„Ha rossz lenne az év, majd jót csinálunk belőle”

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2023.03.09. 19:31

Süveges Attila 2011 óta vezeti a Márka önkiszolgáló éttermet Győr belvárosában és a nehezebb időszakokra kihívásként tekint. Nem csak arról kérdeztük, hogyan vészelték át a covid-lezárásokat és milyen megoldást találtak az elszálló rezsiköltségekre, hanem arról is, meddig tarthat az élelmiszerárak rekord-drágulása.

„A covid járvány legelején, 2020 márciusában két hétre bezártunk, de csak azért, hogy kitaláljuk azt a stratégiát, amellyel sikeresen működhetünk tovább. Ez alatt a két hét alatt átstrukturáltuk és egyszerűsítettük az étlapot, hozzáigazítottuk a működésünket a megváltozott körülményekhez. Célzott internetes hirdetésekkel elértük a közönségünket, majd április 1-jén – amikor mindenki bezárt – mi kinyitottunk, majd végig nyitva is maradtunk” – mondja Süveges Attila.

„A kollégák kevésbé szokták emlegetni, de hatalmas segítség volt a kiszállításos ételek ÁFA-jának 5 százalékra csökkentése és a kormány által nyújtott 75 százalékos ágazati bértámogatás. Nálunk minden dolgozó rendesen be van jelentve, így éltünk ezzel a lehetőséggel. Demján Sándor mondta gyakran, hogy a vállalkozásokból nem kivenni kell a készpénzt, vagyis a likvid tőkét, hanem visszaforgatni, hogy nehéz időszakban legyen mihez nyúlni. Én erre azt szoktam mondani, hogy a pénz nem boldogít, de megnyugtat. És ez igaz egy vállalkozásra is. Megfogadtuk tehát a Demjáni-tanácsot és nem egyszerűen átvészeltük a covidot, hanem nagyon jól, végig nyereségesen működtünk” – hangsúlyozza az 55 éves szakember, akinek három üzlete is van Győrben.

„Az is igaz persze, hogy önkiszolgáló étteremként nálunk nem dolgoznak felszolgáló kollégák, továbbá nagy mennyiségben készítjük a jó minőségű ételeket így kisebb árréssel is versenyképesek vagyunk. Az ebédeltetésre koncentrálunk, és eleve olyan a nyitvatartásunk, hogy nálunk ne legyen holtidő. Reggel hatkor kezdenek a szakács és kisegítő kollégák, fél tizenegykor kinyitunk és délután három órakor bezárunk. Nagyon koncentráltan és hatékonyan működünk” – teszi hozzá az eredetileg szakács végzettségű üzletvezető.

„Az energiaválság már más kérdés, hiszen volt olyan hónap, amikor az áramszámlánk 180 ezer forintról 700 ezerre nőtt, és ha nem lépünk időben, a fűtésköltségünk télen 300 ezer forintról 2,4 millió forintra ugrott volna, akkor pedig mi is lehúzhattuk volna a rolót. Én viszont abban hiszek, hogy a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket. Sikerült új, elfogadható szerződéseket kötnünk a szolgáltatókkal, a fűtést pedig két nagy teljesítményű klímával oldottuk meg” .

Süveges Attila szerint az élelmiszerek és alapanyagok rekord-drágulása sem tarthat örökké, előbb-utóbb a piac és fizetőképes kereslet határt szab az áremelkedésnek.

„Sajnos az elmúlt időszakban nem mindenki tanúsított tisztességes piaci magatartást, vagy erősebben forgalmazva úgyis mondhatnám, hogy nagy gazemberségek történtek az árképzésben. És itt nem elsősorban a gyártókra – hanem tisztelet a kivételnek – a kereskedőcégekre gondolok, akik gyakran irreális árakkal szembesítették a partnereiket majd rajtuk keresztül a vásárlókat is.”

És hogy mit hozhat 2023? „Természetesen optimista vagyok, másképpen nem is csinálnám. Előre kell menni, megragadva a lehetőségeket, ha megint változnának a körülmények, ismét új stratégiát kell alkotni. Ha rossz lenne az idei év, akkor azon fogunk dolgozni, hogy jót csináljunk belőle.”

Korábban a témában:

Kapcsolódó témák: #energiaválság | #gasztronómia | #Győr | #vendéglátás |