Ősz a konyhában – zellersaláta, a novemberi vitaminbomba

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2025.11.20. 11:50

A zellersaláta finom, egészséges, ráadásul könnyen elkészíthető és olcsó. Sokan mégis ódzkodnak tőle, de ez általában csak addig tart, amíg bele nem kóstolnak a friss ízű, könnyű nyers ételbe.

Az összetevők jótékony hatásait hosszan sorolhatók. A zellernek jelentős a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és nátrium tartalma. Vízhajtó hatása segíti a vese működését és a méregtelenítést. Alacsony kalóriatartalma, magas rost- és víztartalma miatt kiváló alapanyag fogyókúrához. Köszvényeseknek jó hír, hogy csökkenti a vér húgysavszintjét.

A sárgarépa szintén sokoldalú betegségmegelőző hatással bír. A karotinoidok fokozzák az immunrendszer aktivitását és a betegségekkel szembeni ellenállást. A béta-karotint szervezetünk A-vitaminná alakítja, ezáltal javítja a látást. Lúgosító hatása miatt az ízületi gyulladásban szenvedőknek is mérsékelheti a panaszait.

Az alma pektintartalma javítja az anyagcserét, savtartalma a bélmozgást segíti elő. Érdekes módon mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatású. A benne lévő flavonoidok természetes antioxidánsok, melyek megkötik a szabadgyököket, erősítik az immunrendszert és segítenek a kórokozók leküzdésében.

A salátához csupán egy közepes zellerre, egy szál sárgarépára, egy nagyobb almára, kevés majonézre és tejfölre (joghurtra) van szükségünk. A zellert és a sárgarépát megpucoljuk és megmossuk. Az almán rajta hagyjuk a héját. A zöldségeket kis lyukú, az almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Négy evőkanál majonézt ugyanannyi tejföllel vagy joghurttal kikeverünk, ízlés szerint sóval, borssal, kevés citromlével ízesítjük. Az egészet jól összekeverjük, tetszés szerint díszítjük, majd lefedve néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #fogyókúra | #konyha | #recept | #saláta |