Legendákkal közösen emlékezhetünk Fehér Miklósra

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2023.11.23. 10:42

Nagyszabású gálává alakítva rendezik meg több év szünet után ismét a Fehér Miklós-emléktornát, amelyre december 17-én, az Audi Arénában kerül sor. A négy csapat részvételével megtartott eseményen a legendás győri játékos kortársai közül szinte mindenki részt vesz, igazi futballünnep, méltó emlékezés várja a szurkolókat.

Ahogy arról korábban a Győr+ Média is beszámolt, az ETO FC Győr és az önkormányzat szervezésében, id. Fehér Miklós engedélyével és támogatásával valósulhat meg ismét az ETO egykori legendás játékosának, Fehér Miklósnak az emléktornája, amellyel egy igazi győri legenda emléke előtt szeretnének tisztelegni a szervezők, a labdarúgók és a szurkolók is.

Az esemény sajtótájékoztatóján dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta: Szeretnénk az ETO családot ismét összehozni, közösen ünnepelni és ha kell, közösen emlékezni a legendás játékosokra. Fehér Miklós személye Szoboszlai Dominikéhoz hasonló, sajnos Miklósnak fiatalon megszakadt a pályafutása, amelyet kardiológusként borzasztó volt végignézni a tv-n keresztül… Az érte egykor megálmodott emléktornát egy kicsit újragondolva, modernizálva, nagyobb volumenű gálára tervezve tartjuk most meg, amelyre mindenkit nagyon sok szeretettel várunk.”


Szeles Szabolcs alpolgármester a Bikini együttes Közeli helyeken című dalának sorait idézte, hiszen köztudott, hogy ez volt Fehér Miki egyik kedvenc zenéje, halála után pedig szinte teljesen összeforrt az emlékével.

„Miki egy legenda, aki kiemelkedő volt a magyar és a győri labdarúgásban is! Egy jó természetű, kedves, mindig mosolygós győri srác volt, akire mindenki így emlékszik. Nagyon fontos ápolni az ő emlékét! Ezért is szeretnénk ezt a gálát egy igazi fociünneppé varázsolni. Nagy játékosok fogadták el a meghívást, mi pedig büszkék vagyunk erre, ahogy arra is, hogy id. Fehér Miklós a győri önkormányzatra bízta a gála megrendezését, amelyben az ETO is segítségünkre van. Köszönjük neki!” – mondta Szeles Szabolcs, s szavait Tóth Miklós az ETO FC Győr klubigazgatója is megerősítette: „Szükség van példaképekre, mert miattuk is lesznek a gyerekek labdarúgók! Ebben bízik a klub is, és nagyon örülünk a város kezdeményezésének. Az ETO-nál is így gondolkozunk, azért is rendeztük meg nyáron a Fehér Miklós U17-es tornát, többek között a Benfica részvételével is. Ebből hagyományt szeretnénk teremteni a fiataloknak, s most ezzel a gálával a város is csatlakozott hozzánk, hogy együtt, közösen őrizzük Miki emlékét.”

Détári Lajos 61-szeres válogatott és világválogatott labdarúgó a köszönet hangján szólt mindenki felé, aki részt vesz az esemény szervezésében és hangsúlyozta: „Ez nem egy torna lesz, hanem egy gála. Nem lesznek helyezettek, hanem örömfutball lesz, amivel emlékezni szeretnénk Fehér Mikire, akit mindenki szeretett Győrben, az országban és külföldön is!”


Puska Péter egykori labdarúgó, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy az elmúlt évtizedek legendás játékosai közül mindenki első szóra igent mondott a felkérésre, ami szintén azt mutatja, hogy Mikit mennyire tisztelték és szerették a sporttársai.

„A négy csapatban – ETO-öregfiúk, Fehér Miklós barátai, Fehér Miklós válogatottbeli csapattársai, NB1 All Star-válogatott – igazi nagy nevek lépnek majd pályára, de több olyan egykori igazi sztárjátékos is jelezte eljöveteli szándékát, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt már csak a VIP szektorban tudnak helyet foglalni, de mindenképp szeretnének jelen lenni a gálán. Már a mezek is elkészültek, amelyek ugyancsak különlegesek lesznek és Miki emléke előtt tisztelegnek majd. A válogatott csapat piros dresszben lesz, mindenki hátán a 9-es számmal, hiszen Miki ezt viselte a nemzeti csapatban. Az ETO öregfiúk zöld mezben játszanak majd, 10-es számozással, mert Miki 10-es volt az ETO-ban. A barátok 29-es számmal lépnek pályára, a Benfica-s időkre emlékezve, míg az NB1 All Star kék mezben focizik majd, az FC Porto-s évek előtt tisztelegve.”

A gálát tehát december 17-én, 11 órától rendezik meg az Audi Arénában, ahová mindenkit szeretettel várnak. Jegyváltás nem szükséges, a rendezvény ingyenesen lesz látogatható!

A tervezett program:
11 óra: ünnepélyes megnyitóval emlékeznek Mikire és köszöntik a résztvevőket, a szurkolókat
11.30-tól– kb.14.30-ig: a mérkőzésekre kerül sor

A résztvevő csapatok:

ETO-öregfiúk:

Bíró Béla, Krass Árpád, Böjte Attila, Hajszán Gyula, Lazar Stanisic, Herczeg Miklós, Catalin Azoitei, Miriuta László, Tokody Tibor, Bücs Zsolt, Somogyi József, Korsós György, Csertői Aurél, Nagy Miklós, Puska Péter

Edző: Pintér Attila

Fehér Miklós barátai:

Menyhárt Ferenc, Bognár Zsolt, Bajzát Péter, Stark Péter, Priskin Tamás, Lakos Pál, Vayer Gábor, Ferenczi István, Zlatko Zahovic, Farkas Balázs, Czvitkovics Péter, Waltner Róbert, Sipeki Istvàn, Füzi Krisztiàn

Edző: Szabó Ottó és Ulbert Tibor

Fehér Miklós válogatottbeli csapattársai:

Király Gábor, Végh Zoltán, Sebők Vilmos, Mátyus János, Hrutka János, Lisztes Krisztián, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs, Füzi Ákos, Fehér Csaba, Pisont István, Illés Béla, Dombi Tibor, Tököli Attila, Pető Tamás, Lipcsei Péter, Dragóner Attila és Preisinger Sándor

Edző: Détári Lajos

NB1 All Star-válogatott:

Rabóczki Balázs, Hajdu Attila, Kocsárdi Gergely, Molnár Zoltán, Kabát Péter, Mónos Tamás, Váczi Zoltán, Csábi József, Torghelle Sándor, Juhász Roland, Véber György, Vancsa Miklós, Molnár Balázs, Komlósi Gábor, Bükszegi Zoltán, Simek Péter, Hamar István, Pál Zoltán, Disztl Péter

Edző: Urbán Flórián

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Korábban írtuk: