Négyszemközt a nőgyógyásszal

PCOS: van segítség, kérdezze orvosát!

Fotó: Depositphotos
Havassy Anna Katalin
2022.04.15. 14:50

Az endometriózis mellett a PCOS, azaz a policisztás ovárium (petefészek) szindróma az a betegség, amely a legtöbb kérdést felveti a nők körében, mivel sajnos ez is egyre többeket érint. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos is gyakran találkozik ezzel a betegséggel.

Hirdetés

Az alapvetően hormonális betegség kialakulásának a pontos okát a mai napig nem ismerjük” – kezdte a doktornő, majd így folytatta: „Az biztos, hogy genetikai tényezők és környezeti hatások is szerepet játszanak a megjelenésében. A feltételezett okok között található a túl magas inzulinszint (hyperinzulinaemia), illetve a hyperandrogenezmus (emelkedett férfi nemi hormonok szintje). A fogamzóképes nők 5–10 százalékánál fordul elő, s a leggyakoribb oka az anovulációs (peteérés nélküli) meddőségnek, a rendszertelen-hiányzó menstruációnak, és a férfias típusú szőrösödésnek. Magyarországon körülbelül 500 ezer nőt érint. Ezek közül sajnos a mai napig nagyon kevesen kapnak időben megfelelő ellátást.”

Lehet találgatni, hogy ennek mi az oka, a kulcs viszont most is a megfelelő orvos megtalálása, hiszen a pontos diagnózist és megfelelő, összetett kezelést csak szakemberek adhatnak. Különösen azért, mert más, súlyos betegségek is kísérhetik a PCOS-t: gyakran társul I–II. típusú, illetve terhességi diabétesszel; szív- és érrendszeri rizikófaktorokkal; továbbá magasabb a kockázata a rákos megbetegedések kialakulásának is, különösen az emlő- és méhdaganatok tekintetében.

Sok esetben az érintett betegek 40 éves korára már kialakul a cukorbetegség. Közel 30–40 százalékuk pedig az előszobájában áll: tapasztalható az IR (inzulinrezisztencia), az IGT (csökkentett glükóztolerancia), vagy az IFG (emelkedett éhomi vércukor)” – hangzott el a meglehetősen ijesztő adat, hogy azután a tünetek összetettsége is kiderüljön.

„A hormonrendszerben keletkező zavar, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Gyakran már serdülőkorban megjelenhetnek az első figyelmeztető jelek. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy csak egy-két tünet jelentkezik, nem az összes. Míg másoknál épp ellenkezőleg: minden egyes tünetet tapasztalnak magukon. Fontos megjegyezni, hogy a PCO-s ultrahangkép (cisztákkal telt petefészek) egy következménye a problémának, és nem a kiváltó oka!” – hangsúlyozta dr. Börzsönyi Ágnes.

A PCOS tünetei igencsak kellemetlenek: rendszertelen vagy hiányzó menstruáció; meddőség; sok apró ciszta a petefészekben; aknés, pattanásos, zsíros bőr; bőr szürkésbarna elváltozása (acanthosis nigricans) emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz; megnövekedett szőrzet az arcon és a testen, hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás; hasra lokalizálódó túlsúly, elhízás.

A diagnózis felállításához hazánkban is az úgynevezett Rotterdami kritériumokat használják, amely az alábbit jelenti: ha két tünet jelen van a következő háromból: a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése; androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei; ultrahanggal igazolt PCO. Illetve jelzés az is, ha nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket. Fontos, hogy a menstruációs zavar és a nem rendszeres tüszőérés esetén nem csak a női és férfi nemi hormonokat, de a prolaktinszintet és pajzsmirigyfunkciót is ki kell vizsgálni, valamint szükséges vércukorterhelés, ez utóbbi különösen a túlsúlyos hölgyek esetében fontos. A vérvételeket a ciklus két különböző pontján is érdemes elvégeztetni: a 7. és 21. napon”összegezte dr. Börzsönyi Ágnes, majd azzal zárta: csak a betegség felismerése után lehet kezdeni a megfelelő terápiát, amelyről majd a következő részben olvashatnak részletesen.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a negyszemkozt@gyorplusz.hu e-mail címre!

Illusztrációk: Depositphotos.com

Hirdetés