Négyszemközt a nőgyógyásszal

Endometriózis: sokakat érinthet a rejtélyes betegség

Fotó: Depositphotos.com
Havassy Anna Katalin
2022.02.20. 09:19

Akinek görcsölt már menstruációkor a hasa, biztos hogy bevillant: ugye nem endometriózisom van?! Egyre többet hallani erről a betegségről és könnyen lehet, hogy ismeretségi körünkben is van, akit érint. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, a Győr+ állandó szakértője visz minket közelebb a témához.

Hirdetés

Vannak olyan szavak, amelyekre mi nők automatikusan összerezzenünk. Ha rangsorolni kellene, akkor az endometriózist vélhetően sokan mondanánk az első öt legijesztőbbnek, ami az egészségünket érintheti. Rengeteg mindent olvashatunk róla, amely nem mindig hasznos. Jobb – ha mint általában – most is szakemberekbe bízzuk magunkat, akár endometrózisunk van, akár csak eloszlatni szeretnénk a gyanúnkat. A legpontosabb információkat pedig a nőgyógyászoktól kaphatjuk. Dr. Börzsönyi Ágneshez is számos kérdés érkezik a témakörben, s amennyire lehet, igyekszik közérthetően megfogalmazni a nőknek, mi is az a rettegett endometriózis, hol fordulhat elő a szervezetünkbe és mik a tünetei:

Fotó: Ács Tamás

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh nyálkahártyája (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. A kóros helyen lévő méhnyálkahártya, mint burjánzó szövet – hasonlóan a méhen belüli nyálkahártyához – hormonérzékeny, ezért követi a menstruációs ciklus változásait: menzesz alkalmával ebben a szövetben is szöveti szétesés, bevérzés jellemző. Ám ezekből, a méhüregtől eltérő helyen lévő szövetcsomókból nem tud kiürülni a menstruációs vér, a jelenléte pedig állandóan károsítja a környezetet. Steril gyulladást és következményes összenövéseket, hegesedéseket okoz, ami idővel erőteljes fájdalmak létrejöttéhez vezet” – kezdte a doktornő.

Az endometriózis előfordulásával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a betegség a termékeny korban lévő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő. Terméketlenség esetén 20-30, fájdalmas menstruációs görcsök esetén 40-60 százalékban ez a probléma áll a háttérben.

Illusztráció: Dephositphotos.com

Az endometriózis leggyakrabban a következő helyeken található meg: a kismedence hashártyáján, a méhnyakon, a méhet tartó szalagokban, a petevezetőben, a petefészkekben és a méh mögötti üregben. Továbbá előfordulhat a végbél, illetve a hüvely falában és érintheti a húgyvezetéket is. De érintett lehet egyéb terület is: a húgyhólyag, a méh izomfala és a medencében futó idegek is.

A endometriózis tünetei az elhelyezkedéstől függően igen változatosak, de közös jellemzőjük a bizonyos mértékig megfigyelhető ciklikusság. A petefészken kialakulhatnak az úgynevezett csokoládéciszták, amelyek tulajdonképpen véres, szervülő váladékkal teli tömlők. Ezek azon kívül hogy fájdalmasak, terméketlenséget is okozhatnak” – mondta Börzsönyi doktornő, majd áttért a kismedencei elváltozások tüneteinek ismertetésére: „Ciklikus vagy tartós alhasi fájdalom, fájdalmas közösülés, a méh izmos falába való terjedések pedig erős menzeszgörcsökkel járnak. Amennyiben a húgyhólyag is érintett, vizelési fájdalom, véres vizelet és alhasi fájdalom tapasztalható. Előfordulhat még a bélrendszer érintettsége is, ilyenkor székrekedés, ciklikus hasi fájdalom, fájdalmas székelési ingerek és véres széklet is jelentkezhet.”

Láthatjuk tehát, hogy az előfordulási helyek és a tünetek is meglehetősen széleskörűek, ráadásul az erősség is igencsak eltérő, amely függ az elváltozás kiterjedésétől is. A tünetek így lehetnek egész gyengék, de előfordulnak akár extrém súlyos esetek is. Viszont azt leszögezhetjük, hogy az endometriózis legfontosabb jelzése a fájdalom és a meddőség.

A fent említett fájdalmak idővel tartóssá, sőt a ciklustól akár függetlenné is válhatnakrészletezte a doktornő, majd így folytatta: „Az endometriózissal kapcsolatban fellépő gyulladásos szövetreakció szintén oka lehet tartós alhasi fájdalomnak. A különböző szervek között kialakuló összenövések – például a petefészkek, a vastagbél és a méh között – szinte mozdíthatatlan „konglomerátumokat”, szövetmasszákat hozhatnak létre, amik aztán idült fájdalom forrásául szolgálnak. Ilyenkor is felléphet fájdalmas vizelet- és székletürítés, illetve ciklusfüggően a vizelet és a széklet véressé válása is.”

Illusztráció: Depositphotos.com

Nagy kérdés mindenkiben, hogy honnan ered ez a betegség, genetikai, esetleg a modernizáció áldásai mellett ez is az a mellékhatás, amelyet viselnie kell a mai kor hölgyeinek?

A mai napig nem sikerült pontosan meghatározni az endometriózis kialakulásának okát, erre többféle teória is létezik. A legfontosabb a felismerése, amelyhez mindenképp szakorvoshoz kell fordulni. A fentebb taglalt tünetek megjelenése esetén nem érdemes halogatni a nőgyógyászunk felkeresését, mert pontos képet csak alapos kikérdezéssel és vizsgálattal kaphatunk. A további teendőkről is csak ezek után dönthetünk felelősen!” – hangsúlyozta dr. Börzsönyi Ágnes, akivel a Négyszemközt a nőgyógyásszal című rovatunk következő részében tovább folytatjuk az endometriózis témáját. Kitérünk a diagnózis felállításának mikéntjére és a terápiás lehetőségekre, úgyhogy tartsanak velünk akkor is!

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a negyszemkozt@gyorplusz.hu e-mail címre!

Illusztrációk: Depositphotos.com

Hirdetés