Új eszközök segítenek a gyógyításban

A legmodernebb sugárterápia Győrben

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.11.20. 14:27

Nyolcszázmillió forint értékű, új orvostechnikai gépekkel és eszközökkel gazdagodott a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház. Az Európai Uniós fejlesztési forrásból megvalósult pályázat eredményeképpen hatékonyabbá vált több, az onkológián alkalmazott terápia, valamint a kardiológiai diagnosztika is bővült.

A projektzáró ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy fogalmazott: „Az onkológia és a kardiológia látja el a népbetegségek nagyon komoly részét, ezért állandóan fejleszteni kell az itt dolgozók szakmai tudását, és a munkához szükséges eszközparkot. Ezért a mai nap mindkét szakma életében jelentős lépés.” Megköszönte a pályázatban résztvevők, valamint a mindennapi gyógyításban helytállók munkáját. „Ha fejlődik a kórház, akkor fejlődik a város, és ha Győr fejlődik, akkor tudunk abban segíteni, hogy a kórház is fejlődjön” – hangsúlyozta a városvezető.

Dr. Sipőcz István, az onkoradiológia osztályvezető főorvosa, a projekt menedzsere a Győr+ Média kérdésére válaszolva elmondta:

Olyan szintre emeltük a CT-t és a sugárterápiás készüléket, hogy a legmodernebb, legprecízebb sugársebészeti ellátásokat is meg tudjuk valósítani. Ma már a világban nem a hosszútávú ellátásokat alkalmazzák, hanem a rövid, de nagyon precíz sugárterápiát. Mi erre eddig nem voltunk képesek, de ezzel a felszereltséggel bármit meg tudunk csinálni, ami a betegek érdeket szolgálja. A gépek közül kiemelkedik az ún. felület-szkenner, mellyel a beteg fektetését és a besugárzást még korrektebbé tehetjük, vagyis száz százalékos pontossággal tudunk vele dolgozni. Ez a felszereltség Magyarországon csak Győrben elérhető. A jelenlegi pályázat az onkoradiológiai osztályon a terápiát segíti, míg a kardiológián az ultrahang készülék a képalkotásban, vagyis a diagnózis felállításában támogatja az orvost.”

A fejlesztésből az onkológián és a kardiológián kívül a hematológia és a pulmonológia, valamint a fej-nyaksebészeti osztály és az urológia is részesült.

Galéria: Ács Tamás