Már készülnek a szezonra, jó évre számít a Bécsi Kávéház

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.17. 20:15

Többek között Mozart-tortájáról és somlói galuskájáról híres a nagy múltú győri Bécsi Kávéház és Cukrászda, amelynek társtulajdonosa, Bint Dóra idén is jó évre számít, és aki szerint nem szabad minden költségnövekedést áthárítani a vendégekre.

„Közgazdasági szakközépiskolát végeztem, de a nagy álmom mindig is a vendéglátás volt. A nyitás után egy évvel, 1987-ben pályakezdőként kerültem ide, és már akkor is nagyon népszerű volt a hely. A városban először a Bécsi Kávéházban volt tégelyes fagylaltpult, ahol az emberek láthatták, miből választhatnak: az udvaron át egészen az Arany János utcáig állt a sor. Sok magyar vendégünk volt és rengeteg osztrák. Annyi turista volt a városban, hogy mindenhol kétnyelvű, osztrák és magyar feliratok voltak. A külföldiek csak „Wiener Kaffehaus”-ként ismerték a helyet.”

Bint Dóra szerint a 2023-as év is jó lesz. Bár az energiaválság hatásait mindenki érzi, a legtöbb győri munkahelyen volt fizetésemelés, így nem maradnak el a vendégek:

„Az év elejére sem lehetett panaszunk, a nőnapra pedig rengeteg foglalás jött: nyitástól zárásig telt házzal mentünk. A karácsonyt még jóformán ki sem pihentük és már a nyakunkon a húsvét. Igen, jó évre számítok, másképpen nem is csinálnánk” – mondja a kávéház társtulajdonosa.

Bint Dóra

„Több mint 30 állandó munkatársunk van a három cukrászdánkban és a cukrászüzemünkben. Mindannyiuk munkájára számítunk, ezért még a covid-lezárások idején sem küldtünk el senkit. A távfűtés helyett egyedi elektromos fűtésre álltunk át, viszont a cukrászüzemben továbbra is gázzal kell sütnünk és fűtenünk, így ott egy év alatt a hétszeresére emelkedett a gázszámlánk. Nem lehet azonban minden költségnövekedést áthárítani a vendégekre.” – hangsúlyozza Bint Dóra.

„A covid-járvány és az energiaválság között a legnagyobb különbség gazdasági szempontból az, hogy az utóbbi esetében nem lehet tudni, mikor ér véget. A járvány idején komoly segítséget jelentett a a dolgozói bértámogatás, az ÁFA-csökkentés, és az is, hogy a helyben fogyasztott ételek után nem kellett megfizetni a négy százalékos turizmusfejlesztési támogatást. Éppen ekkor indítottuk el az online-tortarendelésünket is, ami néhány hét alatt nagyon népszerűvé vált.”

„El szoktam mondani, hogy mi nem kávézó vagyunk, hanem kávéház. Nálunk még a régi típusú társasági élet zajlik, ahol az emberek egy jó kávé és egy finom sütemény mellett átbeszélhetik a napi dolgaikat. Több mint 35 éve működünk ugyanazon a helyen, bízom benne, hogy a vendégek részéről ez is visszajelzése a munkánknak. Március közepe van, itt a tavasz, már virágosítjuk a teraszt és készülünk a szezonra” – zárta a beszélgetést Bint Dóra.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #vendéglátás |