Már a jó időre és a nyárra készül a Cowalter vendéglő

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.03. 19:47

A legnagyobb rezsiválság közepette sem zárt be a híres Cowalter vendéglő, amely kiváló halételeivel és hagyományos magyaros fogásaival évtizedek óta öregbíti a győri vendéglátás jó hírét.

Az eredeti halászvendéglőt még 1935-ben alapította idősebb Kovalter Gyula a Rába szabadstrandja mellett. Nem csak a hamar népszerűvé váló vendéglő, hanem maga a strand is a Kovalter-családról kapta később a nevét. 2002 óta Forrás Mihály üzemelteti a nagy múltú éttermet:

Forrás Mihály 2002 óta üzemelteti a nagy múltú vendéglőt

„A covid-lezárások idején összeszedtünk vagy 8 millió forint mínuszt, hiszen nálunk nem volt se ételkiszállítás, se napi menü, amivel a bevételkiesést csökkenteni lehetett volna. Mégsem küldtem el senkit, mert arra gondoltam, hogyha újranyitunk, szükség lesz a munkaerőre. Ezt még átvészeltük, és már azt hittük, túl vagyunk a nehezén, amikor jött az energiaválság. Ez egy régi épület, amelynek az energetikai korszerűsítése hatalmas összegeket emésztene fel, és az sem biztos, hogy egyáltalán megtérülne” – kezdi a beszélgetést Forrás Mihály, aki régi győri vendéglátós család sarja, szülei a valamikori Győri Vigadót vezették.

A Cowalter halészlevének népszerűsége töretlen

„Hetven éves vagyok és sok mindent láttam már, de csak a áramszámlám egyik pillanatról a másikra havi kétszázezer forinttal nőtt, miközben a bérköltségek is az egekbe emelkedtek. De nem adtuk fel itt vagyunk és nagyon bízom benne, hogy jó nyarunk lesz. A jó idő beálltával a vízpartokon is megélénkül az élet, van egy 50 fős szabadtéri teraszunk, ahol újra rendezvényeket tarthatunk” – hangsúlyozza Forrás Mihály.

A frissensültek is kelendőek

„A hétköznapok csendesebbek, viszont hétvégék most is jók, péntektől vasárnapig sokan jönnek. Szerencsére a győriek továbbra is nagyon szeretik a halas ételeket. Sokan térnek be hozzánk egy jó ponty-, harcsa-, vagy vegyes halászlére, tejfölös harcsapaprikásra, de népszerű a sült fogasfilé kárpátiasan vagy sörtésztában, azaz Orly módra. Van lazacunk kapormártással és pisztrángunk is egészben besütve. A GYAC elnöke, Papp Oszkár régi törzsvendégünk, nagy kedvence a rántott harcsa tejföllel és sajttal. Így került fel az étlapunkra a „Rántott harcsa Oszi módra”. Részben újítottunk is kínálatunkon: a feleségem ötlete nyomán újabban szalontüdőt is készítünk, szerencsére azt is nagyon sokan keresik.”

Egy kedvelt újítás az étlapról: Szalontüdő zsemlegombóccal

Forrás úr hozzáteszi, üzemetetőként számára az is nagyon fontos, hogy a tulajdonossal jó kapcsolatot alakítottak ki az évek során:

„A Nádorvárosi Sporthorgászok Egyesületétől bérlem az épületet, ők pedig ha kell, rugalmasak, ami egy ilyen időszakban nagyon sokat számít. A feleségem és a lányom is a vállalkozásban dolgozik, nyitva maradunk, várjuk a nyarat és a jó időt, bízunk abban, hogy a jó halas fogásokra és a hagyományos magyar ételekre mindig lesz kereslet Győrben.

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #energiaválság | #gasztronómia | #Győr |