Hirdetés

Vizit a Rádióban: A város az egészség mellé állt

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.05.12. 08:21

Győr polgármestere szokásos, csütörtök reggeli vizitre érkezett a Győr+ Rádióba.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András ezúttal eltért a hagyományoktól; ETO-mezben érkezett a stúdióba. Kollégáink kérdésére elmondta, hogy a közelgő kézilabda-meccs miatt öltötte magára a csapat mezét, “szurkolni kell” – mondta a polgármester.

Kérdésünkre elmondta; sok rossz pletyka terjed a városban a Győri Audi ETO KC sorsát illetően, amiknek nincs alapja. “Egy ember elment, kettő pedig jött” – utalt a városvezető az új vezetésre, amiről részletesen itt számoltunk be. Dr. Dézsi Csaba András elárulta azt is: nem sokon múlt, hogy a férfi kézilabdánál is történjen ilyen átalakítás. “Nevezzük ezeket anyagi okoknak” – utalt az akadályokra.

Hirdetés

“Technikai változásról van szó, a csapat ugyanaz, a stáb ugyanaz” – summázta az Audi ETO KC-t illetően a polgármester.

A következő téma a polgármesteri vizit a terepen volt. Újraindul a sorozat, tavaly a területi képviselőkkel már körbejárták a várost, most pedig kontroll-viziteket tartanak, eddig két kerületet jártak be, Adyvárost, valamint Marcalváros egy részét:

Nemrég a város önkormányzata a WHO-val karöltve a Dohányzásmentes Világnap alkalmából TikTok-versenyt hirdetett a fiataloknak. A polgármester kiemelte: a TikTokon sok butaság is van, de nagyon jó platform: rövid, videós üzenetekkel lehet itt megfogni a fiatalokat, és velük itt lehet és kell is kommunikálni.

Rádiós kollégáink nem hagyták pihenni a polgármestert, a közlekedési fejlesztésekről kérdezték. Az elővárosi vonatfejlesztésről Dr. Dézsi Csaba elmondta: sokan azt mondják, hogy borzasztó Győr közlekedése. “Budapest a borzasztó, nem az, ami Győrben van”. A polgármester a Kétfarkú Kutyapárt választási ígéretére utalt; a viccpárt győri jelöltje azzal kampányolt, hogy a győrieket meg kell tanítani repülni. “Az ötlet nem rossz, csak megvalósíthatatlan” – mondta a polgármester, aki komolyra fordította a szót: “a tömegközlekedés fejlesztésének állunk neki, olyan ötleteket rakunk az asztalra, ami valós megoldás lehet”.

Azt is elmondta Dr. Dézsi Csaba András, hogy folyamatosan kapcsolatban van a MÁV-val, hogy mi legyen a meglévő vasút fejlesztésével. “Az már eldőlt, hogy a vasutat nem tudjuk levinni a föld alá, ennek technikai okai vannak. Viszont a vasútállomás gyalázatos állapotban van” – szögezte le a polgármester, aki előrevetítette: dolgoznak azon, hogy az épület megújulhasson, és elégséges parkoló is épüljön az állomás környékén, ahol gimnáziumok és egyéb fontos épületek is találhatóak.

A szünet után az Egészség Piacok kerültek szóba, ami kiemelt fókuszt kap most a városvezetés részéről. “A város hivatalosan az egészség mellé állt” – nyomatékosította a polgármester. “A betegségmegelőzés, az egészséges életmód hivatalos szintre emelkedett, ezt próbálom elérni a városban 30 éve” – mondta dr. Dézsi Csaba András. Annak idején, akinek azt mondták, hogy rákos beteg, az egy halálos ítélettel ért fel, ma már ez nem így van – mutatott rá a városvezető.

Fotó: Marcali Gábor

Hallgatói kérdés érkezett: a Bán Aladár úton, a benzinkútnál több parkolót is ki lehetne alakítani, mert sokan szabálytalanul állnak meg. Hova lehet fordulni ilyen ötletekkel, panaszokkal? – tette fel a kérdést Bajzát Zsuzsi kollégánk. A polgármester leszögezte: a legjobb helyen tette ezt a hallgató, közvetlenül jut el így a kérdés az illetékesekhez is.

Szóba került a belvárosi graffiti is; a polgármester elmondta, hogy nem érkezett olyan kérdés hozzá, hogy “minek kellett ez?”. “Aki győri, az tudja, hogy egy leromlott, lekoszlott állapotú fal volt ez korábban, most pedig egy színes, élettel teli festmény van ott” – mondta dr. Dézsi Csaba András.

Az ukrajnai háború szintén téma volt, a menekültügyi kérdésről beszélt a városvezető. Nemrég a városban járt az ENSZ küldöttsége. Az ENSZ részéről jött az ötlet, hogy ha találunk olyan épületeket, ami alkalmassá tehetőek arra, hogy a menekülteket befogadják, akkor ők ebben segíteni fognak – foglalta össze a polgármester, aki azt is leszögezte: aki azt mondja, hogy előbb a győrieknek kell lakhatást biztosítani, annak is igaza van, de az ENSZ ezt a felajánlást tette.

Kapcsolódó témák: #önkormányzat | #Reggeli vizit | #városháza |
likeold
a fb oldalunkat