Ősz a konyhában: Édes-savanyú paprika

Szöveg és fotó: J. Kovács Andrea
2025.11.06. 12:47

Bár a befőzés elsősorban nyári tevékenység, de szinte mindig lehet rá alkalmat találni. Az enyhe időnek köszönhetően beérett a kertben egy nagy tálnyi vastaghúsú paprika, a kamra polcain viszont még akadt egy kis hely. Így aztán a saját termést kipótoltam a piacon vásárolt piros pritaminnal és egy óra alatt elkészítettem ezt a kiváló savanyúságot. Az ecetes paprika jó választás különféle pecsenyék mellé, de remek kiegészítője a szalámis, kolbászos hideg vacsoráknak is.

Nem igényel túl sok hozzávalót. Mindössze 5 kg vastaghúsú paprikára, 2,6 liter vízre, 70 dkg cukorra, 2 teáskanál sóra és 0,7 liter 10%-os ecetre lesz szükségünk. Aki fűszeresebben szeretné, tegyen hozzá, 1 kávéskanálnyi mustár- és koriandermagot, egész borsot, 1 babérlevelet és 1-2 szem szegfűborsot.

A vizet, cukrot, ecetet, sót és igény szerint a fűszereket fedő alatt egy fazékban jól összeforraljuk. Közben a paprikát megmossuk, kicsumázzuk és szeletekre vágjuk, majd kisebb adagokban a forrásban lévő lébe tesszük és pár percig főzzük. Kiszedjük, és az előre elkészített, tiszta üvegekbe rakjuk. A forró lébe kevés tartósítószert keverünk és felöntjük vele az üvegeket. Légmentesen zárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kapcsolódó témák: #befőzés | #konyha | #recept | #savanyúság | #zöldség |