Most rajtuk a sor, hogy valóra váltsák álmaikat

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.02.19. 18:12

A diplomaátadókról szól a hétvége a Széchenyi István Egyetemen. Szombaton a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint az Audi Hungaria Járműmérnöki és a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar végzőseinek tartottak diplomaátadót.

Pénteken a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő és Közlekedésmérnöki Karon végzett 68 hallgató vehette át jól megérdemelt diplomáját az egykori Zsinagóga épületében.

Szombaton délelőtt a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint délután az Audi Hungaria Járműmérnöki és a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar végzőseinek tartottak diplomaátadót. A délelőtti programon részt vett Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője, aki egyben az egyetem külsős óraadója is.

“Büszkén mondhatom, hogy a Széchenyi István Egyetem a magyar felsőoktatás sikeres és meghatározó intézménye. Egyetemünk Győr és a régió fejlődésének a kulcsa” – mondta beszédében Simon Róbert Balázs. “Olyan jól felkészült, gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmi és gazdasági környezetének óriási szüksége van” – emelte ki a képviselő.

Simon Róbert Balázs arra is rámutatott: a SZE fejlesztése egy évtizede dinamikusan és töretlenül zajlik, néhány héttel ezelőtt például az új tudományos és innovációs park területét adták át Győrben, egy héttel ezelőtt pedig a felújított Bridge épületét adták át.

Dr. Papp Ilona, A Kautz Gyula Gazdaságtudományi kar dékánja a covid-járványra utalva elmondta: különösen embert próbáló évek vannak mögöttünk. Egy dolog volt biztos: amiben a kollégáimmal megegyeztünk, hogy minden körülmények között folytatjuk az oktatást. Köszönet önöknek, hogy az új oktatási módszereket kibírták, köszönet a kollégáknak, hogy bátrak voltak ezt azonnal megcsinálni” – mutatott rá dr. Papp Ilona.

“Mi adtuk az alapokat, most önökön a sor, hogy erre építkezve megvalósítsák az álmaikat. Legyenek büszkék magukra, és köszönjék meg mindazoknak, akik ezen az úton segítették önöket. Éljék át a mai nap felszabadult örömét” – engedte útjára a friss diplomásokat dr. Papp Ilona.

Galéria: Marcali Gábor

Délután az Audi Hungaria Járműmérnöki és a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar végzőseié volt a főszerep. Dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja beszédében elmondta: végre az egyetem megtelt diákokkal, és egy diplomaosztót vendégekkel tarthatnak meg. “Sokba került, sok nehézséget és fejtörést okozott ez a járvány, de adott is sok mindent. Akik most végeztek, az övék az első olyan diploma, amely elvégzése során az idő nagy részében valamiféle korlátozás volt életben. Ehhez azonban mindnyájan valahogyan alkalmazkodtunk. Megtanultunk olyan eszközökkel, olyan formában egymással dolgozni, fejlődni, fejleszteni, amiből sok velünk marad” – foglalta össze a covid okozta nehézséget dr. Hanula Barna.

“Ha valaki mérnök lesz és elkezd dolgozni, általában szembesül azzal a helyzettel, hogy a legfontosabb a munkában nem valamiféle gép lesz vagy elektronika, hanem az emberek és kollégák. Ha vezetők lesztek – és sokan lesztek – próbáljatok olyan vezetők lenni, amilyet magatoknak kívántok. Mindenkivel viselkedjetek úgy, ahogy szeretnétek, hogy mások veletek viselkedjenek” – intette a hallgatókat dr. Hanula Barna.

Az Audi Hungária Zrt. nevében Németh Katalin oktatási, tudományos kooperációs vezető köszöntette a végzetteket. “Az Audi Hungária és az Egyetem együttműködése nagyon hosszú évekre tekint vissza, több mint negyedszázada vannak együttműködési területeink” – mutatott rá Németh Katalin, aki azt is kiemelte: jól használható üzleti tudással és tapasztalattal ruházza fel a hallgatókat ez az együttműködés, amellyel akár itthon, akár külföldön bárhol megállhatják a helyüket, akik Győrben végeznek.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt