Hirdetés
Nagyszabású projekt

Az elővárosi közlekedést fejlesztik Győrben

Fotó: Marcali Gábor
Pécskai István
2022.05.05. 14:41

Bruttó 1 milliárd forintból fejlesztik Győr elővárosi közlekedését. A jövőben elektromos autóbuszok szállíthatják majd az utasokat, ezekhez pedig töltőállomásokat alakítanak ki.

Hirdetés

A város arra törekszik, hogy környezettudatos legyen. Idén zajlik a nagyszabású projekt előkészítése, amely aztán 2022 és 2024 között valósulhat majd meg. Az előkészítés során megtörténik a közútbiztonsági hatásvizsgálat, illetve a szükséges hatástanulmányok és az előzetes tervek kidolgozása.

Olyan elővárosi közlekedési rendszert dolgoznak ki, amely megfelelő színvonalú alternatívát tud nyújtani az egyéni közlekedéssel szemben. Figyelembe veszik a lakosságszámot, illetve a gazdasági mutatók növekedését is.
A projekt az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében valósul meg. Az elektromos autóbuszok és töltőállomások mellett az utastájékoztatási rendszer átalakítását és fejlesztését is igyekeznek megvalósítani, emellett P+R, valamint B+R parkolók is épülhetnek. Megvizsgálják a szabad parkolóhely-felismerő rendszer és mobilalkalmazás, valamint az E-jegyrendszer fejlesztésének lehetőségeit. Sor kerülhet a tömegközlekedési csomópontok fejlesztésére.

Hirdetés

„Az a célunk, hogy a tömegközlekedésben egyre inkább térjünk át az elektromos gépjárművek használatára. Ez az elképzelés zöld utat kapott, s jelentős összeg, 1 milliárd forint áll a rendelkezésünkre. Komoly lehetőséget kaptunk Győr városában ahhoz, hogy egy valós környezetvédelmi programot indítsunk el. Egyrészt elektromos járműveket szerzünk be, másrészt pedig az elővárosi kötöttpályás közlekedést is szeretnénk megtervezni és kiépíteni. Fantasztikus öröm számomra, hogy erre lehetőségünk nyílik– hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a városi életminőség javításában nélkülözhetetlen szerepet tölt be a magas színvonalú közösségi közlekedés.

,,A kényelmes, gyors és megbízható szolgáltatások önmagukban is emelik az emberek komfortérzetét. A nívós helyi és elővárosi közlekedési kínálat a közutak zsúfoltságának enyhítésével, a dugók visszaszorításával még élhetőbbé teszi a településeket. A mérséklődő zaj- és környezetterhelésnek, a tisztább levegőnek és csendesebb utcáknak köszönhetően szintén otthonosabbá válhatnak a városaink – mondta az államtitkár.

Győr hazánk hatodik legnépesebb, a nyugati országrész legnagyobb lélekszámú települése. A városba annak vonzáskörzetéből, a becslések szerint naponta 20-30 ezren ingáznak dolgozni, iskolába, egészségügyi intézménybe vagy vásárolni, kikapcsolódni. Az előkészítési projektekkel érintett fejlesztések így legalább 150-160 ezer ember közlekedési lehetőségeit javítják majd.”

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #Győr | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat