Nagyító alatt – Marcalváros és Ménfőcsanak problémáiról kérdeztük a lakókat

Győr+
2023.11.17. 19:30

Kéthetente jelentkező adásunkban a győri városrészekben élők problémáit tárjuk fel a saját szemüvegükön keresztül, fényt derítve arra, min változtatnának lakókörnyezetükben, milyen ügyekre szeretnének megoldásokat találni. Az első adás témája Marcalváros és Ménfőcsanak volt, az adásban dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere válaszolt a felvetett problémákra.

Nagyító alatt címmel indult új műsor a Győr+ TV-ben. A műsorban győri lakosok problémáit, felvetéseit vizsgáljuk meg, és próbálunk a megoldásnak utánajárni. Az első adásban dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere reagált az elhangzó panaszokra, az azonban kiviláglik: általában a vízelvezetés, az utak minősége, a zebrák hiánya és a parkolási problémák zavarják a lakókat.

Első körben a ménfőcsanaki Ecker János utcába látogattunk, ahol a csatornahálózattal, és az utca lejtésével vannak gondok, legalább 10 éve. A lakók elmondták: már Balogh József polgármestersége alatt is voltak gondok itt, azonban az akkori ígéretekből nem lett semmi. Dr. Dézsi Csaba András leszögezte: gyakori a probléma, ami legtöbbször abból adódik egyrészt, hogy korábban nem végeztek ilyen területen karbantartásokat, másrészt a pocsék munka eredménye az, ha a vízelvezetés nem működik. „Most már csak úgy lehet utakat felújítani nálunk, ha a Pannon-Víz Zrt. nyilatkozik arról, hogy rendben van-e a csatorna és a vízelvezetés”mondta dr. Dézsi Csaba András, aki azt is jelezte: ha a jövő évi költségvetés engedi, meg fogják oldani ezt a problémát.

A polgármester reagált arra is, hogy 2020-ban Győr volt „Közép-Európa Velencéje”, azonban rengeteget dolgoztak azért, hogy az akkori állapotok ne fordulhassanak elő többet, ne legyen utcák víz alatt egy-egy esőzés után, ebben pedig nagy segítség volt a Pannon-Víz Zrt. is.

Ezután Marcalváros 2-be látogatott stábunk, ahol a parkolási helyzetre panaszkodtak a legtöbben. Itt beszélt dr. Dézsi Csaba András a fizetős parkolási rendszer bővítéséről is, és arról, hogy hogyan változtak a parkolási díjak a városban az elmúlt években.

A harmadik bejátszás ismét Ménfőcsanakra viszi a nézőket, itt a forgalomlassítás volt a téma, de ahogy dr. Dézsi Csaba András rávilágított: ezeknek a helyzeteknek a megoldása sem mindig pofonegyszerű.

A negyedik téma ezúttal Marcalváros, a Cukorsarok környéke. Itt egy betonlépcső vált balesetveszélyessé, de a hulladékelszállítás, a hulladékudvarok működéséről is beszélt a dr. Dézsi Csaba András, aki kifejtette: az ezekben történt változások nem a város döntéséhez kapcsolhatóak, hanem a MOL-hoz. A városvezető kiemelte: rendkívül bürokratikus a helyzet, nem helyi megoldása van a problémának, de a lakók türelmét kéri, mert most alakul ki ez a rendszer.