Négyszemközt a nőgyógyásszal

Fotó: Ács Tamás
Havassy Anna Katalin
2021.08.22. 16:01

Talán a lehető legfontosabb, mégis igencsak kényes téma a női egészség. Annak ellenére, hogy egyre többen ismerik fel a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát még mindig nagyon sokan félnek időpontot kérni és őszintén beszélni a nőgyógyásszal. Pedig fontos a bizalom, mindkét fél számára. S hogy miért? Ennek jártam utána dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal, direkt nem a rendelő falai között.

Mindig a reál tantárgyak vonzották, így kézenfekvő volt dr. Börzsönyi Ágnes számára az orvosi pálya, s bár urológusként kezdte, hamar felismerte, hogy nőgyógyászként még többet segíthet, még inkább bizalmi kapcsolat alakulhat ki a pácienseivel. Persze kiválónak és felkészültnek tartja a férfi kollégákat – akik egyelőre még sokkal többen vannak a pályán – ám úgy véli: nőként több mindent megért, hiszen a teste is azonos a hozzá fordulókéval és kétgyermekes édesanyaként pontosan tudja milyen a terhesség, a szülés, a szoptatás. Átélte és átéli mindazt amiről beszél és éppen ezért hisz benne, hogy hamarosan végleg vége lesz annak, hogy a nők nem szívesen mennek nő nőgyógyászhoz.

Nagyon szeretem a hivatásom, soha nem bántam meg hogy orvos lettem, s a betegeim is folyton megerősítenek ebben. Szinte minden rendelés alatt van legalább egy valaki, aki azt mondja nekem: „ez most kellemetlen, de elmondom, mert ön is nő, és meg fog érteni.” Ez jó érzés ám, mert innentől tudom, hogy őszinte orvos-beteg kapcsolat alakul ki.” – mesélte a doktornő, aki azt is hangsúlyozta, nem szabad, hogy egy nő úgy érezze, az orvosa elől bármit is el kell titkolni, vagy bármi is ciki. Legyen a választott orvos akár férfi akár nő, a kulcs az őszinteség.

Sajnos rengeteg hölgyet érint a meddőség, így adta magát, hogy erről is beszélgessünk, s feltegyem a legfontosabb kérdést: vajon mit tehetünk meg magukért, hogy ne legyenek gyermekvállalási problémáink?

„Jó, ha mernek kérdezni, bármiről!¨

Ami negatívan befolyásolhatja a gyermekvállalást az a sokat váltogatott partner miatt adódható olyan nemi betegségek, amelyek kismedence-gyulladás okozhatnak. Az egészséges életmód lerágott csont, de mégis fontos. Lényeges tehát a megfelelő védekezés, s nem győzőm hangsúlyozni a hozzám forduló fiataloknak és szüleiknek sem, hogy a fogamzásgátló nem véd a nemi betegségek ellen, semmilyen korosztályban sem, de talán a fiatalabbaknak indokoltabb ezt ismételgetni. Persze nagyon fontos a nevelés és az intelligencia is, de a lányoknak és a fiúknak is nagyon komolyan meg kell értenie, hogy saját magukért és egymásért is használjanak óvszert! A jelen és a jövő érdekében is! Egyébként egy személyes megjegyzést hadd tegyek: én biztos nem adnék a lányomnak 15-16 évesen fogamzásgátlót és én nőgyógyász vagyok! – emelte ki, majd hozzátette: kifejezetten örül, ha egy édesanya együtt érkezik a lányával a rendelésre, mert így mindkettőjükkel őszintén tud beszélni. Persze kiskorúak esetében kötelező is a szülő jelenléte, de ez már egy másik történet.

Na meg persze amellett sem mehettünk el szó nélkül, hogy a gyermekvállalási kedv is kitolódott, s bizony ez is befolyásolhatja a fogantatás sikerességét. Míg régebben a nők 20 éves koruk környékén már bátran vállaltak babát, ez mára már átkerült jóval 30 év fölé.

A nőgyógyászat is egy mindig változó, rengeteget fejlődő tudomány, folyamatosan képeznünk kell magunkat, ebben pedig a betegek is segítségünkre vannak, pont a nyíltságukkal. Jó, ha mernek kérdezni, bármiről! Rengeteg édesanya jön, hogy hány éves kortól érdemes hozni a lányát, vagy mondjuk beadassák-e a méhnyakrák elleni védőoltást. Akkor tudok véleményt mondani és tanácsot adni, ha kérdeznek. Sajnos nagyon sok a téves vagy fél információ, így mindig azt mondom: bátran faggassanak, a válaszokra is mindig kell időt szakítanunk a rendelésen!” – hangsúlyozta a nőgyógyász.

S ha már a védőoltásnál tartunk, elmondta, hogy szerencsére sokan komolyan veszik a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát és egyre szélesebb körben. Ez dicséretes, hiszen a HPV elleni védőoltás mellett is elengedhetetlen a rendszeres szűrés. Csakúgy, ahogy 45 év felett a mammográfia, fiatalabb korban pedig a rendszeres ön- és nőgyógyász által végzett tapintásos ellenőrzés.

„Segíteni akkor tudunk, ha megkeresnek minket.”

Mindenben jobb a megelőzés. Tudom, hogy még mindig sokan vannak, akik azért nem mernek eljönni hozzánk, hogy „csak nehogy kiderüljön valami!” Ám a kollégáimmal együtt segíteni csak akkor tudunk, ha megkeresnek minket. A méhnyakrák nagyon jól diagnosztizálható, lassan növő rákfajta és hamar beavatkozhatunk. Sokan vakon hisznek az öngyógyításban és a mindenki által ismert vény nélkül kapható krémekben is, amelyek jó termékek, de csak arra a panaszra, amire kitalálták. Bármi szokatlant, eltérőt, kellemetlen éreznek, inkább válasszák az orvost, mert valódi segítséget mi tudunk nyújtani. S ne higgye, hogy hazabeszélek, a segíteni akarás és a tapasztalat vezérel” – jelentette ki doktornő és egyre inkább megerősített, hogy a nőgyógyászatnak a lélekhez is köze van.

Bizalom, őszinteség, megértés. Mind-mind olyan fogalmak, amelyek kiveszőben vannak, s ettől egyre inkább értékesebbek. Ezeket egy nőgyógyász is nyújthatja, így fogadjuk el bátran! Keressük fel őket, legyünk együttműködők és hagyjuk, hogy segítsenek, hogy vigyázzanak ránk. Mert ők erre tettek esküt.