„Szabolcs a nap hőse, én a helyismeretemmel tudtam segíteni”

Havassy Anna Katalin Fotó: police.hu
2022.11.14. 14:43

Ahogy arról a Győr+ Média is folyamatosan beszámolt, nagy ijedtséget okozott szüleinek és közvetve mindenkinek egy Pér melletti tanyáról eltűnt 6 éves kislány. Közel 16 órát volt kint a szabadban, beleértve az éjszakát is. Hétfő délelőtt egy siklóernyős, Mehringer Szabolcs találta meg, s az elsők között volt Teke Balázs hivatásos vadász is, akik odaértek az előkerült gyermekhez.

Hirdetés

A gyermek még november 13-án, vasárnap délután, 16 óra környékén tűnt el nyomtalanul a sűrű ködben, egy Pér mellett található tanyáról. Szülei aggódva keresték, s végül a hatóságokhoz fordultak. Szinte pillanatok alatt érkezett a segítség, egyre többen és többen keresték a több száz hektáros környéken a hat éves kislányt. A kereső csapat egyik tagja volt Teke Balázs, a Győrszentiváni Vadásztársaság hivatásos vadásza, aki munkájából adódóan kiváló helyismerettel rendelkezik.

„Kezdjük rögtön azzal, hogy az igazi hős Mehringer Szabolcs, aki nélkül szerintem talán még mindig keresnénk a kislányt” – mondta rögtön a Győr+ Média érdeklődésére Balázs, majd így folytatta:  Zseniális ötlet volt a fiatalembertől, hogy siklóernyővel felszáll, s fentről próbálja megtalálni Zorát. Már mindannyian meglehetősen fáradtak voltunk és nagyon aggódtunk. Nekem is van egy hét éves gyermeken, átéreztem a szülők félelmét…”

Balázs sokakkal egyetemben késő éjjelig rótta a környéket, a kislány után kutatva az áthatolhatatlannak tűnő ködben, sajnos hiába. Kettőkor ment haza egy kicsit pihenni, hogy néhány óra alvás után reggel 6-kor már ismét a keresőkhöz csatlakozzon.

„Váczi Attila rendőr ezredes, győri rendőrkapitány is kért, hogy ha tehetem mindenképp térjek vissza, mert szükség van a helyismeretemre. Persze jöttem volna én magamtól is, mindenki szerette volna már biztonságban tudni a picit. Nagyon aggódtunk, hiszen az órák vészesen szaladtak, s mi is fáztunk. Vadászként több éjszakát töltöttem el én is a hideg erdőben, mezőn, s nagyon rossz volt arra gondolni, hogy vajon mit élhetett át egy ilyen csöppnyi kislány kint a hidegben, ködben, sötétben. A terepjárómba egy rendőr ült be, Szántó Gábor főtörzsőrmester személyében, így vele vágtunk neki a számunkra kijelölt területnek.”

Azonban hiába volt az alapos keresés, a páros nem találta Zorát, amikor jött a rádión a hír: megvan a kislány, él, és a körülményekhez képest jól van! Ahogy Balázs fogalmazott: „Hihetetlen boldogság és megkönnyebbülés lett úrrá rajtunk, ezt a hírt vártuk már vasárnap délután óta!”

A rádióban elhangzott, hogy a siklóernyős a péri reptér keleti oldalán találta meg a kislányt, így Balázs kihasználva a helyismeretét azonnal a gázra lépett és siettek a helyszínre. Segítségül egy műholdas helymeghatározást is kaptak, így alig 5 perc alatt már ők is ott voltak Mehringer Szabolcs és Zora mellett.

Szabolcs elmondta, hogy szinte alig hogy felszállt, máris észrevett valami szokatlant. Nos, Zora volt az, aki egy repcetábla szélén álldogált. Rögtön leereszkedett, a kislányhoz sietett és jelezte a jó hírt. Bevallom, meglepett bennünket, hogy Zora a körülményekhez és az előzményekhez képest milyen jól volt. Rögtön beültettük a fűtött autóba. Igaz, hogy beszédes nem volt, de fejrázással jelezte, hogy semmi baja, nem fáj semmije, nem is éhes és nem is szomjas. Örültünk minden kis reakciójának, mert azt mutatta, hogy jól van és talán tényleg nem esett baja.”

A szerencsésen előkerült kislányt a megtalálás helyszínén már egy mentőorvos is kérdezgette, majd a reptérre beérve átadták őt a mentőknek és az édesanyjának. További vizsgálatokra és persze a biztonság kedvéért kórházba vitték a mentőszolgálat munkatársai.

Nagyon nagy volt mindannyiunkban a megkönnyebbülés és az öröm! Meg tényleg őszintén meglepődtünk, hogy egy ilyen kemény éjszaka után ilyen jó állapotban találta meg Zorát Szabolcs. Képzeljék, amikor hajtottunk a reptér felé, még a kislány mutatta a szaladó őzikéket!  Nagyon fáradtak vagyunk mindannyian, de bámulatos volt látni és átélni, hogy mennyi ember mozdult meg azért, hogy épségben előkerüljön ez a kislány. Mindenki beletette a kutatásba a tudása legjavát, én a helyismeretemben bíztam, ami nem is hagyott cserben. De nem győzőm elégszer hangsúlyozni: az legnagyobb érdem Mehringer Szabolcsé, ő a nap hőse!” zárta a roppant fáradt, de igazán megkönnyebbült hivatásos vadász, Teke Balázs, aki nyitóképünkön a volánnál mosolyog, mellette Szántó Gábor rendőr főtörzsőrmesterrel.

Mehringer Szabolcsot már próbáltuk többször is elérni telefonon, amint sikerül felvenni vele a kapcsolatot, cikkünket frissítjük!

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #112 | #eltűnt személy | #Pér | #rendőrség |