot, immáron 10 éve vagyok az együttes tagja és bátran mondhatom, hogy mi egy nagy család vagyunk, köszönöm, hogy részese lehetek a Győri Balettnak, ennek a csodának” – mondta portálunknak a táncművész.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztők: Ficsór Dávid, P. Csapucha Adrienn