Dr. Dézsi: Tudatos fejlesztésbe kezdtünk!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2023.11.23. 12:07

Hosszú a fejlesztések sora Győr városában, a beruházások pedig nem állnak meg a jövőben sem. Különböző projektekről is beszélt dr. Dézsi Csaba András csütörtökön a polgármesteri viziten, na és persze arról, hogy ezek a fejlesztések jól láthatók a nemrégiben elstartolt honlapján, ahol a többi között egy konzultáció is indul.

Sietősek a reggelek a polgármester életében, rádiónk felvétele után azonnal egy sajtóeseményre indult, erről beszélt elsőként a műsorban. „Fehér Miklós emlékgálát szervezünk, fontos, hogy életben tartsuk az emlékét. Fehér Miklóst Szoboszlai Dominikhoz tudnám hasonlítani, hasonló tehetséggel és alázattal bírt. Détári Lajos is itt lesz a mai sajtótájékoztatón, a gála pedig fantasztikus lesz” – árulta el a városvezető. Hozzátette, komoly szervezés áll az esemény mögött.

Elindult a saját weboldala dr. Dézsi Csaba Andrásnak, mely a nyitott városháza programmal kapcsolatban is nagy jelentőségű.

„A kommunikációt szeretném folytatni a győriekkel, ezért egy olyan oldalt szerkesztettünk, mely nem csak azt mutatja be, hogy mit tettünk, hanem vázolja a terveinket is és elindulhat egy konzultáció, most éppen a közösségi közlekedéssel kapcsolatban. Ezeket aztán összegezzük, vagyis ez egy irányt szab a munkákkal kapcsolatban” – emelte ki a város első embere. „26 kilométer utat újítottunk fel, rengeteg fejlesztés valósult meg. 810 parkolót hoztunk létre, 10 évre csökkentettük az autóbuszok életkorát” – sorolta a beruházásokat a polgármester, de azt is elárulta, hogy a www.dcsa.hu oldalon városrészekre lebontva egy nagyszerű térkép is látható, azon belül pedig pontosan feltüntetik, hogy hol, milyen projektek valósultak meg.

Egy új műsorba is belevágott dr. Dézsi, a Nagyító alatt című sorozat a Győr+ TV-n és a Győr+ Média felületein látható kéthetente.

Évtizedes problémákra kell megoldást találni egyes városrészekben, Ménfőcsanakon például a vízelvezetés jelentett gondot. „Dr. Laczkovits-Takács Tímea egy nagyon agilis és jól szervező képviselő, szépen koordinálja a városrészt. A vízelvezetés kapcsán az történt, hogy kimentem a helyszínre és megnéztem, hogyan kívánják megoldani a vízelvezetési problémákat. Javításokat kértem, úgy gondolom ugyanis, hogy a gyökerénél kell megoldani a problémákat. Ez a tapasztalat, hogy sajnos alul tervezték a víznyelőket városunkban, ráadásul mikor polgármester lettem azzal szembesültem, hogy eliszaposodtak ezek a víznyelők, ezeket egyébként ki is tisztíttattuk” – vázolta a vizitelő városvezető.

Parkolók fejlesztéséről is szó esett, a lépésről-lépésre program következő állomásaként az Ikva utcában alakítanak ki új megállóhelyeket. „Építettünk két parkolóházat, a kórház mellett és a Kuopio parkban, tervezünk Marcalvárosban is egyet, de örülnék ha a vasúti pályaudvarnál, a Honvéd ligetnél is épülne egy mélygarázs. Ugyanakkor a kis férőhelyekkel is foglalkozni kell, most éppen az Ikva utcánál kezdtünk egy murvás parkolót kialakítani, le is fogjuk majd aszfaltozni, de tulajdonképpen már most tudják használni a győriek” – mutatott rá a műsor vendége.

A vizit második felében hallgatói kérdésre reagálva dr. Dézsi elmondta, hogy a Barátság parkban a sátrak felállítására nagy igény van, hogy zökkenőmentesen sportolhassanak a győriek a hideg időszakban is. „Hetekkel ezelőtt ez ügyben én is beszéltem a Győr-Szol vezérigazgatójával, és azt a választ kaptam, hogy sajnos rossz állapotban vannak a sátrak. Így december elején egy sátrat tudunk felállítani, de közben megrendeltünk egy másik sátrat is, mely várhatóan januárban érkezik majd” – ismertette a városvezető.

31 nap van karácsonyi, az adventi forgatag hamarosan Győrben is elvarázsolja a városban élőket és az ide látogató vendégeket. A kori pályánál szerettem volna, hogy kicsit kalandosabb legyen, de sajnos a biztonsági előírás ezt nem engedi meg. De nagyon sok izgalmas programmal készülünk, lesz jégrevü és DJ-k szórakoztatják majd a nagyérdeműt. 48 karácsonyfát állítunk fel a városban, gyönyörű fényben pompázik majd városunk” – mesélte dr. Dézsi Csaba András, majd elismerően szólt a Győr+ Rádió adventi akciójáról is. A kampány szerencsése kapcsolhatja majd fel az ünnepi díszkivilágítást Győrben.

A polgármester szólt a kórházról is, hiszen nyolcszázmillió forint értékű, új orvostechnikai gépekkel és eszközökkel gazdagodott a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, így egy jelentős onkológiai, kardiológiai fejlesztés valósulhatott meg az intézményben. „Fantasztikus munka folyik ezen a területen a kórházban, ez a sugárterápiás eszköz, CT-vel kombinálva egy nagyon modern berendezés” – ismertette.

A napokban lakossági fórumot tartottak a Városrét területével kapcsolatban, a Rába gyár ugyanis licitre bocsájtja ennek a területnek egy részét. „Nem indulunk ezen a liciten!” – fogalmazott a városvezető a témát illetően.

Okos közvilágításról is kérdezték vendégüket a műsorvezetők. „Győrben van több olyan terület, mely zártkerti övezet, de sokan kiköltöztek ide. Nádorvárosban is van ilyen, a Góré-dűlő és a Rabkert. Sok olyan bekötés volt ami nem volt szabályos, kimentünk az E.On-nal, és bár időbe telt de megegyezés született: kiépítik a közvilágítást, vadonatúj, 219 LED lámpatestet szerelnek fel, teljes rekonstrukciót végeznek. Ez egy pilot projekt, reméljük a többi területen is meg tudjuk ezt valósítani. 30 éve semmi nem történt ezeken a helyszíneken, mi tudatos fejlesztésbe kezdtünk!”

Győrszentiváni felüljáróval kapcsolatban úgy fogalmazott dr. Dézsi: Megnéztem azt, hogy miért építettek új átkelőt és miért nem a tőle 200 méterre lévő felüljárót újították fel, praktikusabb lett volna. Ez gyalázat! Itt egyébként az útnak egy nagy részét új aszfaltréteggel felújítottuk, de a többi rész nem a miénk, a felüljáróhoz nem nyúlhatunk hozzá, de tárgyalunk a közútkezelővel, ez így nem maradhat. A kerékpárúton és a gyalogos szakaszon elférnek egymás mellett a közlekedők, viszont tény, hogy az út állapota siralmas, ezt kellett volna felújítani. Nem egy újat építeni, ráadásul más kertjébe. De fejlesztünk Győrszentivánon is, dr. Sík Sándor képviselő úrral együttműködve jól haladunk!”

Egészségügyi témával zárta a vizitet dr. Dézsi Csaba András, aki elmondta, hogy Covid van, járvány van, de szerencsére gyengült a vírus. „Aki beteg maradjon otthon és pihenjen, hogy ne húzódjanak el a panaszok!”

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos