Hirdetés

Új funkciót kap a kekszgyári “kockaépület”

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2022.01.17. 15:50

Elindult a győri egyetem fejlesztését meghatározó projekt, az új Tudományos és Innovációs Park megvalósítása. Az első ütem projektindító rendezvényét és az alapkőletételt hétfőn tartották, Palkovics László miniszter jelenlétében. A beruházás első lépéseként a volt Kekszgyár emblematikus „kockaépületét” újítják fel és hoznak létre, egy nyitott, innovatív és kreatív platformot vállalati - egyetemi - kutatóintézeti kooperációk számára. A kockaépületben hat szinten, több mint 4000 négyzetméteren lesz hely, többek között az egyetem új design képzéseinek is.

Hirdetés

„Győr városa a legerősebb vidéki gazdasági centrum, ahol a Széchenyi István Egyetem a múltra alapozva építi a jövőt és igyekszik hozzájárulni a térség fejlődéséhez” – mondta az ünnepélyes projektindítón a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

„A mai nap mérföldkő, amikor elindul egy folyamat, melynek során újra megtöltjük élettel az egykori kekszgyári épületet, ahol megpróbálunk újabb innovációkat generálni, amiből a város és a körzet profitálhat” – tette hozzá dr. Knáb Erzsébet. „Évek óta terveztük már, hol, merre bővülhetne az egyetem központi campusa, így találtunk rá erre a területre és az épületre, amit az állam megvásárolt és biztosította az egyetem számára, hogy itt fejlessze tovább képességeit” – fogalmazott Simon Róbert Balázs.

Hirdetés

„Az egyetem is a modern, fejlődő Győrt építi, ennek a munkának egy fontos pillére lesz az új science park, amelynek első lépéseként az egykori kekszgyári épületet fejlesztik, bővítik és építik át, a 21. század kihívásainak megfelelően, erre 6, 7 milliárd forintot biztosít a kormány” – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. A kockaépületben hat szinten, több mint 4000 négyzetméteren biztosítanak majd teret a vállalkozási, inkubációs, kutatási és oktatási tevékenységnek, emellett az épület ad majd helyet az egyetem új design képzéseinek is.

„Gratulálok a győri egyetem egykori vezetésének, amelyik már évekkel ezelőtt felismerte, merre érdemes fejlődni és fejleszteni, ennek része a Tudományos és Innovációs Park létrehozása” – mondta dr. Palkovics László. Előbb a hagyományos műszaki képzéseket fejlesztették, felpörgették a mosonmagyaróvári kart, ezen kívül pedig Zalaegerszegen és Budapesten is jelen van már a Széchenyi, ez a négy lábon állás teszi sikeressé a győri egyetemet, amely első között kapcsolódott be az állam modellváltási programjába” – tette hozzá az innovációs miniszter.

2021-hez képest is soha nem látott mértékű támogatást kapnak az alapítványi működtetésű felsőoktatási intézmények, amelyek ugrásszerű javulást érhetnek el a közeljövőben” – fogalmazott a tárcavezető. „Létrehoztunk egy 2700 milliárd forintos csomagot, többek között ebből valósulnak meg a science parkok, amelyek tovább nyitnak a környezet, a vállalkozások irányába” – emelte ki dr. Palkovics László. „A Széchenyinek mindjárt két innovációs parkja is lesz, egy itt Győrben, egy másik Zalaegerszegen, de javasolom, hogy Mosonmagyaróváron egy harmadik létrehozását is” – hangsúlyozta a miniszter. A projektindító rendezvény az időkapszula elhelyezésével zárult, ami minden résztvevő a saját üzenetét helyezhette el.

Galéria: Ács Tamás

likeold
a fb oldalunkat