A menekültkérdésről egyeztettek

ENSZ-küldöttek jártak Győrben

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2022.05.04. 19:42

Ismét Győrbe látogatott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, a küldöttek dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel és a menekültügyekért is felelős dr. Pergel Elza alpolgármesterrel egyeztettek.

Oscar M. Sánchez Pineiro, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kirendeltségvezetője kifejtette: látogatásuk célja, hogy megismerjék, miben tudnak segíteni városunknak a menekültügyi kérdésekben, felmérik az igényeket és ahhoz igazodva megkeresik a lehetőségeket a támogatásra.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester tájékoztatójából kiderült, a háború kitörésekor először azok a családok érkeztek városunkba, akiknek hozzátartozója már itt dolgozott, aztán jöttek a háborús övezetből és Kárpátaljáról is. A győri önkormányzat a segélyszervezetekkel közösen mindent megtesz a hozzánk érkezőkért, szállással, étkezéssel segíti azokat, akik ideiglenesen tartózkodnak Győrben, és azokat is, akik hosszabb távon terveznek itt maradni. A polgármester azonban kiemelte, akik hosszú távon itt szeretnének élni, azoknak be kell integrálódni a győri társadalomba, munkát kell vállalniuk és a gyermekeknek tanulniuk kell.

Jelenleg több mint 150 menekültet a Zrínyi úti volt kórház épületében szállásoltak el, melyet az egyetem bocsátott a rendelkezésükre, innen azonban hamarosan az ingatlan felújítása miatt menniük kell. A jelenlegi tervek szerint a tanév végével kollégiumban kaphatnak elhelyezést a rászorulók. Mivel a küldöttek felvetették, hogy akár szálláshely kialakítással is segíteni tudnak, a polgármester felvetette, hogy több felújításra szoruló épület is van városunkban, amely alkalmas lehet a menekült családok elhelyezésére, ha azokat a nemzetközi szervezet segítségével rendbe tudják tenni. Megállapodtak abban, hogy a jövő héten közös bejáráson felkeresik a szóba jöhető épületeket és felmérik, melyek lehetnek alkalmasak az átalakításra.

Szó esett a gyermekeket felzárkóztató különféle programokról, sporttevékenységekről is, melyhez az ENSZ-szakemberek jól bevált szakmai támogatást tudnak nyújtani.

Dr. Dézsi Csaba András beszélt arról is, hogy harminc Ukrajnából menekült focista gyereket fogadott be a város és további harminc judós fiatalt tervez támogatni, az ő sorsuk, státuszuk azonban még jogi problémák miatt bizonytalan. A főbizottság küldöttei ehhez szintén segítséget ajánlottak.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #ENSZ | #háború | #menekültek | #Ukrajna |