Négyszemközt a nőgyógyásszal

Intim higiénia: sokat tehetünk érte, hogy minden rendben legyen

Fotó: Mekliz Fotó
Havassy Anna Katalin
2021.11.20. 10:12

A női egészséggel kapcsolatban sokszor a leghétköznapibb témák tűnnek a leginkább bonyolultnak, az intim higiénia és a hüvelyi fertőzések is ide tartoznak. Ha figyeljük testünk jelzéseit és mindent megteszünk önmagunkért, a komfortérzet is javulhat. Az eligazodásban dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, a Győr+ szakértője segít.

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent a normál hüvelyflóra, amely egy komplex ökoszisztéma. Közel 600 baktériumfajból épül fel, amelyben a fogamzóképes nőknél a Lactobacillusok dominálnak. Régi nevén Döderlein-flórának hívják. Ahhoz, hogy a Lactobacillusok dominálhassák a flórát, el kell érniük a 106 csíraszámot egy milliliter hüvelyváladékban. A leggyakoribb fajuk – többek között – a Lactobacillus acidophilus csoport. Ezek a baktériumok tejsavat, illetve egyes fajok hidrogén-peroxidot termelnek, amik savassá teszik a hüvely pH-t. Savanyú környezetben nem szaporodnak a kórokozó baktériumok, gombák, tehát ezt nevezhetjük normál állapotnak. Viszont ha a hüvelyben csökken a tejsavat/hidrogénperoxidot termelő Lactobacillusok száma, gyakrabban fordulnak elő a hüvelyi fertőzések, terhességi komplikációk, továbbá a szexuális úton terjedő fertőzéseket is könnyebb összeszedni” – indított egy rövid és lényegre törő összefoglalóval dr. Börzsönyi Ágnes, amely azért is fontos, hogy végre tényleg minden nő tisztában legyen vele, mi is a helyzet, s ennek tudatában gondolhassa végig a további teendőket.

Ám persze nem lennénk nők, ha nem szegeztük volna egyből a következő kérdést a doktornőnek, hogy vajon mi a helyzet a sokszor agyonreklámozott női tisztálkodószerekkel?

„Mindenképpen ajánlom őket! Az intim lemosók és a tisztítókendők hasznosak, utóbbi praktikus utazáshoz, munkahelyen is. Irrigálni, azaz a hüvelyt öblíteni szabad, de csak mértékkel! Heti egynél többször nem javasolnám, és mindenképpen savas oldattal. Fontos, hogy semmiképpen ne használjunk erre a célra tiszta vizet! Kaphatók például kifejezetten erre való pezsgőtabletták, amelyekkel egyszerűen és biztonságosan elvégezhető a művelet” – részletezte a nőgyógyász, majd arra is kitért, hogy igen, a megfelelő fehérnemű-választás is lényeges: Minden hölgynek pamut, jól szellőző fehérneműt javaslok. Véleményem szerint a forma teljesen mindegy! Ha megvan a megfelelő higiénia, akkor bármilyen formájú fehérneműt bátran hordhatunk, s igen, tangát is! Emellett sokszor kérdés az intim szőrtelenítés is, amiről az a véleményem, hogy ahogy egyéb testtájakon vagy bőrfelületeken, itt is lehet. Korunk divatja szerint ez már szinte elvárás… Ám sajnos itt is előfordulhat a benőtt szőrszál, ami begyulladhat és elég kellemetlen lehet. Az erre hajlamos nőknek talán a végleges szőrtelenítés a legmegfelelőbb megoldás.”

Fotó: Pixel-Shot/shutterstock.hu

Kissé viccesen meg is jegyeztük, hogy ez eddig tiszta sor, ám mit tegyünk akkor, ha azt érezzük, hogy valami nincs rendben, hogy szokatlan, kényelmetlen, és valahogy sehogy sem jó?

Ilyenkor bizony vélhetően fertőzés áll fent, amely lehet bakteriális, gombás, vírusos és egysejtűek, paraziták által okozott is. Ezek egy része szexuális úton terjed, míg mások a normál hüvelyflóra felborulása miatt alakulnak ki. Bizonyos esetekben vény nélkül kapható szerekkel próbálkozhatunk. Illetve egyszerűbb hüvelyfertőzések akár otthon is megoldhatóak irrigálással, különböző Lactobacillus-tartalmú, hüvelyflórát erősítő készítményekkel.”

Na de vajon honnan tudhatjuk, hogy melyik vény nélkül kapható készítményt kérjük, vagy mikor forduljunk feltétlen orvoshoz? Okoztatunk magunknak még nagyobb problémát egy rossz választással?

„Ha a panaszok szűnnek, akkor valószínűleg jó volt a diagnózisunk – adott megnyugtató választ a doktornő, majd így folytatta: „Vény nélkül gyakorlatilag gomba kezelésére szolgáló készítmények kaphatóak. Ha ez nem segít, nem hüvelygombánk volt, vagy pedig nem hatékony rá az adott készítmény. Nagyon nem lehet mellélőni, hiszen ha fennáll a panasz, úgyis orvoshoz megyünk. Magyarán ha egy bakteriális fertőzést gombaellenes krémmel próbálunk kezelni, rontani nem fogunk a helyzeten, de meg sem oldódik a probléma. Rosszat akkor tehetünk, ha nem fordulunk orvoshoz a nem szűnő panaszokkal! – hangsúlyozta dr. Börzsönyi Ágnes, akit arra is megkértünk, hogy foglalja össze az eddig megismerteket.

A legfontosabb tehát, hogy a hüvelyflóra megfelelő legyen! Használjunk bátran intim lemosókat, intim törlőkendőt és a bidé nagyon hasznos az intim higiénia tekintetében is. Ha fogamzásgátlót szedünk, rendszeresen használjunk Lactobacillus tartalmú hüvelykapszulát, körülbelül hetente egyszer. Ezt vény nélkül szintén megvásárolhatjuk a patikákban. Ha valamiért antibiotikumot kell szednünk, akkor szintén ezt a kapszulát javaslom, mégpedig kúraszerűen. És ne felejtsük el a pamut, jól szellőző fehérneműt sem. Ha ezekre figyelünk, akkor már nagyon sok mindent megtettünk magunkért!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes, aki kérésünkre a sorozat következő részében a menstruációs higiéniával folytatja majd, amely szintén rengeteg hölgytársat gondolkoztat el, több szempontból is.