Hirdetés

Négyszemközt a nőgyógyásszal

Fotó: Ács Tamás
Havassy Anna Katalin
2021.08.22. 16:01

Talán a lehető legfontosabb, mégis igencsak kényes téma a női egészség. Annak ellenére, hogy egyre többen ismerik fel a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát még mindig nagyon sokan félnek időpontot kérni és őszintén beszélni a nőgyógyásszal. Pedig fontos a bizalom, mindkét fél számára. S hogy miért? Ennek jártam utána dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal, direkt nem a rendelő falai között.

Hirdetés

Mindig a reál tantárgyak vonzották, így kézenfekvő volt dr. Börzsönyi Ágnes számára az orvosi pálya, s bár urológusként kezdte, hamar felismerte, hogy nőgyógyászként még többet segíthet, még inkább bizalmi kapcsolat alakulhat ki a pácienseivel. Persze kiválónak és felkészültnek tartja a férfi kollégákat – akik egyelőre még sokkal többen vannak a pályán – ám úgy véli: nőként több mindent megért, hiszen a teste is azonos a hozzá fordulókéval és kétgyermekes édesanyaként pontosan tudja milyen a terhesség, a szülés, a szoptatás. Átélte és átéli mindazt amiről beszél és éppen ezért hisz benne, hogy hamarosan végleg vége lesz annak, hogy a nők nem szívesen mennek nő nőgyógyászhoz.

Nagyon szeretem a hivatásom, soha nem bántam meg hogy orvos lettem, s a betegeim is folyton megerősítenek ebben. Szinte minden rendelés alatt van legalább egy valaki, aki azt mondja nekem: „ez most kellemetlen, de elmondom, mert ön is nő, és meg fog érteni.” Ez jó érzés ám, mert innentől tudom, hogy őszinte orvos-beteg kapcsolat alakul ki.” – mesélte a doktornő, aki azt is hangsúlyozta, nem szabad, hogy egy nő úgy érezze, az orvosa elől bármit is el kell titkolni, vagy bármi is ciki. Legyen a választott orvos akár férfi akár nő, a kulcs az őszinteség.

Hirdetés

Sajnos rengeteg hölgyet érint a meddőség, így adta magát, hogy erről is beszélgessünk, s feltegyem a legfontosabb kérdést: vajon mit tehetünk meg magukért, hogy ne legyenek gyermekvállalási problémáink?

„Jó, ha mernek kérdezni, bármiről!¨

Ami negatívan befolyásolhatja a gyermekvállalást az a sokat váltogatott partner miatt adódható olyan nemi betegségek, amelyek kismedence-gyulladás okozhatnak. Az egészséges életmód lerágott csont, de mégis fontos. Lényeges tehát a megfelelő védekezés, s nem győzőm hangsúlyozni a hozzám forduló fiataloknak és szüleiknek sem, hogy a fogamzásgátló nem véd a nemi betegségek ellen, semmilyen korosztályban sem, de talán a fiatalabbaknak indokoltabb ezt ismételgetni. Persze nagyon fontos a nevelés és az intelligencia is, de a lányoknak és a fiúknak is nagyon komolyan meg kell értenie, hogy saját magukért és egymásért is használjanak óvszert! A jelen és a jövő érdekében is! Egyébként egy személyes megjegyzést hadd tegyek: én biztos nem adnék a lányomnak 15-16 évesen fogamzásgátlót és én nőgyógyász vagyok! – emelte ki, majd hozzátette: kifejezetten örül, ha egy édesanya együtt érkezik a lányával a rendelésre, mert így mindkettőjükkel őszintén tud beszélni. Persze kiskorúak esetében kötelező is a szülő jelenléte, de ez már egy másik történet.

Na meg persze amellett sem mehettünk el szó nélkül, hogy a gyermekvállalási kedv is kitolódott, s bizony ez is befolyásolhatja a fogantatás sikerességét. Míg régebben a nők 20 éves koruk környékén már bátran vállaltak babát, ez mára már átkerült jóval 30 év fölé.

A nőgyógyászat is egy mindig változó, rengeteget fejlődő tudomány, folyamatosan képeznünk kell magunkat, ebben pedig a betegek is segítségünkre vannak, pont a nyíltságukkal. Jó, ha mernek kérdezni, bármiről! Rengeteg édesanya jön, hogy hány éves kortól érdemes hozni a lányát, vagy mondjuk beadassák-e a méhnyakrák elleni védőoltást. Akkor tudok véleményt mondani és tanácsot adni, ha kérdeznek. Sajnos nagyon sok a téves vagy fél információ, így mindig azt mondom: bátran faggassanak, a válaszokra is mindig kell időt szakítanunk a rendelésen!” – hangsúlyozta a nőgyógyász.

S ha már a védőoltásnál tartunk, elmondta, hogy szerencsére sokan komolyan veszik a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát és egyre szélesebb körben. Ez dicséretes, hiszen a HPV elleni védőoltás mellett is elengedhetetlen a rendszeres szűrés. Csakúgy, ahogy 45 év felett a mammográfia, fiatalabb korban pedig a rendszeres ön- és nőgyógyász által végzett tapintásos ellenőrzés.

„Segíteni akkor tudunk, ha megkeresnek minket.”

Mindenben jobb a megelőzés. Tudom, hogy még mindig sokan vannak, akik azért nem mernek eljönni hozzánk, hogy „csak nehogy kiderüljön valami!” Ám a kollégáimmal együtt segíteni csak akkor tudunk, ha megkeresnek minket. A méhnyakrák nagyon jól diagnosztizálható, lassan növő rákfajta és hamar beavatkozhatunk. Sokan vakon hisznek az öngyógyításban és a mindenki által ismert vény nélkül kapható krémekben is, amelyek jó termékek, de csak arra a panaszra, amire kitalálták. Bármi szokatlant, eltérőt, kellemetlen éreznek, inkább válasszák az orvost, mert valódi segítséget mi tudunk nyújtani. S ne higgye, hogy hazabeszélek, a segíteni akarás és a tapasztalat vezérel” – jelentette ki doktornő és egyre inkább megerősített, hogy a nőgyógyászatnak a lélekhez is köze van.

Bizalom, őszinteség, megértés. Mind-mind olyan fogalmak, amelyek kiveszőben vannak, s ettől egyre inkább értékesebbek. Ezeket egy nőgyógyász is nyújthatja, így fogadjuk el bátran! Keressük fel őket, legyünk együttműködők és hagyjuk, hogy segítsenek, hogy vigyázzanak ránk. Mert ők erre tettek esküt.

likeold
a fb oldalunkat