Jégrevü, mesevilág, kézműves vásár: ilyen lesz a győri advent!

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2023.11.15. 10:46

A hagyományokhoz hűen a karácsonyi fények felkapcsolásával indul az Advent december elsején Győrben. Az idei ünnepváró eseményekről, programokról szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Zichy-palotában.

Az eseményen dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere kihangsúlyozta: a legszebb, keresztény ünnepeink egyikéről van szó a karácsony esetében, és az odavezető adventi ünnepségsorozat a szeretet ünneplése, ilyenkor lehet együtt az egész család, és ez kicsit a várost, az országot is összeköti. „Győrben nagy hagyománya van az adventi gyertyagyújtásnak a városlakókkal közösen” – emlékeztetett a kulturális szervezésért is felelős alpolgármester, utalva rá, hogy idén is várhatóak ehhez köthető programok a Széchenyi téren.

Marton László, dr. Pergel Elza, és Csondor Kata

Idén is lesz jégpálya a Dunakapu téren, 800 négyzetméternyi jégfelülettel várják a korcsolyázni vágyókat” – erről már Marton László, a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója beszélt. „Szerettünk volna a fiatalabb generációnak is kedveskedni, így decemberben minden csütörtökön, pénteken és szombaton jégdiszkó programot szerveztünk, győri dj-kkel” – hívta fel a figyelmet Marton László.

A részletes programlistát online és offline felületeken is közlik, de a belvárosi utcák és terek feldíszítését októberben már elkezdték a szakemberek – a faházak és pavilonok telepítése is elindul, és november 27-én a város karácsonyfája is megérkezik. December elsején, 17 órakor pedig a díszkivilágítás felkapcsolásával indul a vásár.

A Széchenyi tér adventi mesevilággá változik: a környék épületeinek fényfestésével és a Bencés Rendház falára vetített kisfilmmel új arculatot kap a tér. A kézműves vásár összesen huszonnégy pavilonnal várja majd azokat, akik minőségi, hazai portékákat szeretnének emlékül, vagy akár ajándékba magukkal vinni.

A Mikulás is ide várja a gyerekeket december 5-én és 6-án. Pénteken és szombaton adventi koncerteket hallgathatnak meg a kilátogatók, olyan népszerű művészek előadásában, mint Csondor Kata, Pál Dénes vagy Nagy Balázs. A legkisebbek többek közt a Jégvarázs interaktív programján énekelhetik a népszerű mese dallamait. Csondor Kata a sajtótájékoztatón elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy ismét részt vehet a győri adventi programokon, és idén is sok klasszikus karácsonyi dallal készül. Az előadó kiemelte: a népszerű külföldi slágereknél is törekszik majd arra, hogy magyar szöveggel adja elő azokat, a napokban pedig elkészül egy új, saját ünnepi száma, amit a győriek is hallhatnak majd.

Szintén a hagyományokhoz híven vasárnaponként felgyúlnak az adventi koszorú gyertyái, az adventi vasárnapokon, 17 órakor a Széchenyi téren. A negyedik lángot azonban a szokásostól eltérően a karácsony előtti utolsó szombaton, 23-án gyújtják meg. Az ünnepi műsorokban helyi iskolák kórusai lépnek fel, és a város vezetői mondják el köszöntőbeszédüket. A Dunakapu téren már üzemel az óriáskerék, a december elsején nyíló jégpályán a közönségkorcsolyázásra turnusokban lesz lehetőség. A Győri Jégsportért Alapítvány látványos bemutatókkal és jégrevüvel is készül.

A Generációk Házában Adventi Ajándékműhely várja a kicsiket. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött programon alkalmanként 144 gyerkőcöt tudnak fogadni. Az egyórás programon karácsonyi apróságokat lehet majd készíteni.

A részletes programajánló a Győri Művészeti és Fesztiválközpont weboldalán (www.mufegyor.hu) és Facebook oldalán található, de természetesen a Győr+ Média is rendszeresen beszámol majd a programlehetőségekről.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #advent | #adventi vásár | #karácsony |